Week 18 - 2024, de week van Gijsbreght

Kasteel van Gijsbreght?

Kan het waar zijn dat er ooit een kasteel in Amsterdam heeft gestaan? Op zich al wonderlijk, want kastelen waren er nu juist om overzicht te houden van wat er rondom gebeurde. De vaak enorme torens dienden immers als uitkijkpost.
In een stad heb je daar weinig aan. Toch denkt menigeen dat er ooit een kasteel heeft gestaan op de plek waar nu de Nieuwendijk loopt.
Jopie weet het zeker, er was een kasteel: ‘Het Kasteel van Aemstel’!

Raadplaat week 15, de oplossing

Op de Bloemgracht 34 zwemt zij lenig rond: ‘De Schubertforel’♪♫!

Goede oplossingen kwamen van Adrie de Koning, Jos Mol, Kees Huyser, Anthony
Kolder, Kees Dalmeijer, Anneke Huyser, Mike Man, Han Mannaert, Otto Meyer, Robert Raat, Marike Muller en Luc Sunter.

Nieuwe raadplaat week 18

Raadplaat van vandaag:

  1. Wáár hangt bovenstaande schrikkelsteen?

Amsterdamse gezegden

Hoe hoger de zolder, hoe lager de vloer.

Iemand met veel praatjes heeft vaak weinig verstand.

Canon van Amsterdam

Deel elf van onze miniserie over het preciseren en/of verbeteren van het gestelde in de Canon van Amsterdam.
Deze keer venster 28 over de opening van het Noordzeekanaal. De canon roemt eerder de gunstige gevolgen van het kanaal en rept nauwelijks over de moeizame aanloop tot eindelijk begonnen kon worden aan het werk. Wij wel...!

 

U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp kwam van Arjen Lobach, Eric-Jan Noomen, Kees Leseman, Anneke Huijser, Peter Waagen, Marike Muller, Maaike de Graaf, Mike Man, Jos Mol,

Hulp gevraagd, de oplossing
Ooit was dit de toegangspoort tot het Oude Doolhof bij de Prinsengracht 338. De eigenaar van een herberg op de hoek Prinsengracht – Looiersgracht opende in 1602 het eerste openbare doolhof. Dankzij de zgn. Doolhofboekjes die hij uitgaf als souvenir is er veel bekend over deze plek. Je kwam binnen in een tuin met een fontein gewijd aan Bacchus en Ariadne. Daarachter was het doolhof en een galerij met beelden die historische en Bijbelse taferelen voorstelden. Stadsbeeldhouwer Albert Vinckenbrinck maakte de fontein en ook de beelden van David en Goliath en zijn schilddrager die mechanisch hun hoofden en ogen konden bewegen. Deze beelden zijn door tussenkomst van de stadsarchivaris Scheltema bewaard toen de tuin in 1862 zijn poorten sloot. Ze waren tot voor kort te zien in het Amsterdams Museum! Op deze plek werd een openbare lagere ‘armenschool’ gebouwd.
Kees spitte het leven uit van Vesta-vertegenwoordig Ellenberg. Het emaillen bord naast de deur leidde velen naar de goede locatie. Het poortje verdween pas later, ergens in de 20er of 30er jaren toen Ellenberg zijn pand liet verbouwen.

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe

Burgemeesters werken hard. Tot die werkzaamheden behoort ‘het slaan van de eerste paal’. Zo ook Ivo Samkalden die volgens de beschrijving in 1970 een werkbezoek bracht op deze onbekende bouwlocatie. De PvdA’er bekleedde deze functie van 1967 tot 1977. Gedurende die 10 jaren waren er tal van ingewikkelde dossiers die veel losmaakten in de stad: de bouw van de Bijlmermeer, de aanleg van de metro waarvoor vele huizen in de Nieuwmarktbuurt gesloopt moesten worden wat gepaard ging met grote rellen, de bezetting van het Maagdenhuis door studenten en de ‘Damslapers’.  En in december 1975 wist hij bezetting van het Indonesische consulaat te beëindigen zonder bloedvergieten. Dan is zo’n ‘eerste paal’ vast een ontspannend moment in zijn stressvolle agenda. Welke bouwlocatie is dit en wat gaat hier verrijzen? Blijkbaar toch iets van belang, anders komt een burgervader niet.

