Week 21 - 2024, de week van Gijsbreght


Hoofdstedelijke inhuldigingen

"Alewijn Pluym van Denneroode kwam ik tegen in de Grote Zaal van het ‘Archief van Amsterdam’, ‘Gebouw De Bazel’, Vijzelstraat 32. Ik kende ze alle drie, vorige week liep ik Gozewijn nog tegen het lijf en een paar weken daarvoor de derde broer, Ambrozius. Alewijn was in feeststemming, maar op zich was dat niets bijzonders, want Alewijn was altíjd in feeststemming, het zat duidelijk in het DNA van de Pluym van Denneroodes..."

Zo begint de column van Gijssie, waarin hij de inhuldigingen de revue laat passeren sinds die van koningin Wilhelmina.

Raadplaat week 18, de oplossing

‘De Schrikkelsteen’. Deze hangt op de Bloemgracht 172.

Goede oplossingen gingen richting Gijsbreght van deze inzenders:
Kees Huyser, Jos Mol, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Luc Sunter, Robert Raat, Mike Man,  Kees Dalmeijer,  Marike Muller,  Adrie de Koning,  Otto Meyer, Han Mannaert, Hans van Efferen, Peter Waagen  en  Anthony Kolder.

Nieuwe raadplaat week 21

Raadplaat van vandaag:

  1. In welke straat en in welk jaar probeerde dit overmoedige bestelwagentje (rechts op de stoep) de tram uit de rails te rijden?

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp kwam van Arjen Lobach, Mike Man, Kees Huyser, Kees Dalmeijer, Eric-Jan Noomen, Anthony Kolder, Kees Leseman, Peter Waagen, Hans Smit,

Hulp gevraagd, de oplossing
“Laat ie bij mij ook maar es komme”. Woorden waarmee mevrouw de Groot de minister en zijn gevolg uitnodigde om in haar woning in de Tweede Wittenburgerdwarsstraat 12 te komen kijken. De minister en de wethouder SDAP-er Jonas van der Velde van Volkshuisvesting (op de foto in de deuropening) schrokken inderdaad wat ze daar aantroffen. Een krant schreef uitgebreid over zijn onverwachte bezoek aan Amsterdam dat veel bekijks trok. “Het schrille, harde beeld van de ellendige toestand, waarin een aantal Amsterdamse gezinnen moet leven, is de bewindsman niet onthouden.” Meneer de Groot en zijn tweede vrouw woonden in een paar kamertjes met zes kinderen waarvan er ongetwijfeld een paar op de foto staan. De foto maakt nog wel een gemoedelijke indruk; een fotomoment zou men tegenwoordig zeggen. Wie het beeld van de straat en het onthoofde pand uit november 1953 ziet, schrikt ook onwillekeurig. In mei 1954 verhuizen zij en kort daarna werd het pand gesloopt.    

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Alweer een straatlantaarn … Niet dat uw redacteur specifieke interesse heeft voor straatlantaarns, maar het Energiebedrijf duidelijk wel. Volgens mij een kapot exemplaar ergens op een gracht. Er is niet van élk type straatverlichting een foto. In de Beeldbank staat een tamelijk willekeurige serie foto’s die niet alleen de lantaarn in beeld bracht, maar ook de omgeving ervan. Belandde ooit dit setje foto’s op het bureau van een archivaris? De locatie zal wel niet moeilijk zijn te achterhalen, maar welk jaar is dit bij benadering? En wie is thuis in de wereld der straatlantaarns en herkent het type? Is er een lezer onder ons die ooit werkte voor deze dienst? Laat het ons weten, ik ben toch wel nieuwsgierig geworden.

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

In het Concertgebouw viert op zaterdag 24 mei 1924 het Diamantbewerkers Ziekenfonds het 25-jarig jubileum. In Het Volk wordt daarover bericht en de bijzondere constructie van het Ziekenfonds (coöperatief) toegelicht.

