Sipke Schuytemaeker, voormalig bootsknecht, zat weer eens naast me in ‘Café De Druif’ aan het Rapenburgerplein. Hij was na drie oorlammetjes weer vol van alles, en ik als trouwe toehoorder en op zoek naar sappige info uit de tiende hand, legde bereidwillig mijn oor te luisteren. ‘Ditte is zo’n heerlijke kroeg,’ hakkelde Sipke, ‘ voor mijn is ’t me tweede huis.’ En hij gebaarde Ome Nelis dat ie nóg wel een over’t ij-kijkertje bliefde, ‘maar wel met een gele rakker d’rbij, en geef die Gijssie, of hoe die mag hete, er ook maar een, die ziet eruit assof tie ’t goed ken gebruike!’
'De Rijksappel' hangt boven de deur van Herengracht 68
De steen is een herinnering aan Jan van Alderwerelt, die het oorspronkelijke pand in 1617 op deze plek liet bouwen. Dat pand werd omschreven als 'daer de Werelt voor staet', dus de huidige steen is ook een herinnering aan een gevelsteen die er in de 17de eeuw gezeten heeft. (bron:VVAG)
Goede oplossingen ontving ik van Anthony Kolder, Arjen Lobach, Kees Huyser, Anneke Huijser, Otto Meyer, Robert Raat, Jos Mol, Kees Dalmeyer, Han Mannaert, Marike Muller, Mike Man, Adrie de Koning, Ger Lange, Hans van Efferen, Luc Sunter en Peter Waagen.
Een staaltje ernstig achterstallig onderhoud is weggewerkt. De indexpagina's - het waren er inmiddels al twee geworden - is bijgewerkt tot vandaag. In de nieuwe variant vindt u een overzicht van 141 PDF's, met kleinere en grotere onderwerpen over Amsterdam.
In de komende weken zullen alle PDF's deze nieuwe inhoudsopgave krijgen maar u kunt die via onderstaande button vast inzien.
Elke regel is een link naar het betreffende bestand.
Hulp gevraagd, de oplossing
Vaag zie je enkele tramsporen en op de achtergrond een fors gebouw. Dat is het kantoor van de Koninklijke Hollandsche Lloyd aan de Prins Hendrikkade 33. De vermoeide scharensliep ligt op de loswal tegenover het gelijknamige plantsoen. De auto trok meer aandacht, gezien het aantal reacties! Opmerkelijk dat bijna iedereen een ander automerk opperde: LaSalle, Horch, Ford (Lincoln KB 1932), Cadillac 353 V8 Town Sedan 1930, Minerva. Mike merkt op dat veel auto’s in die tijd op elkaar lijken, maar dat valt mee. De LaSalle lijkt er mijns inziens het meeste op. Kees Huyser stuurde een foto mee van de website classic.com. Voor 26.250 dollar word je de trotse eigenaar van een “1930 Lasalle Series 340 Two-Passenger Convertible Coupe”.
Hulp kwam van Eric-Jan Noomen, Mike Man, Anneke Huijser, Kees Leseman, Hans Smit,
Hulp gevraagd, de nieuwe, ook weer voor 2 weken.
Een opmerkelijk beeld: de verkoopster geeft op straat haar kind de borst. Blijkbaar vond de straatfotograaf Rombouts dat ook bijzonder. Praktisch, zouden we nu zeggen, maar destijds ongetwijfeld bittere noodzaak om je baby mee te nemen. Baby geboren, mooi, maar de verkoop moest natuurlijk wel doorgaan! Op haar kar staan schoteltjes met etenswaren. Het is niet goed te zien wat zij verkoopt. Weet u het misschien?
Op zondag 31 augustus 1924 viert de parochie van RK-kerk De Star op het Rusland het 75-jarig bestaan van hun kerkgebouw. Als schuilkerk zwierf de kerk langs de Oude Zijde tot ze in de Spinhuissteeg een groot inpandig onderkomen kreeg. In 1848 kon dit uitgebreid worden met een statige ingang aan het Rusland en opnieuw gewijd worden. Lees meer over deze en andere parochies die vanuit hun schuilkerken zichtbare kerken verwezenlijkten.
De Star zou overigens in 1932 een nieuwe kerk aan de Postjeswetering betrekken.
Op dinsdag 2 september 1924 opent in Bellevue de Internationale Radio-tentoonstelling I.R.A.F.A.
Marike wandelde over de Binnenkant en keek over de Waalseilandgracht naar de huizen op de Oude Waal. Op nr.30 is dat de hoge halsgevel in het midden van de foto. Op de hoek zag ze een hoekhuis in de Montelbaanstraat. De in twee rijen liggende woonschepen hielpen een handje met het vinden van de locatie.
En natuurlijk wist iemand dat er een gevelsteen in dat pand op nr.30 zit.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Mike Man, Anneke Huijser, Anthony Kolder, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Han Mannaert, Jos Mol, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Op 16 juli 1906, tijdens de Rembrandtfeesten t.g.v. diens 300ste geboortedag, trok een historisch-allegorische optocht naar het Rembrandtplein om de schilder hulde te brengen. De stoet loopt hier wel de verkeerde kant op, maar is eerst op weg naar de Dam waar koningin-moeder Emma op het balkon de stoet gadeslaat.
Lees vooral het artikel in Ons Amsterdam t.g.v. de 400ste geboortedag van Rembrandt. Een stuk soberder!
Wij kozen overigens voor de bovenste foto zonder de optocht, om het wat minder makkelijk te maken.
Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Ria Scharn, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Mike Man, Jos Mol, Hans van Efferen, Adrie de Koning, Marike Muller, Harry Snijder,
De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt. Het is van oorsprong een katholieke festiviteit maar het feit dat de optocht van de foto door Ons Huis werd georganiseerd geeft al aan dat de symboliek ook door protestanten gebruikt wordt. De stoet loopt over de Herengracht naar het huis van de burgemeester en passeert net de Vierheemskinderensluis over de Leidsegracht.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Mike Man, Anthony Kolder, Adrie de Koning, Kees Leseman, Jos Mol, Otto Meyer, Robert Raat, Marike Muller, Han Mannaert, Hans van Efferen, Peter Waagen, Harry Snijder,
De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Ria Scharn. De nieuwe opgave komt dan ook van haar. De vragen zijn:
"Tientallen foto's zijn er van deze vismarkt gemaakt. Maar ik kijk nu naar een heel bijzondere, naar een situatie die een goeie tien jaren heeft bestaan. Met net zulke visbanken als vroeger op de vorige locatie en nog geen stenen hal. Op de grote vlonder liggen korven te drogen waarin zoeven nog de vis levend werd gehouden in het water. Op de vlonder een drukte van dienstmeisjes met hun witte mutsen. Daarbeneden werd dus ook vis verhandeld?
Oh, ja..., ik maakte hier een stereofoto van en het gaat me dus om die specifieke opname."