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Woensdag 30 april 1924. Een motie van Johan Jansen (Neutraal Blok aller Middenstanders) om een politieverordening in te voeren die het kinderen van 12 jaar en jonger verbiedt na 8 uur 's avonds zonder geleide op de openbare weg te komen, haalt het niet.

Op zaterdag 3 mei 1924 verschijnt de eerste lichtkrant in Amsterdam. Hij staat op het Rembrandt Hotel, Rembrandtplein, hoek Utrechtsestraat.

fotoquiz week 17-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Wij kijken hier naar Een rijtje van zes herenhuizen aan het Concertgebouwplein 1-13. Het was in 1914 een onderneming van makelaar/aannemer H.C. Janus en het ontwerp is van zijn jongere broer Johannes. In het middelste deel van vijf vensters breed ging hij zelf wonen en werken. De stijl waarin gebouwd werd is UM 1800 en de naam geeft al aan dat dit weinig met het Nieuwe Bouwen te maken heeft. De dakpartij is inmiddels stevig verbouwd.
Zie ook de YouTube-film hieronder over de bouwstijl van deze huizen.

Goede oplossingen kwamen van Hein Bruning, Mike Man, Otto Meyer, Ria Scharn, Anneke Huijser, Kees Leseman, Peter Waagen, Adrie de Koning, Robert Raat,

U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

2. Ra-ra

Dit is het beeld dat we zochten. De Singelgracht tussen het Oosteinde en de Amstel, Sarphatikade geheten. Wij omschreven omstandig de zolderschuit in de voorgrond, geladen met vaten. De fotograaf draaide zich namelijk nog eens om en maakte een foto in de richting van het Oosteinde. Ogenschijnlijk eenzelfde beeld van die kade maar zonder zolderschuit. brug aan de overkant (#255) werd in 1883 voor de paardentram gelegd en verdween begin 60-er jaren voor de aanleg van de Torontobrug. Toen die gereed was kwam de Tulpbrug terug als voetgangers-/fietsersbrug.

Goede oplossingen kwamen van Kees Dalmeijer, Ria Scharn, Anneke Huijser, Peter Waagen, Mike Man, Hans van Efferen,

3. Zoektocht

Wij kijken hier naar de twee klokgevels Rusland 20-22 uit eind 18e eeuw. De linker heeft natuurstenen banden langs de top, de rechter alleen een rollaag. Links daarvan ziet u een deel van Het Wapen van Amsterdam, nu hotel en vroeger logement. Daar tussenin was het de plek van papiergroothandel Proost & Brandt, ontstaan uit de bijbeldrukker en boekbinder Hendrik Brandt en zoon Johannes, die zijn schoonzoon Pieter Proost in de zaak opnam. Deze bouwde de zaak uit tot de papierleverancier die we nu kennen.

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lubach, Anneke Huijser, Peter Waagen, Ria Scharn, Hans Smit, Hans van Efferen, Robert raat, Adrie de Koning, Jos Mol, Mike Man,

fotoquiz week 18-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord op de opgave van vorige week was Hein Bruning. De nieuwe opgave komt dan ook van hem. De vragen:

1. We zien een stukje water in de voorgrond. Van welke gracht/vaart?

2. In de achtergrond een groot gebouw. Welk?

2. Ra-ra...


"Druk is het hier. Ik kijk een drukke straat in. Het hoekpand links is volgehangen met muurreclames..., geen centimeter meer over. Allerlei volk loopt door elkaar, mannen met bolhoeden en petten, een met een juk waaraan twee manden hangen. Opvallend is dat heel veel mensen lopen te lezen; er is iemand aan het flyeren alhoewel ze dat toen nog niet zo noemden. Het heeft iets met een staking te maken."

3. Zoektocht...

Een fragment van een foto van een druk kruispunt. Maar waar...?

1. Waar is of was dit?

Onderstaande YouTube-film heeft betrekking op de bouwstijl UM 1800 van het gebouw op het Concertgebouwplein van de 'snelste'-quizfoto van vorige week, waarvan de oplossing hierboven te lezen is.