weekblad-logo

week 51-2022

Fotoquiz eerste

 
De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Ria Scharn. De nieuwe opgave komt dan ook van haar. De vraag is:

Waar is dit?

Oplossingen via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

 
Daar moet je bij een Amsterdammer niet mee aan te komen, met zo'n raadplaat. Die weet precies wat er in de lengterichting van de Prins Hendrikkade staat: De Sint Nicolaaskerk! De fotograaf moet in de hoogste toren geklommen zijn om deze foto te maken. Onderstaande van de andere kant genomen foto kent u misschien nog als quizvraag?

Foto's: Stadsarchief Amsterdam

 
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Anthony Kolder, Mike Man, Jos Mol, Kees Huyser, Adrie de Koning, Anneke Huijser, Marike Muller, Arjen Lobach, Otto Meyer, Anje Belmon, Han Mannaert, Kees Dalmeijer, Leo van der Meer, Jan van der Hoeve, Hans van Efferen, Philip Schmit, Matthew Mighell, Nies Marseille, Harry Snijder,

"Schreierstoren" kon met geen mogelijkheid goed gerekend worden. Die is lager dan de omringende bebouwing en zou in elk geval nooit deze blik op de daken ervan kunnen opleveren.
Op de foto links de meest voor de hand liggende plek waarvandaan de foto gemaakt is.

Competitie voor enthousiaste zoekers

 

In de laatste twee maanden van dit jaar organiseren wij een kleine competitie met alleen punten voor de zoekopdrachten. U kunt één punt per week verdienen als het antwoord goed en volledig is. Tot Kerstmis hebben we 7 weken te gaan en dit is week 6. Als er tegen die tijd geen duidelijkheid in de lijst komt, zullen de opgaven moeilijker worden in de stijl van de Roetersstraat in de mist :-)

In plaats van de winnaar van de gebruikelijke eindejaars-fotoquiz zal dit jaar de winnaar van deze competitie er met het proefabonnement op Ons Amsterdam vandoor gaan.

Fotoquiz: Zoekt en gij zult vinden...

Een raadselachtige prent met een kerk maar ook engelen die grote zakken geld verheerlijken. En er staat iets in de steigers. Heeft u een idee waar dit om gaat?

1. Welke kerk is dit?
2. Wat wordt er gebouwd?
3. Wat was de bedoeling van deze prent?

Laat het ons weten via deze link

Afbeelding: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing: Zoektocht

 
De hevige storm die tijdens de middag en avond van de 18de februari 1807 over Amsterdam trok, vond geen plek in de lijst van stormrampen in Nederland. De schade in Amsterdam was er niet minder om. De schade aan land beperkte zich tot afgerukte daken en ontwortelde bomen. Erger was de schade op het IJ, van de Oostelijke Eilanden tot de Zandhoeken sloegen schepen los van landvasten of ankers en dreven in het rond, waarbij ze veel schade aanrichtten aan schepen die in hun weg lagen. Een vissersschuit werd over een gesloten boom gesmakt en dreef tegen de ankerkabel van een groot schip, sloeg om waardoor twee opvarenden verdronken. In de Kattenburger jachthaven werden een aantal 'speelhuisjes' vernield en over de Hannekensboom werd het fluitschip Maria Wilhelmina naar binnen gestuwd waar het tegen de wal werd vermorzeld. De Keulsche Waag leed ernstige schade doordat er schepen tegen aan dreven. Bij de Kraanboom sloeg een volledig beladen zolderschuit te pletter waardoor een kostbare lading uit Indi ë en de Kaap verloren ging. Een waslijst van gezonken schepen vermeldt o.a. de Schellingwouder veerschuit, de Vrouw Tryntje, een smakschip, een hoeker, verscheidene boeiers en zolderschuiten. Langs de hele oever van het IJ werden bijna alle steigers vernield. In het IJ dreef dagenlang het wrakhout in het rond. Dat voor wat de storm zelf betreft. De tekening van Christiaan Andriessen laat de galerij van het stadhuis op de Dam van binnen zien. Rechts is de doorgang naar de Vierschaar. Buiten zien we het Huis onder 't Zeil. Dat was al verbouwd (1774-'75) maar ging pas later Commandantshuis heten.
Grappig is het huisnummer dat hier aan het stadhuis wordt toebedeeld: '14' terwijl het tegenwoordig 1 is of Nieuwezijds Voorburgwal 147.

Afb: Stadsarchief Amsterdam

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Adrie de Koning, Ria Scharn, Anthony Kolder, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Jos Mol, Otto Meyer, Anje Belmon, Han Mannaert, Mike Man, Marike Muller, Hans Olthof, Harry Snijder,

Fotoquiz Wat? Waar?

