Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staan drie historische foto's of prenten van topografische situaties in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De foto's of prenten komen uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. De keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of ik ben van mening dat een beetje Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

Hieronder drie historische foto's voor week 34. Eén punt per goed antwoord in de competitie die tot week 51 duurt. Stuur uw oplossing vóór volgende week vrijdag via deze link.

1.

Genoeg torens in beeld om deze plek te lokaliseren? Begin maar met na te gaan op welk hoog gebouw de fotograaf gestaan kan hebben.

 

Administratieve mededeling:
U hoeft uw antwoorden niet in één keer door te sturen. Gedurende de hele week kunt u insturen en zelfs eerder gegeven antwoorden verbeteren. Het is verstandig om bij een tweede inzending de eerder gegeven antwoorden nog eens te herhalen. Gewoon een rijtje met 1, 2 en 3 en dan al of niet uw oplossing. Dan kan ik me nooit vergissen met uw score.
De laatste e-mail geldt als definitief antwoord.

2.

 

3.

Dit is weer eens wat anders. Een luchtfoto van een overbekend buurtje, maar door de kijkhoek wordt het misschien toch even puzzelen.
Niet erg toch? Dat was ook de bedoeling.

De oplossing van vorige week

1.

Sarphatistraat 1-15, oorspronkelijk nummers 1, 1C t/m 1H. Het vergeten stukje Sarphatistraat tussen Frederiksplein en Hoogesluis. Een tweede foto van hetzelfde standpunt was ongeveer een jaar geleden onderwerp van de quiz, maar toen stond de Hoogesluis en een stukje van het Amstelhotel er mee op. Deze keer bleek dezelfde straat wat moeilijker te herkennen.

Ik kreeg een melding van een site met de betreffende foto en nog vele andere van Amsterdam rond 1900, vergezeld van een foto van de situatie vandaag. Klik het logo om te bekijken.

2.

Het Diaconieweeshuis aan de Amstel. Het adres was Zwanenburgerstraat 2, omdat er langs de Amstel oorspronkelijk geen kade was. Toen die rond 1882 werd aangelegd kregen de huizen aan de Zwanenburgerstraat de gelegenheid om hun huis tot de Amstel uit te breiden of om een tweede huis op het achtererf te bouwen. Die huizen kregen een huisnummer aan de Amstel, met op nummer 1 het Diaconieweeshuis, dat inmiddels in gebruik was bij de gemeente Amsterdam. Amstel 1 is een begrip voor Amsterdammers in een bepaalde leeftijdsgroep.

3.

Realengracht met het Kippenbruggetje voor de Vierwindendwarsstraat. De brug is vernieuwd en heet nu Drieharingenbrug (#320). Op de hoek staat het huis "De Drie Gekroonde Haringen", in 1781 gebouwd door Haring Booij.
Hieronder de deurpost met versiering in het dichtgezette bovenlicht. De bouwgeschiedenis van het huis vindt u in een artikel van Ir. R. Meischke. Klik hier om te lezen.

Tussentijds verslag: er zijn drie deelnemers die nog steeds alles goed hebben. Dat zijn dus 18 punten. Twee achtervolgers met 16 en 15 punten. 26 Deelnemers lieten tot vandaag van zich horen met een oplossing.

Filmcollectief / YouTube / Stadsarchief

Zwerftocht door Amsterdam 1934

Zwerftocht door het Amsterdam van 1934. Een film gedigitaliseerd door het Filmcollectief.

Klik de afbeelding om af te spelen.

Jordaanfestival 1949

Een film over de Jordaan van 1949 en het het Jordaanfestival. Dat zou dan het eerste (naoorlogse) Jordaanfestival zijn.
De Jordaan is zo kort na de oorlog nog behoorlijk onttakeld.
Een post op YouTube van Tony Baretta.

Klik de afbeelding om af te spelen.

Stadsarchief

In het Stadsarchief ligt een 16mm-film op u te wachten, die fraai aansluit bij mijn nieuwste PDF over de Weesperstraat. Het is een 5:35 minuten durend kijkje in het Joodse Amsterdam van 1935, voorafgegaan door wat beelden van de binnenstad.

Als u de afbeelding klikt komt u op de betreffende pagina met een startknop om de film te zien.

Grachten van Amsterdam

 

Cas Kruidenberg nodigt u uit hem te vergezellen op een virtuele wandeling door Amsterdam. Cas geeft onderweg uitgebreide informatie. Thema: De Derde Uitleg. Klik hier om mee te wandelen.

Als u uitgewandeld bent kunt u altijd nog de rest van de site Grachten van Amsterdam bekijken.

Carol vaart weer / oplossing

Carol voer over de Amstel en kwam zojuist onder de Blauwbrug door. Hij keek naar links en maakte deze foto voor u. Links het hoekhuis Amstel 31 met café 't Hooischip (hoek Waterlooplein) en verder de nummers 33, 33b enzovoort. Wij konden niet de onderkant van de pui laten zien, want daar staat levensgroot hoe het café heet.

Als u het hele plaatje wilt zien klikt u hier voor een Google Maps foto.

Slechts een paar deelnemers hadden dit goed geraden. De snelste was Ger Theuns.

Bouwplaatsen

Ik had twee weken geleden zo'n "succes" met de bouwfoto van het Amstelhotel, dat ik er vandaag nog eentje presenteer. Waarvoor wordt hier heiwerk verricht? Insturen via deze link.