De eerste voorloopige secretaris van het Ziekenfonds was de heer J.I. Polak. De oprichting van het Ziekenfonds had plaats in de vergadering van 6 April 1899, terwijl op 1 Mei de eerste contributie in ontvangst werd genomen en op 1 Juli d.a.v. de uitkeering zou beginnen. Kort daarop werd de heer W. F. J. de Hoop Secretaris-Administrateur. De industrieele omstandigheden, werkloosheid, werkstaking en uitsluiting hadden op de financieele positie natuurlijk haar neerdrukkenden invloed, doch desondanks groeide het fonds tot het beteekenende lichaam, dat het thans is.”

fotoquiz week 20-2024 - oplossingen


1. Snelste...

Deze foto maakte Marike op het Jonas Daniël Meijerplein en het huisnummer van het middelste pand is 15. Het pand is eind 18e eeuw gebouwd en de gevel heeft alle kenmerken van een klokgevel maar de proporties van een halsgevel. Het is een rijksmonument #2035.
Hier woonde o.a. de familie Monnickendam waar vier van de vijf 'Stolpersteine' betrekking op hebben die voor de stoep ingemetseld zijn. Die familie was overigens niet directe familie van de schilder Martin Monnickendam.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Kees Dalmeijer, Mike Man, Anthony Kolder, Ria Scharn, Arjen Lobach, Kees Leseman, Otto Meyer, Robert Raat, Hans Smit, Jos Mol, Adrie de Koning, Hans van Efferen, Peter Waagen, Anneke Huijser,

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

2. Ra-ra

Cornelis Leenheer maakte deze foto in 1917 in de Keizersstraat met een inkijkje in de naamloze steeg die uitkwam op de Kleersloot. Net als de Jordaan was de Lastage een buurt waar veel oud zeer in de vorm van pre-stedelijke bebouwing en paden ingepast werden, wat vooral in de Lastage een ondoorzichtig stratenpatroon opleverde. Anders dan in de Jordaan werd hier niet opnieuw gerooid maar zoals gezegd 'ingepast'. De tweede foto van ditzelfde punt waarop wij doelden vindt u hier.

Goede oplossingen kwamen van Adrie de Koning, Kees Dalmeijer, Marike Muller, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Ria Scharn, Otto Meyer, Jos Mol, Mike Man,

3. Zoektocht

"Ja, zo had ik het meteen geweten" klonk het toen iemand de originele foto vond. Voor de quiz hadden wij een deel uit die foto geïsoleerd waar het HIJSM administratiekantoor, hulpstation Westerdok en de locomotiefloods niet op stonden. Toch nog een hele lijst goede inzendingen, want het uitkijkplatform op het pand Damrak 1, het 'Huis met het torentje' hielp. Even de puntjes op de "i", op de complete foto staat het borstbeeld van Prins Hendrik de Zeevaarder al in het plantsoentje en dat is onthuld in 1885, terwijl de Texelse Kade in 1879 werd herbenoemd tot Prins Hendrikkade. De zijstraat waar we naar vroegen is de Martelaarsgracht met op de hoek de Karpershoek, de oudste kroeg van Amsterdam. Aan het eerste deel van de Prins Hendrikkade stond het Hotel du Passage dat zijn naam groot op de zijgevel had geschilderd.
De foto is genomen vanuit het Grand Hotel Prins Hendrik.

over Hotel du Passage

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Kees Dalmeijer, Anthony Kolder, Kees Leseman, Arjen Lobach, Ria Scharn, Anneke Huijser, Mike Man, Adrie de Koning, Jos Mol, Hans van Efferen, Robert Raat, Marike Muller, Peter Waagen, Harry Snijder,

fotoquiz week 21-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het juiste antwoord op de vraag van vorige week was Kees Huyser. De nieuwe opgave komt dan ook van hem. De vraag is:

1. Aan welke straten staan de hoekpanden rechts op de foto?

2. Ra-ra...


"Een foto die een prentbriefkaart moet worden. Het is niet typisch een stadsgezicht geworden, meer een kleinschalige marktsituatie, zou ik zeggen. Rechts een handkar met onduidelijke waar erop. Links daarvan allerlei manden waar enkele vrouwen zich over de inhoud buigen en een hond die kwispelstaartend toekijkt. Vast iets eetbaars en dat moet eerst grondig gekeurd worden voor de kostelijke centen er aan besteed worden Erachter een laag gebouw met in het midden drie hoge poorten met opengeslagen traliehekken. Wat erbinnen te vinden is, kan je van hieruit niet zien. Markthal? Het hoekhuis in de achtergond heeft met grote cijfers "138" op de leien dakbedekking geschilderd. Zou dat misschien het huisnummer zijn?"

3. Zoektocht...

Een oudje uit een verdwenen buurtje.

1. Welk straatje is dit?

2. Wat stond er op het door ons onleesbaar gemaakte bord boven de winkeldeur?

3. Dat bord dekt een deel van het huisnummer af. Wat is dat huisnummer?

4. Achter de was gaat een gevelsteen schuil. Wat is de voorstelling en wat is het jaartal dat erop voorkomt?