weekblad-logo

week 17-2015

Fotoquiz

Wat is het verhaal achter deze poort?

Helemaal geen oude foto. De poort bleef staan nadat het gebouw er achter verdween. Welk gebouw? Wat was er gebeurd?

Oplossingen via deze link.

Doe mee en verzamel zoveel mogelijk informatie en afbeeldingen, die betrekking hebben op de quizfoto van deze week. Onze redactie bakt er weer een verhaaltje van.

Oplossing vorige week

Keizersgracht ter hoogte waar vandaag nr. 324 is. Deze huizen stonden even voorbij de Berenstraat en werden in 1786 afgebroken om ruimte te maken voor het nieuwe gebouw van Maatschappij Felix Meritis: Gelukkig door Verdiensten. In oktober 1788 was het gebouw gereed maar het werd pas op 7 januari 1789 ingewijd.

Op deze quizplaat kreeg ik prompt antwoord van Erwin Meijers. Hij was juist afgelopen week in het gebouw geweest en had interieurfoto's voor zijn pagina over Felix op zijn site Amsterdamse Grachtenhuizen gemaakt.

Hier onder een fragment van het Grachtenboek van Caspar Philips met de betreffende gevelrij tot aan de Berenstraat. Als u die tekening vergelijkt met die daaronder (Willem Hekking Jr. - 1868) kunt u zien dat toen nog heel wat buren van Felix overeind stonden. De site van Erwin laat u zien hoe de situatie vandaag is. Klik hier om te bekijken.

Erwin stelde ook de weekaflevering voor het jaarboek samen. Hij verwerkte daarin tevens bijdragen van Anna Denekamp, Ria Scharn en Maaike de Graaf.

....De situatie ter plaatse is kort voor de sloop, op verzoek van de president-commissaris C.S. Roos vastgelegd door J.Elffers. Roos schonk het schilderij aan het genootschap; het kwam te hangen in de tekenzaal. De raadplaat van vorige week is weer aan de hand daarvan gemaakt. Over de keuze van de architect van het pand ontstond een grote verdeeldheid, waarna tot een internationale prijsvraag werd besloten. Een programma van eisen over het uiterlijk en de vorm van de departementen begeleidde deze prijsvraag. Die werd gewonnen door architect Jacob Otten Husley. Na de afbraak van de drie huizen op de Keizersgracht is op 7 juli 1787 de eerste steen gelegd voor het nieuwe genootschapsgebouw, dat wel een heel groot gebouw aan de gracht werd.
Op vrijdag 31 oktober 1787 de eerste steen gelegd voor het nieuwe genootschapsgebouw, dat wel een heel groot gebouw aan de gracht werd.
Op vrijdag 31 oktober 1788 volgde de opening, hetgeen gepaard ging met een uitvoering in de Concertzaal van een stuk voor blaasinstrumenten en een feestouverture van de eigen dirigent Joseph Schmitt. De uitgevoerde werken zijn helaas verloren gegaan. Door geldgebrek was het gebouw nog niet klaar. Het bleek meer te kosten dan gedacht, nl. ƒ380.000 bij de voltooiing. Er werden opnieuw voor ƒ400.000 obligaties uitgegeven aan de leden. Deze zouden door loting afgelost worden. Bij de verkoop van het gebouw aan Holdert & Co, 100 jaar later, was nog steeds niet alles afgelost....

(Fragment van de weekaflevering over Felix Meritis, door Erwin Meijers)

Er kwamen net nog wat herinneringen aan de muziekavonden in Felix met o.a. Boy Edgar. Die worden binnenkort alsnog aan de weekaflevering over Felix toegevoegd.

Het complete artikel staat voor u klaar, als zestiende aflevering van ons eigen jaarboek Fotoquiz 2015.

Klik deze link om alleen aflevering 16 te lezen.

U kunt ook alle aflevering tot vandaag tegelijk inzien: klik hier (of de omslag links) voor het jaarboek zover als het gevorderd is (>15MB).

Waar is of was...?

Maaike de Graaf was vorige week de eerste met het goede antwoord en zij is dan ook uitgenodigd om een nieuwe opgave te bedenken. Hierbij haar voorstel. De vraag van Maaike luidt: Waar is dit?
Ik ben dan ook nog nieuwsgierig of u kunt uitdokteren in welk gebouw de fotograaf zijn hoge standpunt gezocht had. Dit als extraatje.

Uw oplossing graag via deze link.

Oplossing vorige week:

Dat was te voorspellen, Arjen. De goede oplossingen vlogen me om de oren. De vaste kern, d.w.z. de deelnemers die ook mijn PDF's lezen, herinnert zich nog levendig de dubbele bijdrage op mijn domein over dit BIBLE HOTEL. Een PDF over dit hotel, de voorloper De Liesveldsche Bijbel en de opvolger de Effectenbeurs Beursplein 5.
Klik hier om nog eens te lezen.
Dan heb ik ook nog een Flash-presentatie van het Bible Hotel gemaakt: Klik hier om die nog eens te zien.
Voor Steve Jobs en zijn fanclub is er ook een Quicktime movie.

