Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Ik dank alle bellers voor de goede wensen en de soms lovende woorden. Het doet me deugd dat ik niet voor niets bezig ben.

De oudejaarsquiz bevatte twee probleemgevalletjes, heb ik gemerkt. Hieronder zoals uw antwoord er uitgezien moest hebben.

1.

Wat was de familienaam van Had-je-me-maar ook alweer?

 

Het gaat hier om Cornelis de Gelder.

2.

In welk gebouw werden van 1879 tot 1957 de beruchte tabaksveilingen gehouden?

Frascati

3.

Op welk eiland werden twee straten gesaneerd, inclusief alle huizenblokken ertussenin, en vervangen door één nieuwe straat?

Dit was zo'n moeilijk geval. We kijken hier recht tegen de kopse kant van een huizenblok tussen de Batavier- en de Uilenburgerstraat. De woningen in de straten stonden meestal rug aan rug.
Het Raadsbesluit van 1916 om tot een grote sanering van de straten op Uilenburg te komen, luidde een periode in van systematische sloop van 333 panden in de Uilenburger- en de Batavierstraat. Het gehele bouwblok tussen deze twee straten werd gesloopt. Daar werd de huidige Nieuwe Uilenburgerstraat voor in de plaats aangelegd. De oneven zijde van de Nieuwe Uilenburgerstraat kreeg totaal nieuwe bebouwing met o.a. een badhuis annex sectiepost van de Stadsreiniging en een schoolgebouw op de hoek van de nieuw gerooide Nieuwe Batavierstraat. Een groot deel van de Nieuwe Uilenburgerstraat wordt ingenomen door een bakstenen woningblok in late Amsterdamse School stijl.

4.

Met welke naam begon het uiterste bolwerk, dat later Blauwhoofd genoemd werd, zijn leven?

Dat de Hoogen Oort, een uitstekende landtong in het IJ, de uitgelezen plek was voor het bolwerk Leeuwenburg van de Derde Uitleg wist blijkbaar ook niet iedereen. De naam Blauwhoofd volgde uit de bekleding van de versterking met Naamse (of Arduiner) natuursteen, die grijsblauw van kleur is. Dat was in de 17e eeuw bijzonder, omdat verder geen enkel buitendijks bolwerk versteend werd.

5.

Aan welk water stond de zogenaamde soeploods?

Brouwersgracht

6.

Op de begane grond van het hotel op deze hoek was een cabaret. Wie maakte daar van 1952 tot 1966 furore? Achternaam!

Op de hoek van Rembrandtplein en Utrechtsestraat was cabaret "De Doofpot" van Max Tailleur.

7.

Ooit botste je, komende van de Heiligeweg, in de Kalverstraat op dit pand met een bijzondere naam. Welke?

Kistemakerspand, Kalverstraat 183 op de hoek van de Olieslagerssteeg, gildehuis van de schrijnwerkers. Hier staat nu Maison de Bonneterie.

Dat "kistemaker" sloeg op een concentratie van doodkistenmakers op het vlakbij gelegen stukje Amstel tussen Munt en Halvemaansteeg.

8.

"Midden" in de polder, hier met een kwekerij als buurman, verrees door particulier initiatief een majestueus bouwwerk. Op deze tekening staat het nog in de steigers. Welk bouwwerk?

Hier zijn de meeste fouten gemaakt, begreep ik uit reacties. We kijken hier naar het Concertgebouw in aanbouw. De tekening uit 1886 is van J.M.A. Rieke. Dat het gebouw tot stand kwam door particulier initiatief hield meteen in dat dit nooit het Rijksmuseum kon zijn. De (boom)kwekerij Pomona was net van het Mennonieteneiland naar hier verhuisd.

9.

Wie was de architect van dit gebouw?

Als u het artikel van Bram Huyser en mij over het Hirschgebouw had gelezen was het antwoord Alphons Jacot geen kunststuk.

Alle deelnemers bedankt en hopelijk wordt 2013 weer een vruchtbaar puzzeljaar.

Als snelheid belangrijk is zou het prettig zijn als u precies wist wanneer de nieuwe opgave geplaatst wordt. Dat kan! U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.