Met die kerk op de achtergrond lijkt dit wel een weggevertje. Daarom vragen wij ook niet naar gracht of kerk. Nee, wij willen weten op welke brug de dames in de voorgrond lopen en over welke gracht die ligt

Welke brug is dit in de voorgrond?
Over welke gracht ligt die?

Laat het ons weten via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

 
Er zijn twee huisnummers zichtbaar: 37 en 39. Dat betekent dat het smalle huisje geen zelfstandig huis is, of dat dit een van de zeldzame straten in de stad is die 'doornummeren' 1-2-3-enz. De straat die zich dan als eerste opdringt is de Prins Hendrikkade die immers aan de buitenkant ligt tegen het IJ aan. En dan zat u meteen goed! We kijken de Hasselaerssteeg in en het onbewoonbaar verklaarde pandje is Prins Hendrikkade 38.
Vandaag staat hier allemaal nieuwbouw maar de steeg is gebleven.

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Adrie de Koning, Anthony Kolder, Jos Mol, Marike Muller, Otto Meyer, Ria Scharn, Anje Belmon, Han Mannaert, Anneke Huijser, Mike Man, Kees Dalmeijer, Hans van Efferen, Han Mannaert, Harry Snijder,

Met de camera op pad...

 
De straat is al zo smal en dan ook nog die schutting! Wij hebben een aantal teksten moeten wegpoetsen om aan deze foto een quizvraag over te houden De vragen zijn:

Welke straat is dit?
Wat stond er op de lichtbak direct voor de schutting?

Het huisnummer 42 krijgt u cadeau.

Laat het ons weten via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Foto van vorige week

De verdwenen straat was de hint bij deze foto. Dat was namelijk de Eerste Batavierdwarsstraat die tijdens de sanering van Uilenburg verdween. De fotograaf staat hier op de Oudeschans.
Nu de bonusvraag! Op de plek van de panden Oudeschans 19-23 kwam een groot appartementsgebouw met woningen en bedrijfsruimten naar ontwerp van PW-architect Jo Mulder jr. dat ge ëxploiteerd ging worden door de Handwerkers Vriendenkring. Die stichting streefde tijdens de sanering naar betaalbare woningen voor joodse arbeiders. Met dit gebouw werden in totaal 72 woningen aan de stichting overgelaten. De achtergevel staat aan de Nieuwe Uilenburgerstraat.
Mulder maakte naam als architect van de tuindorpen in Noord, alles in opdracht van de Gemeentelijke Woningdienst. Als u zijn Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan kent ziet u vast overeenkomsten met deze nieuwbouw aan de Oudeschans.

Foto's Stadsarchief Amsterdam

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Jos Mol, Otto Meyer, Anje Belmon, Ria Scharn, Anneke Huijser, Mike Man, Kees Dalmeijer, Adrie de Koning, Anthony Kolder, Marike Muller, Hans van Efferen, Harry Snijder,

Hulp gevraagd...

Deze beide foto's staan in de Beeldbank in é én en hetzelfde 'lijstje' afgebeeld. Dat wettigt de aanname dat het om dezelfde stad zal gaan, maar zeker is dat niet. Gezien de huisjes op de bovenste foto is het zelfs de vraag of dit wel in Amsterdam is. Klederdracht!

Waar is dit?

En als dit niet dezelfde gemeente is:

Waar is foto 2 genomen?

U kunt de foto weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank.

Laat het ons weten via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Hulp gevraagd... en gekregen

 
Dit zijn Reguliersgracht 84 en 86 in een rijtje huizen 80-88 dat opvalt doordat de hoofdingang op het niveau van het souterrain is (zie foto's hieronder). In het huis rechts was geen bakkerij gevestigd maar waren bakfietsen te huur. Jaren later was in pakhuis Maria de Burco rijwielfabriek gevestigd. Meer naar links, op de hulpvraag buiten beeld, is het hoekhuis nr.92 met de ooievaar boven de ingang.
De bijzondere lijstgevel van nr.86 heet bij Monumentenzorg een 'geknikte lijst'.

Foto's: Stadsarchief Amsterdam

Hulp kwam van Paul Graalman, Eric-Jan Noomen, Mike Man, Jos Mol,

redactioneel

Wethouders in Amsterdam - 8

 
Walrave Boissevain (1876-1944) was gedurende drie perioden wethouder. De eerste periode van 1927 tot 1929 was hij wethouder Volkshuisvesting en Levensmiddelen. Deze periode eindigde met een conflict over de begroting. De tweede periode was van 1933 tot 1935. Omdat de SDAP zich in 1933 uit het college had teruggetrokken, kwamen de liberalen weer in het College. Boissevain werd wethouder Publieke Werken, Volkshuisvesting en Kunstzaken. In de derde periode van 1939 tot 1941 was hij weer wethouder Publieke Werken.