De eerste met het goede antwoord was Maaike de Graaf. Hierboven haar nieuwe opgave.

Carol vaart weer

Oplossing vorige week:

Carol voer door de Korte Prinsengracht tussen de Eenhoornsluis en de Westerdokskade. Hij voer net onder de spoorbrug en maakte nog snel dit plaatje. Helemaal rechts is de ingang van de Haarlemmer Houttuinen zichtbaar.

Midden op de foto, boven een boom zien we het dubbelpakhuis met de gevelsteen HET PACHUYS VAN DE GOVWE WAGEN.

Arjen Lobach was de snelste met de goede oplossing. Hij was bij lange na niet alleen; een flinke hoeveelheid oplossingen volgde.

 

Het dubbelpakhuis is gebouwd in 1633 voor rekening van Philips Jansz. van der Leij. In 1659 is de gevel veranderd (trapeziumgevel met vakwerkpui) en zijn de gevelstenen aangebracht. In 1957 is het geheel gerestaureerd. Korte Prinsengracht 14-16 is een Rijksmonument (#4702).

Opvallend aan de gevelsteen is het feit dat de tekst onderaan op een aparte steen gebeiteld staat. Dat kan drie dingen betekenen (volgens dHr. O.W. Boers). De naam van het pakhuis is in 1659 gewijzigd maar de voorstelling is behouden. Of de maker heeft een spel- of schrijffout gemaakt en het zo opgelost. Of de maker heeft beide mogelijkheden voorzien en bij voorbaat de tekst op een losse steen gezet.

Ruud vraagt zich af...

Ruud van der Sluis stuurde deze foto en vroeg zich daarbij af of u weet waar die gemaakt is, wat hier gaande is en eventueel wanneer dit plaatsvond. Uw oplossing via deze link.

Bouwplaats

Wat wordt hier gebouwd en waar staat het gebouw? Inderdaad, het staat er nog steeds. Volgende week fungeert deze plek in de rubriek Metamorfose, want de omgeving van dit gebouw is schrikbarend veranderd.

Uw oplossing via deze link.

Amsterdams Verleden

Ilja Mostert heeft weer een interessante aflevering geplaatst op zijn site Amsterdams Verleden. Dit keer over scheepswrakken in het IJ. Klik hier om te lezen.

Links staat een fragment uit de kaart van Beeltsnyder uit 1595. De hele kaart is ook te zien, waarvoor hieronder nog een link volgt.

Google Canal View

Ik schreef onlangs over het nieuwtje in Google Maps. Er is een hele serie trajecten door Amsterdam gefotografeerd vanuit een sloep. Al klikkende kunt u zo ook eens zelf door de Amsterdamse grachten "varen". José Goud stuurde een link waarmee u meteen op 't water zit. Die link laat u vooruit kijken, maar als u soms eens keer achteruit kijkt ziet u ook de bemanning van de sloep, zoals hiernaast.
Houd de cursor in de richting waarin u varen wilt. Dat wordt dan een cirkel met een pijl erin. Klik steeds daarin als u verder wilt. U kunt ook opzij kijken. Sleep dan de plek die u wilt zien met ingedrukte linker-muisknop naar het centrum van het beeld. Klik hier om mee te varen.

Joost Jansz Beeltsnyder

kaart 1608 Beeltsnyder

In de Beeldbank van het Noord-Hollands archief is deze kaart van 1595 te zien. Het betreft een ingekleurde heruitgave uit 1608, waarop de diverse waterschappen aangegeven zijn. Klik het kaartje links om naar die Beeldbank te gaan. U kunt dan inzoomen op dezelfde manier als in de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.

Deze week honderd jaar geleden

Woensdag 21 april 1915 - Vandaag wordt de eerste steen gelegd voor de bouw van het ziekenhuis van de Centrale Israëlitische Ziekenverpleging (CIZ). Dat gebeurt aan de Jacob Obrechtstraat (92), tussen Frans van Mierisstraat en Heinzestraat en naast de synagoge.

Zaterdag 24 april 1915 - Opening van het nieuwe speelterrein van de buurtvereniging Westerkwartier op het Van Beuningenplein. De buurtvereniging is het 'kindje' van de familie Boekel van de gelijknamige rederij. Vooral de korfbalvereniging Westerkwartier doet van zich spreken. Die wint elf keer het nationaal kampioenschap van de KNKB. In 1932-1934 wordt nog een clubhuis op het terrein bijgebouwd (zie foto links).

Lees iets meer over rederij Boekel en Westerkwartier in Boekel.pdf.

Oude afleveringen

Hieronder weer een keuzemenu naar oude afleveringen van het jaar 2015. De keuze '2014' leidt naar aflevering 1 van 2014, met een eigen menu voor het hele jaar 2014.

2014 wk01 wk02 wk03 wk04 wk05 wk06 wk07 wk08 wk09 wk10 wk11 wk12
wk13 wk14 wk15 wk16 wk17                

Veel van de historische afbeeldingen van Amsterdam komen uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam

 
Aanmelden voor deze digitale uitgave    -    Afmelden voor deze digitale uitgave