Wino Wijnen

Amsterdam by night

Ik kwam in contact met fotograaf Wino Wijnen, die de site Amsterdam by night onderhoudt. Wino noemt zichzelf "nachtfotograaf" en zijn site is de moeite van het bekijken waard. Links een miniatuurweergave van een van zijn foto's die ik met zijn toestemming hier plaats.

Klik de afbeelding om nog meer nachtfoto's te zien.

Deze week honderd jaar geleden

Honderd jaar geleden gebeurde er in week 34 niets dat het vermelden waard is, tenzij u wilt weten dat de uitgifte van gemeentelijke betaalbonnen al weer gestaakt werd.
Dit is de gelegenheid iets te zeggen over het in de zomer van 1914 slaan van de eerste paal voor het nieuwe kledingmagazijn van Peek & Cloppenburg. De datum is mij onbekend. Aan de zuidzijde van de Dam was eerder de hele gevelwand tussen Beursstraatje en Kalverstraat gesloopt. Op de foto links de bijna voltooide sloop. Alleen de huizen tussen Hajenius en Zeemanshoop staan nog overeind. Die moeten nog plat. Het pandje, waar het reclamebord voor Roelof Citroen op prijkt, staat niet naast de Groote Club maar aan de Krom Elboogsteeg, net als de huizen links ervan. Rechts de achterkanten van de twee panden die tussen Hajenius en Zeemanshoop stonden (vergelijk met de tekening van de vroegere situatie hier beneden). Zij kregen een heel wat minder riante prijs voor hun bezit dan beide buren. Zeemanshoop kreeg ƒ280.000,- maar Hajenius sleepte er ƒ800.000,- uit. Gebouw Rijnstroom stond er dan ook nog maar net.

De beoogde architect van het P&C-gebouw was Antoon Joling. Ondanks de oorlog ging de bouw gewoon van start. In de zomer werd de eerste paal geslagen en in 1917 zou het kledingmagazijn zijn deuren openen. Afgezien van de hoge bedragen die P&C betaalde voor de reeks grondstukken aan de Dam moesten ze ook nog een strook aan de Gemeente Amsterdam afstaan voor verbreding van de doorgaande route van Damstraat naar Paleisstraat. Meer daarover in de PDF over de betreffende verkeersdoorbraak. Een wandeling over de Dam van ruim een eeuw gelden in de PDF Van Plaetse tot Dam, pag.45-49.

Op de foto links is goed te zien dat Zeemanshoop een paar meter terug staat en ernaast de Krom Elboogsteeg uitkomt. De steeg is er vandaag nog steeds, maar loopt dood tegen de achterkant van P&C.

Meer over het concern en zijn geschiedenis op Winkelstories.

In de Beursstraat, de voormalige Beurssteeg, werd alles tussen Dam en Krom Elboogsteeg afgebroken. Daar stonden een aantal fraaie renaissancepanden van Hendrick de Keyser tussen, tenminste... wat er van over was. Helemaal rechts de zijgevel van Hajenius.

De markantste gebouwen die voor P&C moesten wijken waren sociëteit Zeemanshoop, hoek Kalverstraat en gebouw Rijnstroom van sigarenmagazijn Hajenius, hoek Rokin. In 1914 was de kaalslag van de Vijgendam en Vissersdam voltooid en werd er druk gebouwd. In april was Naatje al verwijderd en de bestrating aangepast. De Dam was verworden tot een verhoogd plein met druk bereden rijbanen rondom. Er hing inmiddels hoogspanningsleiding voor de elektrische trams.
Het eerste deel van De Bijenkorf zou snel afgerond worden; daar komen we in week 36 op terug.

Als u volgende keer langs P&C loopt, let dan eens op de gevelstenen van Kees Smout. De voorstellingen brengen de voor deze nieuwbouw afgebroken huizen aan Dam, Rokin en Krom Elboogsteeg in herinnering.

Ik kreeg van Maaike de Graaf enkele krantenartikelen toegestuurd over het leven en de carrière van Tobias Bamberg. Ik heb enkele gegevens van het item van vorige week aangepast en een link naar een krant geplaatst. Voor de zekerheid hier nog eens.
Dan rees er onduidelijkheid over wie nu wie was in de goochelaarsfamilie Bamberg.
Eliaser Bamberg (1760-1833) (overgrootvader en stamvader der goochelaars)
David Leendert Bamberg (1786-1869) (grootvader)
Tobias Bamberg (1812-1870) (vader)
David Tobias Bamberg (1843-1914) Dit is de overledene uit het bericht
Theo, Emile en Eduard Bamberg (zonen en eveneens illusionisten)
David Bamberg (kleinzoon en illusionist)

Nog een leuk weetje, Enny Mols-De Leeuwe was een kleindochter van David Tobias Bamberg. Die kent u toch nog wel, of dateer ik mezelf nu enorm? Wij, dat wil zeggen mijn ouders, kregen in 1956 voor 't eerst TV in huis en toen was die toneelspeelster niet van de buis te slaan. Voor zover er wat op die buis was; twee avonden per week een uurtje of drie. Je zat vooraf minstens een kwartier gefascineerd naar het testbeeld te kijken.

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Wilt u deze quiz elke week ontvangen? Dat kan ! U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.