Walrave Boissevain was een zoon van Jan Boissevain, de oprichter van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), die ook raadslid was. Ook zijn schoonvader, B. Blijdestein was gemeenteraadslid. De gemeentepolitiek kreeg hij dus met de paplepel ingegoten.
Hij was lid van de Vrije Liberalen, welke partij in 1921 opging in de Vrijheidsbond.

Foto: Stadsarchief Amsterdam


 
Reeds in 1918 was Boissevain gekozen in de Gemeenteraad, waar hij tot 1941 deel van uitmaakte. Als raadslid ging de liberaal menigmaal in discussie met de linkse Wibaut. Zijn stokpaardje was de gemeentelijke inkomstenbelasting, die hij onrechtvaardig vond, helemaal toen Wibaut in 1919 de belasting naar draagkracht er door kreeg, waarbij rekening gehouden werd met gezinsgrootte. De discussies liepen vaak hoog op en Wibaut beschreef Boissevain eens als 'een deftige droogkomiek in een duur cabaret'.
Voordat hij zijn politieke leven begon, werkte hij bij de SMN als hoofd van het vrachtbureau. Ook was hij voorzitter van de Groote Club, de nogal elitaire soci ëteit op de Dam.
In 1913 werd hij gekozen in de Tweede Kamer, waar hij tot 1916 lid bleef om van 1925 tot 1928 weer terug te keren. Hij hield zich vooral bezig met handelszaken, hetgeen niet zo verwonderlijk was met zijn afkomst uit een ondernemersfamilie. Hij stond bekend om zijn duidelijk rechtse signatuur.
Ook was hij van 1927 tot 1941 lid van Provinciale Staten van Noord Holland.

Op deze krantenfoto uit 1929 verricht wethouder Walrave Boissevain de opening van een nieuw badhuis in de Zocherstraat

 
In 1939 werd Boissevain voorzitter van een commissie die onderzoek moest doen naar mogelijke fraude bij de uitgifte in erfpacht, waarvan zijn collega-wethouder Monne de Miranda verdacht werd. De conclusie van Boissevain was dat de beschuldigingen onjuist waren. Wel werd opgemerkt dat er beleidsfouten waren gemaakt.

Walrave Boissevain werd begraven op Driehuis Westerveld, waar op zijn grafsteen de tekst prijkt: GEZEGEND AMSTERDAM, VELEN HEBBEN U LIEF

Foto: Meijco

 

 
Enneüs Heerma (1944-1999) was van 1978 tot 1986 wethouder Economische Zaken, Haven en Schiphol. In 1982 kwam daar ook de portefeuille Openbare Werken en het loco-burgemeesterschap bij.
De Fries Heerma was afgestudeerd in de politicologie. Hij was lid van de ARP. In 1971 werd hij voor die partij lid van de Gemeenteraad. Hoewel Heerma geen voorstander was van het samengaan van zijn partij met de KVP en de CHU om te komen tot het CDA - dat er in 1980 toch zou komen - werd in Amsterdam al in 1974 besloten dat deze drie partijen een gezamenlijke fractie gingen vormen. Heerma werd hiervan de eerste fractieleider. De scepsis van Heerma tegen de vorming van het CDA was zijn vrees voor een te grote invloed van de katholieken, maar dat bleek mee te vallen. En hij had een alerte politiek assistent aangetrokken, Gerrit van der Meer, die waakte over het oorspronkelijke gedachtegoed van de ARP.

Foto: Hans van Dijk / Anefo

Op de foto hieronder een vergadering van fractievoorzitters in 1976; v.l.n.r. Jacobse en Rutgers v.d.Loeff (PvdA), Martinen (D66), Heerma (CDA) en Walraven (CPN)

 
Tijdens zijn wethouderschap was het behoud van de Amsterdamse scheepswerven en hun werkgelegenheid een groot pijndossier. Samen met Jan Schaefer trok hij hierbij op. Uiteindelijk zonder resultaat. De NDSM was al in 1968 samengevoegd met Verolme. Op 27 september 1978, Heerma was net wethouder, werd de NDSM in Noord opgeheven. De scheepsreparaties gingen over naar de ADM, waarbij circa 1000 personeelsleden mee gingen. Werkgelegenheid leek behouden. Maar ook de ADM kon het niet redden en ging op 29 mei 1985 failliet.
In 1981 ontving Heerma uit handen van Piet Kranenberg (actief promotor van Amsterdam) in het Stadsarchief het archief van de firma Heineken. Voor het Stadsarchief een belangrijke aanwinst (foto boven).

