Week 31 - 2024, de week van Carl Tersteeg
Dagboek van een Amsterdams koopman

Het Scheepvaarthuis

In de vorige aflevering zagen we de huizen aan de Binnenkant tot het huis van Carl Tersteeg gesloopt worden voor de bouw van het Scheepvaarthuis. Deze keer gaat het over die bouw en het resultaat.
Carl zoekt steeds openlijker toenadering tot Marie van de buren, die door de sloop naar een ander huis aan de Geldersekade moesten verhuizen.

vanaf pag.82


Liefde, overspel, moord en terechtstelling in Amsterdam rond 1700

Het leven en de executie van het beruchte en spraakmakende 17e-eeuwse Amsterdamse moordenaarskoppel Hiddo Grettinga en Helena Knoop en de vaak bekende mensen die hen omringd hebben, wordt in deze PDF van Anneke Huijser beschreven vanuit het perspectief van de 21e eeuw.
Toen Anneke zich verder in de levensloop van Hiddo Grettinga ging verdiepen en op internet en in archieven zijn naam keer op keer tegenkwam, bleek dat hij een erudiet en intelligent persoon met een vlotte babbel moet zijn geweest, die veel bekende Amsterdammers, Nederlanders, buitenlanders, politici en admiraals uit die tijd kende. Deze spelen dan ook regelmatig een prominente rol in dit verhaal.

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
Garagebedrijf Schievink was makkelijk te traceren: Rozengracht. Het bedrijf liep over meerdere panden door naar de Rozenstraat 74, zoals te zien is op de foto. Het complex of cluster Schievink zoals het genoemd werd, zou eind negentiger jaren gesloopt worden, ware het niet dat de Raad voor Monumentenzorg (ARM) zich verzette. Eerlijk gezegd ontgaat mij de waarde van deze panden die dateren van de vorige eeuwwisseling, maar de ARM had succes met zijn pleidooi, onder andere “omdat hier sprake is van een pandsgewijze vervangende nieuwbouw, kon de oorspronkelijke parcellering herkenbaar blijven”. 

Hulp kwam van Mike Man, Kees Huyser, Arjen Lobach, Robert Raat, Otto Meyer, Anneke Huijser, Ria Scharn, Kees Leseman, Jos Mol, Han Mannaert, Kees Dalmeijer, Peter Waagen, Marike Muller, Carol de Vries

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd week 27
Arjen Lobach plaatste de foto op Zoekplaatjes.nl. Er kwam snel antwoord: het is inderdaad Bussum, hoek Huygenslaan - Vondellaan. De voertuigen werden versierd door de aldaar gevestigde bloemist. Het pand is verdwenen. 

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd week 29
Mike Man en Anneke Huijser stuurden mij een andere foto waarop meer van de huizen op de achtergrond is te zien. Mike vond gelijkende huizen in de omgeving Davisstraat, maar die waren het toch nèt niet. Dankzij hun info ben ik verder gaan zoeken. Uiteindelijk vond ik die huizen aan de Amstelkade, tegenover de Paletstraat. De watertappers staan bij de zijgevel van het Berlage Lyceum.

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
“Intocht van de reünisten”, schrijft de Beeldbank, “waarschijnlijk tijdens een lustrum van de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging”, ca. 1940. De datum is echter niet zo moeilijk te bepalen. Opgericht in 1902 zal dit 1937 zijn. 1942 kan niet, want zij had zich in 1941 opgeheven uit protest. De foto is wazig op de achtergrond; misschien omdat het negatief niet zo goed was of omdat het mistte. De stoet van vrouwen wordt wel begeleid door enkele mannelijke agenten. Waarom? Veel verkeer is er niet te duchten; wandelaars, (bak)fietsers, een enkele vrachtauto, een tram. Iedereen lijkt stil te staan om de optocht gade te slaan of zou de politie al het verkeer gemaand hebben om aan de kant te gaan?

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Zaterdag 2 augustus 1924 wordt de Internationale Vredesweek voor de Jeugd geopend. In het hopeloos verzuilde Nederland roepen alle stromingen door elkaar de meest verschillende leuzen: "Wapens neer, nooit meer oorlog" maar ook wel "Oorlog aan de oorlog". Met een grote boog lopen de meningen om de hete brij 'Ontwapening' heen. De rector van het Amsterdams Lyceum, Dr. C. P. Gunning geeft onder de kop Sint Joris en de draak zijn mening over het initiatief.
Dr. Gunning was de eerste rector van "het Gunning", werd in 1941 door de bezetter ontslagen en geïnterneerd omdat hij het lef had gehad een plechtige afscheidsceremonie te organiseren voor de Joodse leerlingen die van school gestuurd moesten worden. In 1945 maakte hij zijn klus als rector af, tot zijn pensionering in 1952.

fotoquiz week 30-2024 - oplossingen


1. Snelste...

De stemmige avondfoto staat op een prentbriefkaart die niet in de Beeldbank te vinden is. Wel een soortgelijke bij daglicht, zoals eronder staat. Beide fotografen stonden in de Eerste Weteringdwarsstraat naar de ingang van het Grill's Hofje gekeerd. Dat is ook de tekst die boven de ingang staat.
Adrie de Koning en Jos Mol bezochten dit hofje ook voor hun serie "Amsterdamse hofjes". Lees nog eens wat zij toen schreven.

Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Kees Huyser, Marike Muller, Anthony Kolder, Mike Man, Ria Scharn, Maaike de Graaf, Arjen Lobach, Kees Leseman, Robert Raat, Jos Mol, Peter Waagen, Hans van Efferen,

2. Ra-ra

Het plein dat met de nodige passanten beschreven werd, is het Leidseplein. De schutting links staat om de uitgebrande schouwburg waar later de Stadsschouwburg gebouwd zal worden. Het statige huis dat hier nog moederziel alleen tussen allemaal oudbouw staat is Leidseplein 2, gebouwd als koffiehuis-wijnbar-restaurant (1e etage) de Oude Leydtse Herberg met twee lagen woningen erboven. U kent het misschien beter als het ABN-pand. Meer over dat pand leest u via de button.

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Mike Man, Jos Mol, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Marike Muller,

3. Zoektocht

De fotograaf staat met z'n rug tegen de pui van Singel 319, hoek Raamsteeg gedrukt en kijkt de grachtengordel op. Voor hem brug nr.5 die vandaag Joes Kloppenburgbrug heet. Op de tegenoverliggende hoek de panden Singel 348 rechts en 350 links achter de lantaarnpaal. Dat is de hoek waar de Oude Spiegelstraat uitkomt.

Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Arjen Lobach, Anthony Kolder, Otto Meyer, Ria Scharn, Jos Mol, Robert Raat, Mike Man, Adrie de Koning, Hans van Efferen, Peter Waagen, Carol de Vries,

fotoquiz week 31-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Anneke Huijser. De nieuwe foto komt dus van haar. De vraag is:

1. Welke straat is dit?

2. Ra-ra...

"Een foto met drie koepels erop, maar eentje staat een heel eind verderop. Moet dus een grote zijn, als hij overal bovenuit steekt. De andere twee staan tegenover elkaar op straathoeken. Er staat ook nog een rode kiosk in beeld. Daarachter draait een paardentram linksaf een straat in."

3. Zoektocht...

En vandaag weer een iets moeilijker plaatje.

1. Welk straat is dit?

2. Welke tekst staat er op het door ons witgekalkte bord?

Als hint krijgt u nevenstaande interieurfoto die volgens de Beeldbank mogelijk bij bovenstaand exterieur hoort.

Toepasselijk YouTube-filmpje bij het verhaal van Anneke Huijser...