Wij plaatsten vorig jaar een korte PDF over de brouwerij, later logement Het Wapen van Amsterdam dat de zetel van papiergroothandel Proost en Brandt werd. We hebben de PDF aangevuld met alle tussentijdse ondernemingen die het gebouw gebruikten en uitbreidden, totdat het tenslotte 5-sterrenhotel Radisson werd.
Op de valreep...
Het Jaarboek 2023 met de o.i. 9 beste artikelen uit ons weekblad van het jaar 2023. Ook dit jaar zijn de artikelen aangevuld met een omvangrijke bijdrage, dit jaar van Ria Scharn met het dagboek van haar grootvader Carl Tersteeg. De PDF zoals die er op dit moment staat wordt 28 december nog aangevuld met een slotaflevering.
Deze aquarel van de Hooge Sluis door J.H.Wijsmuller geeft een situatie weer die te dateren is in 1863. Johan Hillebrand (Jan) Wijsmuller (1855-1925) was uiteraard veel te jong om dit in 1863 geschilderd te hebben en heeft dus een oud beeld tot een auqarel verwerkt. Welke afbeelding hem als voorbeeld diende is de vraag. Wij kennen die niet...
Voor de Hoge Stenen molen staat sociëteitsgebouw Apollo, op de plek waar even later het Amstel Hotel zou verrijzen. Gebouw Apollo werd in 1861 door tekenaar Rieke vastgelegd, die ergens op afgestuurd werd als er gesloopt ging worden. De Vereniging voor Volksvlijt kocht de sociëteit om als tentoonstellingszaal te dienen, wat later door het Paleis overgenomen werd. De bouw van het Paleis vond in 1859-'64 plaats. De bouw van het Amstel Hotel begon in 1863.- Foto: © Philip Wijs Photo+Art
U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank
Hulp kwam van Erik Klein Wolterink, Ria Scharn, Mike Man, Anneke Huijser, Marike Muller, Jos Mol, Adrie de Koning, Luc Sunter,
Hulp gevraagd, de oplossing
Twee broers Groeneveld richtten beiden een electrotechnisch bureau op: electricien Govert al in 1887 met boekhouder Pieter van der Poll en electrotechnicus Johannes in 1902 met electrotechnisch ingenieur Everhard Ruempol. Johannes’ bedrijf, de ANEM, ging al in 1924 failliet. Goverts bedrijf werd later Groenpol. De reacties kwamen snel. Dankzij de markante huisjes links op de foto én omdat de foto nog een keer in de Beeldbank staat, met locatie. De huisjes aan de oorspronkelijke Andreas Schelfhoutstraat zijn allang verdwenen. Rechts zien we de nieuwe Schelfhoutstraat ontstaan, met een stuk Jacob Marisstraat.
Hulp gevraagd, de nieuwe
Vooruit, nog een foto van de aanleg van het electriciteitsnet in Sloten door Groeneveld & Ruempol. Volgens de beschrijving toont deze foto het “Opstijgpunt met muurconsole en afgaande leiding”. Maar ik zie vooral iets anders: een café-billard met de opvallende naam Nieuw Amsterdam. De eigenaar anticipeerde blijkbaar al op de aanstaande opheffing van de gemeente Sloten.
In 1924 schreef de Gemeente Amsterdam een prijsvraag uit voor een ontwerp voor vier nieuwe monumentale lantaars voor het paleis op de Dam. Winnaar werd de Rotterdamse architect Johannes Hendriks met een modernistische paal die de palen van Tetar van Elven uit 1844 moesten vervangen. Wat een mazzel dat dit nooit is doorgegaan! De bestaande palen zijn in 1926 opgeknapt en doen 't nog steeds. Ze werden alleen tijdens de gevelrenovatie van het paleis in 2010-'11 tijdelijk weggehaald maar daarna weer teruggeplaatst.
Hendriks had datzelfde jaar 1924 de Prix de Rome gewonnen en was in de bouwwereld de hoop voor een moderne toekomst.
Maar dan wel in z'n eigen stad.
Wij waarschuwden al dat dit een opzoekvraag was. Dat dit de adelaars van Artis waren, gaf geen problemen. U moest even afbeeldingen opzoeken van de oorspronkelijke en huidige situatie om te merken dat ze op de quizfoto een kwart slag gedraaid staan. Dat gebeurde tijdens de grootscheepse herinrichting van het voorplein en bouw van het nieuwe toegangshek, omdat de vrachtauto's er niet doorkonden zonder de vleugels te beschadigen.
Eerste melding: 09:11 uur
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Ria Scharn, Kees Leseman, Mike Man, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Jos Mol, Marike Muller, Peter Waagen,
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Maaike de Graaf, Anthony Kolder, Marike Muller, Ria Scharn, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Otto Meyer, Mike Man, Jos Mol, Adrie de Koning, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Een ongelooflijk geharrewar met brugnummer en steegnamen was het resultaat van deze (helft van stereo-)foto uit 1875. Algemeen herkend werd de Oudezijds Achterburgwal maar meer dan één keer kwam men met brugnr.207 die toch echt over de Voorburgwal ligt. Uit deze verwarring kwamen dan ook de verkeerde steegnamen. Brug #210 ligt tussen de Korte Niezel en Korte Stormsteeg. Sinds 2017 heet de brug Bet van Beerenbrug, voorheen was dit onofficieel de Stormsteegbrug.
Wij gaven u al jaren geleden de gereedschappen bruggenvanamsterdam.nl voor brugnummers en -namen en kaart.amsterdam.nl/ voor een plattegrond van Amsterdam met huis- en brugnummers waar bijna eindeloos op in te zoomen is.
Eerste melding: 09:19 uur
Volledig juiste oplossingen kwamen van Adrie de Koning, Arjen Lobach, Marike Muller, Anneke Huijser, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Kees Dalmeijer, Mike Man, Jos Mol, Hans Smit, Hans van Efferen, Peter Waagen, Harry Snijder,
"Voordat er "hôtels" in de stad verschenen kenden we logementen. Dit was er een dat later inderdaad hotel genoemd wilde worden. Op deze foto is dat logement verderop in de straat maar op dit hoekhuis staat de naam met de betiteling hotel ook al. Dat is een nogal omstreden uitbreiding geworden want dit hoekhuis had vroeger een andere bestemming. Het logement wist dit pand te bemachtigen, wat verstrekkende gevolgen had voor het Amsterdamse stedenschoon toen het hotel opnieuw werd opgebouwd en waarvoor ook dit pandje met het monument dat erachter stond sneuvelde.
Er zijn diverse opnamen vanuit deze hoek gemaakt en die zullen allemaal goed gerekend worden, zolang de tekst op de muur zichtbaar is."
In dit perspectief zijn er nauwelijks voorgevels te herkennen. Toch willen wij iets over twee daarvan weten.