Foto: Ino Ro ël / SAA

 
In 1986 werd Heerma naar Den Haag gehaald om staatssecretaris Economische Zaken te worden, belast met Buitenlandse Handel maar na enige maanden werd hij staatssecretaris Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer als opvolger van de wegens de parlementaire enquĂȘte bouwsubsidies afgetreden Gerrit Brokx.
In 1994 werd Heerma als opvolger van Eelco Brinkman gekozen tot fractievoorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Heerma was zeer rechtlijnig en hield niet zo van politieke spelletjes. Hij werd geprezen om zijn harde werken, maar hij bleek niet charismatisch genoeg en moest in 1997 het veld ruimen.
Er wachtte hem nog wel een mooie baan, namelijk burgemeester van Hilversum, maar op de dag van de voordracht tot benoeming werd bij hem longkanker geconstateerd. Korte tijd later overleed hij op 55-jarige leeftijd.
Inmiddels is zijn zoon in zijn voetsporen getreden en fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.

Op de foto ontvangt wethouder Heerma in 1979 minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat; bron: RUG

 
De brug in de IJburglaan vanaf de Ring A10 naar IJburg draagt de naam Enneüs Heermabrug. Maar de brug kreeg vanwege de vorm al gauw een bijnaam, de BH-brug.

Foto: Wikipedia

 

De afbeeldingen bij dit artikel komen uit de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam tenzij anders vermeld

Gijsbreghts oudejaarsquiz 2022 en raadplaat

 
Op deze plek was de oudejaarsquiz van Gijsbreght gepland. Die werd dermate omvangrijk dat hij op een aparte pagina is beland en waarvoor u bij uitzondering een e-mail met link van ons kreeg. Mocht een of andere provider weer van mening zijn geweest dat dit SPAM betrof..., hier de link naar die quiz. Uw oplossing kunt u tot en met 31 december 2022 sturen via de link in de quiz zelf.

 
Nieuwe raadplaat voor week 51

1. Wie is deze BN-er?
2. Waar zat hij in eerste instantie?
3. Waar is hij later geplaatst?
4. Wie maakte dit beeld van hem?

Stuur uw 4 antwoorden op deze vragen via deze link

Foto's: hoort u volgende week

 
Oplossing Gijsbreghts raadplaat van week 49

Ode aan de vuilnisman of: de Ratelaar, vervaardigd door Rob Cerneüs, staat op het Kwakersplein.

Het beeld is gemaakt ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van de Reinigingsdienst in de stad. Op het voetstuk staat:

‘De Ratelaar’ Ode aan de vuilnisman. 130 Jaar Stadsreiniging 1877-2007. Het beeld is namens de hoofden reiniging van de stadsdelen en het Afvalenergiebedrijf aan Amsterdam aangeboden. Het staat op het Kwakersplein,  de locatie waar in 1908 het hoofdkantoor van de Stadsreiniging werd geopend.

Foto: Wikipedia

 

Goede oplossingen kreeg ik van: Anthony Kolder, Anneke Huijser, Kees Huyser, Adrie de Koning, Jos Mol, Mike Man, Peter Waagen, Han Mannaert, Otto Meyer, Marike Muller en Hans van Efferen.

YouTube: De Amsterdamse Haven in 1960

Deze week honderd jaar geleden

 
Dinsdag 21 december 1922 - Met 22 tegen 8 stemmen wordt de motie-Polak verworpen. De motie wil het plan stoppen dat B&W het midden-Damterrein coûte que coûte te gelde wil maken. Met andere woorden, B&W houdt vast aan bebouwing op het midden-Damterrein (waar nu het nationale monument staat). Met het verwerpen van de motie stemt de Raad tegelijk in met het pre-advies van B&W. Nota bene in 2018 werd in deze rubriek de Dam-questie al opgevoerd en tot nu toe is er gesteggeld; lees nog eens. Het doet ons deugd dat B&W toch een keer bakzeil zou halen en het terrein leeg bleef..., nou ja, veranderde in een Damplantsoen (1926).
Wij hebben destijds een scriptie over de Dam-kwestie opgenomen. Die behandelt de hele wordingsproces van de herinrichting van de Dam van 1912 tot 1926. Klik hier om te lezen.

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oude afleveringen

Hieronder weer een keuzemenu naar oude afleveringen van het jaar 2022. De keuze 2014 t/m 2021 leidt naar de laatste aflevering van het betreffende jaar, met onderaan een eigen menu voor dat jaar.

2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 wk01 wk02 wk03 wk04
wk05 wk06 wk07 wk08 wk09 wk10 wk11 wk12 wk13 wk14 wk15 wk16
wk17 wk18 wk19 wk20 wk21 wk22 wk23 wk24 wk25 wk26 wk27 wk28
wk29 wk30 wk31 wk32 wk33 wk34 wk35 wk36 wk37 wk38 wk39 wk40
wk41 wk42 wk43 wk44 wk45 wk46 wk47 wk48 wk49 wk50 wk51 wk52
 

U kunt elke zaterdagmorgen vanaf 09:00 uur een nieuwe aflevering van deze weekkrant ophalen via deze link