Terugfluiten, noem je dat! De uitslag van de enquête geeft aan dat een overweldigende meerderheid van de lezers en quizers alles bij elkaar in één pagina willen. Sorry voor diegenen die krant en quiz gescheiden willen. En sorry voor diegenen die begrepen dat ze de oude zwarte pagina terug konden krijgen. De nieuwe opmaak is een knieval voor telefoons en kleine tablets. Voor uw pc vonden we een oplossing voor grotere quiz-foto's. U ziet dat hieronder.
Voor ons was het goed om te zien dat er tussen de reacties diverse namen scholen die nooit een oplossing insturen. Er zijn dus ook lezers...
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Jos Mol, Anthony Kolder, Otto Meyer, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Hans van Efferen, Adrie de Koning en Mike Man.
NB: Sommigen hadden helaas de naam fout ( Kooij of Kooijman beweerden zij!)Hulp gevraagd, de oplossing
(onder redactie van Paul Graalman)
Toch niet zover van de Rozenstraat. Het feest of aubade was in Konijnenstraat. Alle panden op de foto waren eind 1932 al onbewoonbaar verklaard en waarschijnlijk al voor de oorlog gesloopt. De panden die daarna kwamen, zijn intussen ook alweer vervangen. Wie nu gaat kijken ziet een totaal ander beeld. Op de onderste foto de Konijnenstraat in mei 1930 waarop Eric-Jan Noomen de panden van de Hulp gevraagd-foto herkende. Op de ruit van de schoen- en laarzenmaker staat een pelikaan geschilderd. Deze vogel was het beeldmerk van Erdal en stond ook op het ronde doosje schoensmeer afgebeeld.
Hulp gevraagd, de nieuwe
(onder redactie van Paul Graalman)
Mijn eerste gedachte was Heck's Cafetaria op het Rembrandtplein. Het lettertype lijkt sterk op het type dat Heck gebruikte. Cafetaria's van Heck en Rutten - later samengetrokken tot Ruteck - waren de voorlopers van de fastfood restaurants. Eenvoudige maaltijden, goedkope koffie en gebak en in deze cafetaria ook een ijsbuffet. Die fietsen tegen de gevel, de kleding, het lijkt mij jaren vijftig. Heck en Rutten hadden vestigingen in verschillende steden, dus het hoeft geen Amsterdam te zijn.
Een man kijkt naar de fotograaf. Hij wist waar dit was …
100 jaar geleden
Op 15 januari 1924 werd de Federatie van Instellingen voor Kinderbescherming te Amsterdam (F.I.K.A.) opgericht. Het doel van de Federatie was - met behoud van volkomen zelfstandigheid van de aangesloten instellingen - de belangen te behartigen van ‘onverzorgde, verwaarloosde, abnormale en asociale jeugd’ door de effectiviteit van het werk van de aangesloten instellingen te bevorderen.
De fotograaf staat hier op het Muntplein (dat tot 1917 Sophiaplein heette) en kijkt richting even huisnummers tussen Kalverstraat en Rokin. Het hoge gebouw is Kalverstraat 225 dat architect Evert Breman in 1888 voor de assurantiemaatschappij De Nederlanden van 1845 bouwde en dat er maar tot 1895 stond. Niet te geloven, wat een kapitaalvernietiging!
Goede oplossingen kwamen van Anthony Kolder, Ria Scharn, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Maaike de Graaf, Jos Mol, Otto Meyer, Harry Snijder, Mike Man, Marike Muller, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Het ging deze keer om de Willemspoort of zo u wilt de Haarlemmerpoort op het Haarlemmerplein. Die werd in 1840 opengesteld terwijl pas in 1860 de stedelijke accijnzen vervielen. Tot die tijd werd de poort 's avonds gesloten met ijzeren hekken. De foto werd als stereo-opname gemaakt maar er werd ook bijgaande foto van afgedrukt.
De Haarlemmerdijk is zo kaarsrecht omdat die opnieuw opgeworpen werd als voorbereiding op de Derde Uitleg.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Ria Scharn, Anneke Huijser, Mike Man, Jos Mol, Marike Muller, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen, Otto Meyer,
Dit is de Kloveniersburgwal met de Bushuissluis t.h.v. de Oude Hoogstraat. Dit is een fragment van de foto, zonder het Waaggebouw als spoiler. De brug is de Bushuissluis (#224), vernoemd naar het Bushuis dat buiten beeld blijft. Wèl in beeld is de ingang van de Bethaniënstraat bij de pijl.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Anthony Kolder, Ria Scharn, Mike Man, Anneke Huijser, Jos Mol, Robert Raat, Peter Waagen,
"Deze foto maakte ik toen ik langs een der oude grachten liep en hier en daar een plaatje schoot. Dit is een smalle gracht en de huizen aan de overkant staan direct aan het water..., nee, in het water. Op de wallenkant staan een paar grote houten vaten en twee ketels met schoorstenen. Onder de voorste ketel zie ik as liggen. Kolengestookt dus, neem ik aan. Een man staat aan een van de ketels en hanteert iets dat op een pan lijkt. De stoom slaat ervan af en toch heeft hij geen handschoenen nodig. Ik heb nog steeds geen flauw idee wat die man aan het doen was."