Week 12 - 2024, de week van Gijsbreght

Klokkenmokum

Klokken, carillons en beiaardiers blijven Gijsbreght fascineren. Deze keer neemt hij ook een kijkje in klokkengieterijen, o.a. die van de gebroeders Hemony. Hij spiekt bij Vondel en wijst naar Diri Don: 'Hollandsche Clancken, te hier en te daer'.

Raadplaat week 9, de oplossing

De steen zit ingemetseld op de Rapenburgerstraat 153/155 boven de voormalige doorgang naar het Bussenschuthofje.

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Anthony Kolder, Otto Meyer, Mike Man, Adrie de Koning, Kees Dalmeyer, Greet van Looij, Luc Sunter, Robert Raat, Hans Olthof, Marike Muller, Hans van Efferen, Han Mannaert , Anneke Huijser, Peter Waagen, Kees Huyser en Jos Mol.

Nieuwe raadplaat week 12

1. Waar hangt deze feestelijke steen?

Amsterdamse gezegden

Se is goed van de kweter gesneje =
Zij is goed van de tongriem gesneden

Zeer plastisch gezegde over de milde aandoening dat de tongriem het spreken bemoeilijkt of zelfs belet. Het operatief ´besnijden´ lost het probleem op. Dit wordt overigens ook wel bij zangvogels gedaan die niet willen fluiten.
Kweteren of kwetteren heeft een latijnse oorsprong: quetare = stil, rustig, o.i. precies het tegenovergestelde van wat wij ermee willen zeggen. Men denkt bij het gebruik van kwetteren eerst aan vogels... en om de een of andere onverklaarbare reden meteen daarna aan vrouwen.
Wanneer iemand licht van de tongriem is gesneden, verkoopt hij schunnige praatjes.


Mokums dialect

Wat betekent 'kassiewijle' eigenlijk?
Over begraven in Amsterdam.

voor nog meer items

Canon van Amsterdam

Deel zes van onze miniserie over het preciseren en/of verbeteren van het gestelde in de Canon van Amsterdam (2008).
Deze keer venster 15 over het Athenæum Illustre en het gevecht om erkenning als leverancier van hoogwaardig universitair onderwijs.

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
Ja, Simon, het was een makkie. Een weids plein, dat kan bijna niet anders dan het Waterlooplein zijn. De man werd – zo opperden vele inzenders – naar het politiebureau aan het J. D. Meijerplein gebracht. We kijken ongeveer vanaf die plek richting Zwanenburgwal. De Drankwet van 1881 die zich vooral op sterke drank richtte, had – zo schreef het Algemeen Handelsblad in 1891 – een gunstig effect gehad op de openbare orde. Al werden in 1890 nog steeds 27.616 mensen veroordeeld voor openbare dronkenschap; zo’n 10.000 minder dan 10 jaar daarvoor. Het aantal verkooppunten van sterke drank – tappers, kroeghouders, slijterijen – was bijna met de helft afgenomen tot bijna 26.000. Vergeleken met nu nog heel veel: er zijn 3.000 slijterijen en minder dan 10.000 cafés. Nog steeds kan hij die “zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt” veroordeeld worden, tot 12 dagen hechtenis.

Hulp kwam van Arjen Lobach, Ria Scharn, Simon Claessen, Anthony Kolder, Hans Smit, Robert Raat en Hans van Efferen.


U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Al ‘bladerend’ door de Beeldbank kom je altijd wel een foto van hoofdcommissaris H. S. Hordijk tegen. Hubertus Hordijk was van 1903 tot 1913 hoofdcommissaris van Amsterdam. In die jaren fotografeerde hij veel in de stad en vulde daarmee vijf albums die in Beeldbank staan. Hij legde niet alleen het politieleven vast, maar ook allerlei zaken die met zijn werk te maken hadden, zoals woonwagens, branden, koninklijke bezoeken, stakingen, boeven, straathandel, een groepje door hun impresario in de steek gelaten Sierra Leoners, enz. Een enkele keer een gewone foto van het straatleven waarbij je kan gissen met welk doel hij dat vereeuwigde. Zo ook de foto van deze week. We zien een lange straat, veel winkels en volk en een levendige straathandel. Vond hij dat de straat dichtslibde met al dat volk en handkarren? Had de Gemeentetram geklaagd dat hun trams telkens vastliepen tijdens marktdagen?

