Week 01 - 2024

Nieuwe fotoquiz en oplossing vorige week

Vanaf nu in een aparte afdeling,
Er was het nodige onbegrip over de nieuwe quiz RA-RA zonder foto. Dat wordt dus even wennen. We hebben nog wat tips voor u.
De snelste inzender van het antwoord op de zoekopdracht van vorige week was Anneke Huijser, Zij werd uitgenodigd een nieuwe opgave te sturen. Vanaf nu weer elke week de snelste.

om de quizpagina te openen.

Dagboek van een Amsterdams koopman
In het komende jaar zal één keer in de drie weken een bijdrage van een nieuwe medewerker verschijnen over de belevenissen van een inwoner van de stad Amsterdam van zo'n anderhalve eeuw geleden. Volg de gebeurtenissen van die tijd door zijn ogen. Deze keer o.a. de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

Foto uit het familiearchief


(U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank)

Hulp gevraagd (onder redactie van Paul Graalman)
Een zomerse foto in deze donkere Decemberdagen. De Beeldbank bevat naast veel werk van bekende fotografen, fotopersbureau’s en gemeentelijke diensten ook foto's van particulieren. Zo schonk pianiste Albertina Constantia Arriëns (of erfgenamen), die vanaf 1939 in Amsterdam woonde, 30 foto’s aan het archief. Ze was - net zoals ik – ongetwijfeld gecharmeerd van die twee fraai geornamenteerde gevels. Alleen de locatie is onbekend. De gevels kunnen veranderd zijn; de foto is van voor de oorlog.

Waar is dit?
laat u het ons weten

100 jaar geleden, 2 januari 1924 Vanavond heeft op het Nassauplein een tramongeluk plaatsgevonden dat wonder boven wonder goed is afgelopen. Even voor half negen kwam een motorwagen van lijn 18 uit de richting Sloterdijk met, behalve het trampersoneel, zeven inzittenden in het water van de Singelgracht terecht.