1960. Ik was twaalf jaar. Ik verveelde me nooit. Er was altijd wel een projekt. Daar leerde ik van, van projekten. Projekt: met de pont naar Amsterdam Noord naar opa en oma, van opa leren schilderen en knutselen en met de hond Blacky van opa spelen, opa’s duiffies voeren en binnen lokken. Ooo… ik wilde zo graag een huisdier. Dus toog ik meerdere keren per week op mijn fietsie naar de Noordermarkt, de Lindengracht en het Amstelveld en genoot daar van de dieren.
Goede oplossingen ontving Gijssie van Jos Mol, Arjen Lobach, Kees Huyser, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Anthony Kolder, Robert Raat, Marike Muller, Mike Man, Otto Meyer, Hans van Efferen en Peter Waagen
Op de Keizersgracht stond de Nederduitsche Academie - ook volksuniversiteit genoemd - van Samuel Coster. Het was de 'oefenschool' waar o.a. rederijkers vanaf 1617 hun toneelspellen opvoerden, maar die onder druk van de Calvinisten in 1622 verboden werden. In 1633 was het politieke klimaat gewijzigd en na een grondige verbouwing van Costers toneelschuur door Jacob van Campen werd op 3 januari 1638 de toneelzaal officieel heropend, met de première van het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel, die speciaal voor deze gelegenheid het Nederlandse woord ‘schouwburg’ introduceerde.
Hulp gevraagd, de oplossing
Arjen en ik hadden het gevoel dat dit niet Amsterdam was. Opmerkelijk hoe je na jaren foto’s kijken en wandelen door de stad dat gevoel ontwikkelt. Ik zocht buiten de stad. Tijd genoeg, het was toch druilweer. Mike vond uiteindelijk de plek: Haarlem. De auto poseert op de Noorder Emmakade aan de Leidsevaart die niet zichtbaar is. Op de achtergrond het gebouw van Sint Bavoschool aan de Westergracht. (Tegenover de imposante basiliek Sint Bavo, hier niet in beeld.) De Ford-dealer betrok rond 1923 het nieuwe, imposante pand aan de Overtoom 197 – 205, ook bekend als garage Riva. Nog steeds is daar een autobedrijf gevestigd.
Hulp gevraagd, de nieuwe
Een grondwerkersstaking, zegt de beschrijving bij een foto van april 1922 waar een straat helemaal open ligt. Het zal hier om de aanleg van riolering gaan die blijkbaar stilligt. Er zijn aan de zijkant wel vlonders neergelegd, maar zo te zien moeten de bewoners vele obstakels overwinnen om hun huis te bereiken. Bijzonder is het spoor met kipkarretjes waarmee zand werd af- en aangevoerd en mogelijk ook materialen.
Zondagavond 11 januari 1925 komt rond 11 uur de rangerende loc van de Parijs-express in botsing met de juist op perron 3 binnenrijdende trein uit Haarlem. Zeven mensen raken licht gewond maar de beide locs behoeven meer aandacht, zoals op de krantenfoto te zien is. De inzet toont de machinist van de Parijse trein die waarschijnlijk door een onveilig sein is gereden.
Woensdag 14 januari 1925 overlijdt Willem Vroom, met Anton Dreesmann de grondlegger van het V&D-concern. U ziet ze samen op de herdenkingspenning. Vroom was daarnaast een filantroop.
In 1881 begon hij een winkel in Amsterdam waar onder andere stoffen en kleding verkocht werden. In Amsterdam leerde hij de eveneens katholieke ondernemer Anton Dreesmann kennen. Dreesmann stelde hem voor aan de zussen van zijn echtgenote, wat ertoe leidde dat ze zwagers van elkaar werden.
Langzamerhand ging Vroom meer met Dreesmann samenwerken en op zaterdag 21 mei 1887 openden zij in de Weesperstraat in Amsterdam een gezamenlijke winkel: Magazijn De Zon, die uit zou groeien tot een landelijke keten genaamd Vroom & Dreesmann.
Goede oplossingen kwamen van Anthony Kolder, Marike Muller, Kees Huyser, Adrie de Koning, Kees Leseman, Anneke Huijser, Jos Mol, Kees Dalmeijer, Arjen Lobach, Mike Man, Han Mannaert, Otto Meyer, Hans van Efferen, Peter Waagen, Hans Smit, Robert Raat,
Wij probeerden u op het spoor te zetten van het volledig in staalskeletbouw opgetrokken City Theater (zie onderste foto). Het werd door Jan Wils ontworpen in de stijl Nieuwe Zakelijkheid. Staalskeletbouw was vóór WOII een zeldzaamheid in Amsterdam. Wils werd bij ontwerp en bouw bijgestaan door kantoorgenoot Oscar Rosendahl.
Eerste melding: 20:56 uur
Goede oplossingen kwamen van Mike Man, Jos Mol, Ria Scharn, Marike Muller, Adrie de Koning,
Wij vroegen naar het adres van deze 'tweeling', maar het zijn geen twee gelijke gevels naast elkaar, doch een dubbel pakhuis met een unieke gezamenlijke gevel: pakhuis Malang, Groenburgwal 40. Specialist op het gebied van Amsterdamse pakhuizen Dr. Magda Révész-Alexander jubelt: "We zien een uniform, breed muurvlak, eindigend in een laag zolders en bekroond door twee klokgevels. Deze gevels vormen op hun beurt een eenheid door in het midden van de gezamenlijke gevel samen te komen in een krachtig barok bladornament. [...] Dit is een unieke oplossing die we voor dit soort dubbelpakhuizen in Amsterdam kennen."
De achterkant van dit pakhuis doet denken dat
dit pand niet direct als pakhuis is gebouwd, gezien de rijk versierde raamlijst in de woonhuisachtige achtergevel (onderste foto).
Dit dubbelpakhuis (derde kwart 18e eeuw) is rijksmonument #1268.
Eerste melding: 09:17 uur
Goede oplossingen kwamen van Anthony Kolder, Arjen Lobach, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Marike Muller, Jos Mol, Mike Man, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Han Mannaert, Hans van Efferen, Peter Waagen, Robert Raat,
"Op deze bepaald onscherpe foto zien we een lange steiger met vrachtgoed, hoofdzakelijk vaten, die per schip vervoerd zijn of nog wachten op een beurtschip. Deze watervlakte is van ouds de haven van Amsterdam tot de schepen te groot werden en te diep staken en op de foto dus gebied van de binnenvaart zijn geworden. Een kort rijtje huizen staat langs het water maar de meeste huizen dwars daarop aan een vaarwater dat uitkomt op de haven. Mij valt op dat op deze foto het hoekpand nog lager is. Later verhoogd dus!"
Twee straatnaambordjes op twee geveltjes midden in dezelfde huizenrij. Dit is niet de afdeling ra-ra, maar een kleine hint om de volgende vragen te beantwoorden. Voor de volledigheid: beide panden zijn afgebroken en vervangen door nieuwbouw. De rest staat er nog.