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Op dinsdag 18 maart wordt ter werving van fondsen voor de verwezenlijking van een open-luchtschool in Amsterdam een fancy-fair georganiseerd. Dat zal in 1925 resulteren in de oprichting van een open-luchtschool aan het Vondelpark. Die wordt in 1931 gevolgd door de beroemde open-luchtschool in de Cliostraat en in 1933 door de Spartaschool aan de Stadionkade.


 

fotoquiz week 11-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Ook zonder het water van een gracht in de voorgrond maakte de vele vaten duidelijk dat het er móést zijn. Gezien het perspectief moet het ook nog een der brede hoofdgrachten zijn. Gezien de vaten moest u direct op de Prinsengracht terecht komen en in dit geval is het de Korte Prinsengracht.

Goede oplossingen kwamen van Marike Muller, Ria Scharn, Kees Huyser, Anthony Kolder, Kees Dalmeijer, Jos Mol, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Otto Meyer, Mike Man, Han Mannaert, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

2. Ra-ra

Eigenlijk best knap om aan de hand van de beschrijving op deze foto of z'n broertje, de stereofoto te komen. 'Secundair' wees naar een der dwarsgrachten, maar dan is de keus nog ruim zat. Wij probeerden om een adres van de Duinwater Maatschappij op een gracht te vinden, zonder succes. Ook een distributeur op nr.10 vonden wij niet, maar het wapen komt overeen met deze foto, Thorbeckeplein 13, waarvan we weten dat dit z'n aanleveradres voor goederen was. Het werd dus 'wandelen' langs alle kleinere grachten totdat u op de Leliegracht 12 uitkwam.

Jaarboek 2022 pag.27-36

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Anneke Huijser, Marike Muller, Robert Raat, Mike Man, Jos Mol,


U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

3. Zoektocht

Jos Mol, had het hoge pand al eens als quizfoto ingestuurd, maar of u dat nog wist na al die jaren? Het adres van het pand is Keizersgracht 343. Dat we het daarna over de buurman hadden, is niet zo vreemd. Beide panden werden in 1620 gebouwd onder een gemeenschappelijk schilddak en gingen pas veel later een eigen leven lijden. In 1675 werden de panden eigendom van de Collegianten die er het weeshuis d'Oranjeappel achter bouwden. Daar leest u meer over via de link.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Ria Scharn, Arjen Lobach, Jos Mol, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Mike Man, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,

fotoquiz week 12-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord op de opgave van vorige week was Marike Muller. Hierbij haar nieuwe opgave. Ze maakte deze foto recent en wil alleen van u weten welk hoekpand dit is. Dat er een apotheek onderin zit mag u weten maar de straatnaamborden zijn 'behandeld'. En ja..., het is binnen ons werkgebied.

1. Welke hoek is dit?

Let wel, de foto komt dus niet in de Beeldbank voor!

2. Ra-ra...


"Ik sta met mijn platencamera op een dijk en kijk richting stad. Over de volle breedte ligt een brug, een massief stenen brug met een enkele wip in 't midden. Voor de brug liggen zeilschepen en zolderschuiten. In de doorvaart passeert net een serie boomstammen, in vlotten bij elkaar gebonden. Dat wordt een vreemd gezicht in mijn tijdopname. Achter de brug zie ik een houten dienstgebouwtje. Ik weet wat er binnen gebeurt maar het staat er niet op vermeld. In de achtergrond staat een rij zeer verschillende huizen; woonhuizen en bedrijfspanden door elkaar. Het is geen rechte rij, de huizen staan in een flauwe bocht. Vlak voor me, aan de onderkant van de dijk, zit een man bij een ketel. Het is misschien een teer- of taanketel die ze binnen de stad niet willen zien."

3. Zoektocht...

Een fragment van een foto, waarop details staan die de foto als quizvraag zouden verpesten.

1. Welk water ziet u in de voorgrond?

2. Over welk water ligt de brug?

3. Wij zien een onderbreking in de huizenrij links. Welke straat komt hier uit?