Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staan drie historische foto's of prenten van topografische situaties in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De foto's of prenten komen uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. De keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of ik ben van mening dat een beetje Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

Hieronder drie historische foto's voor week 39. Eén punt per goed antwoord in de competitie die tot week 51 duurt. Stuur uw oplossing vóór volgende week vrijdag via deze link.

1.

 

2.

 

3.

Beide straten benoemen a.u.b.

De oplossing van vorige week

1.

Grapje of flauw? Dit is diezelfde vermaledijde hoek Zwanenburgwal-Staalkade waar we al weken over aan 't bakkeleien zijn. Rechts is nu wel een deel van (de tuin van) het Diaconieweeshuis Amstel 1 te zien. Het enige huis aan de Zwanenburgwal dat in z'n geheel op de foto staat komt ook voor op de quizfoto van week 36 en de bespreking met 'n Street View van vorige week.

Afbeeldingsbestand 010094000708

2.

Zo af en toe komt er een echt moeilijke opgave tussendoor, in de hoop dat de cracks, die steeds alles goed hebben, eindelijk eens een steekje laten vallen. Ik vond in dit geval een hint op z'n plaats maar dat was teveel compassie. Nu had bijna iedereen 't goed.
Op deze foto zien we de Oesjesduiker die de Wittenburgervaart met de Nieuwe Vaart verbindt. Tot de HIJSM een trein over de kade (Kattenburgergracht-Wittenburgergracht-Oostenburgergracht) langs de vaart wilde laten rijden was dit een normale doorvaart met een houten bruggetje. Voor de treinwagons werd het geheel versterkt tot een duiker. Onder de brug (#114) bevindt zich nog steeds een keersluis.
Het water is dus de Wittenburgervaart en de brug heet Oesjesduiker. Als u meer wilt zien van deze brug kijkt u bij Bruggen van Amsterdam.

Afbeeldingsbestand 010122048487

Ik hoorde niemand roepen dat op het gebouw rechts van de doorgang een tekst stond: LEGER DES HEILS. Dat is op de foto toch duidelijk te zien. Maaike de Graaf wist wel wie de gebruiker van het pand was en stuurde deze foto uit 1947. Hier is de brug weer net niet te zien.
Maaike ontdekte op deze foto uit GaHetNa haar ouders die eind 40-er jaren in dat gebouw gewerkt en zelfs gewoond hebben.

Het Leger des Heils organiseerde 19 juni 1947 een bijzonder evenement. Omdat men plaatsgebrek voorzag week men uit naar de kantine van buurman Werkspoor, waarmee ze een uitstekende relatie hadden.

3.

De Kerksluis, brug #74, in de Kerkstraat over de Reguliersgracht. We kijken naar het noorden (richting Thorbeckeplein), de fotograag stond op de brug over de Reguliersgracht in de Prinsengracht. Links de even zijde van de gracht. Rechts buiten beeld bijt de Amstelkerk u bijna in de arm.
Er kwamen prachtige analyses van deze foto voorbij; ik ben trots op jullie!

Afbeeldingsbestand 010003002062

Bouwplaats

De bekende vraag: waar wordt hier aan gebouwd? Oplossingen via deze link.

Let u nog even op de heistelling. Is dat niet sprekend de installatie van de aanhanger bij de Van Spilbergenstraat? Die palen pasten alleen niet meer op die aanhanger en waren apart vervoerd.

Carol vaart weer


Waar voer Carol toen hij deze foto nam? Oplossingen via deze link.

Deze week honderd jaar geleden

Gesprek van de dag:

Voor de Nederlandse kust worden op 22 september 1914 drie Britse pantserkruisers (de Aboukir op de foto links, de Hogue en de Cressy) binnen anderhalf uur door een Duitse onderzeeër getorpedeerd. Hierbij komen 1459 mensen om het leven.

In de Volkskrant van woensdag 24 september stond een uitgebreid artikel over deze gebeurtenis. Misschien online de rest lezen?

Vrijdag 25 september 1914 gaat er van het stadhuis een aanschrijving uit aan de bakkers in de stad. Voor het bakken van oorlogsbrood moest gebuild tarwemeel met rijstmeel gemengd worden, maar maximaal tot een verhouding 5:1. Het oorlogsbrood bevatte soms wel tot een kwart rijstmeel en daar wilde de burgemeester paal en perk aan stellen.

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Wilt u deze quiz elke week ontvangen? Dat kan ! U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.