Misset maakte twee tekeningen van de Blauwburgwal, allebei van hetzelfde standpunt. Dikwijls werd hij op pad gestuurd om een verdwijnend stadsbeeld vast te leggen, maar dat gaat hier niet op. Wat als eerste opvalt is dat de ene tekening gemaakt is in de winter en de andere, aan de bomen te zien, in de zomer. Maar er is nog een duidelijker verschil: het winterse tafereel toont de bruggen over de Blauwburgwal (brug 19) en de Herengracht (brug 18) als twee prachtige boogbruggen; nummer 18 met maar liefst vijf doorgangen. De zomerse tekening toont lage liggerbruggen. Hoe zit dat nou? En dan die tamelijk recente foto van diezelfde bruggen, opnieuw als boogbruggen. Ria voert u langs de geschiedenis van deze bruggen en verhaalt over de ramp die er naast plaatsvond.
De hulpvraag van Amber Slokker heeft geen resultaat opgeleverd. Niet verwonderlijk met zo weinig aanknopingspunten. Eind mei neemt Paul Graalman het weer over.
Op woensdag 6 mei 1925 brengt de Schoonheidscommissie een dringend advies uit aan B&W om de voorgenomen afbraak van het Pesthuis af te blazen. Het 17e-eeuwse gebouw heeft voldoende bouwkundige waarde om het te behouden. Hoofd-directeur Honing van Hulp voor Onbehuisden is het daar hartgrondig mee eens. Waar moeten de bewoners dan heen?
De Tweede Kamer verwerpt op woensdag 6 mei 1925 met 48 tegen 36 stemmen het voorstel van de regering om Amsterdam een garantie van ƒ1 miljoen te geven voor de organisatie van de Olympische Spelen in 1928. Vooral de christelijke partijen zijn tegen zo'n wuft gebeuren als "sport".
Die organisatie hangt nu aan een zijden draadje. Raadslid Boekman brengt op donderdag 7 mei een motie in de Raad om B&W te verzoeken na te gaan hoe de spelen toch naar Amsterdam kunnen komen. B&W weigert die in behandeling te nemen.
Dit was moeilijker dan gedacht, vooral door de extra vraag die wij toevoegden. We kijken hier naar huizen aan de Nieuwezijds Voorburgwal t.h.v. het Klimopstraatje. Door dat straatje kijken we naar het laatste huis van het Hekelveld (nr.19-20) dat gesloopt werd om de toegang tot het Kattengat eindelijk eens te verbreden. Dat is het brede huis onder de straatverlichting. Let op die foto ook nog op de Keuken van 1870, of zoals het toen nog heette de Volksgaarkeuken (uithangbord VGK) op Spuistraat 4.
Op de middelste foto met Hekelveld 19-20 staat het gebouw er nog, na sloop is de halsgevel rechts daarvan het laatste huis van het Hekelveld geworden. Dat is op de onderste foto fraai gerestaureerd en nu onderdeel van het Renaissance hotel en de oorspronkelijke nr.17 heeft nu het adres Hekelveld 11.
Eerste melding: 09:00 uur
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn en Arjen Lobach. Met Spuistraat i.p.v. Hekelveld van Robert Raat, Mike Man, Marike Muller, Jos Mol, Hans van Efferen,
Dat de tekst u naar de Nicolaaskerk met daarvoor de Schreierstoren duwde heeft iedereen wel begrepen. Het venijn zat 'm in de extra toren die wel een kerk maar eigenlijk niet echt een toren was. Dat was niet de Posthoorn met zijn drie toch heel echte torens, maar de Ronde Lutherse kerk met alleen een lantaarn. Die moest toch minstens op de prentbriefkaart staan, hoe vaag ook. Zelfs dan kwamen nog twee foto's in aanmerking.
Eerste melding: 10:52 uur
Goede oplossingen kwamen (met de Ronde Lutherse) van Ria Scharn, Arjen Lobach en . Locatie juist maar zonder Lutherse: Kees Huyser, Anneke Huijser, Robert Raat, Adrie de Koning, Mike Man, Jos Mol, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Net over de schreef betekende net buiten de Singelgracht. Deze vogelvluchtopname is van het Nassauplein. Rechtsonder is de Mirakelbrug #152 over de Haarlemmer(trek)vaart. Een voorloper kwam in 1886 toen de trekvaart doorgetrokken werd tot de Singelgracht, die toen ter plekke omgedoopt werd tot Westerkanaal. De foto is tussen februari 1930 en augustus 1931 gemaakt. Respectievelijk begin heien van een sokkel en de officiële onthulling van het beeld van Domela Nieuwenhuis, gemaakt door Johan Polet. Heeft iemand van jullie ooit gehoord wat de link tussen Domela en de geketende Prometheus op de voorzijde van de sokkel is?
Volgens u kwamen vier tramlijnen in aanmerking. De lijnen 23, 18, 12 en 5. Lijn 18 reed in die jaren via Haarlemmerplein over de Willemsbrug naar de Haarlemmerweg, door naar Sloterdijk maar kwam niet over de Mirakelbrug en dat deed de tram van de foto zojuist wèl. Lijn 12 was een wispelturige lijn met wel vijf verschillende trajecten. Van juni 1929 tot januari 1931 reed lijn 12 van de Amstellaan naar het Mercatorplein via Ceintuurbaan, Bilderdijkstraat en Kinkerstraat. Lijn 12 nam het traject CS-Oostzaanstraat pas in juni 1945 over. Valt ook af. Blijven over lijn 23 en 5. Lijn 23 zou gekund hebben, want die reed in die jaren van Stadionplein naar de Oostzaanstraat. Maar als u het origineel in de Beeldbank vond, kon u na inzoomen het lijnnummer 5 op de tram ontdekken. Die lijn maakte in die tijd een monsterrit van Weesperzijde naar de Oostzaanstraat, tot die in oktober 1939 werd ingekort met als eindhalte het Amstelstation.
Volledig goede oplossingen kwamen van Mike Man, Artjen Lobach, Otto Meyer, Peter Waagen, Luc Sunter en Hans Smit. Juiste locatie maar verkeerde tramlijnen van Kees Huyser, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Marike Muller, Ria Scharn, Kees Leseman, Robert Raat, Hans van Efferen, Anthony Kolder, Jos Mol, Bert Brouwenstijn,
"Een stereofoto weer eens. Die behoren tot de vroegste foto's die in de stad gemaakt zijn. In de voorgrond een braakliggend terrein waar ooit een houten hek omheen gezet is maar dat nu zwaar gehavend is. Mij vallen meteen drietal beeldschone klassieke halsgevels op waarvan ik weet dat die in de nabije toekomst gesloopt gaan worden voor... ja, voor wat eigenlijk? Het is een café geweest maar ook een bioscoop. De vier pandjes links ervan staan er nog, allemaal horeca nu. Had ik de toren al vermeld die door een zijstraat te zien is?"
De halsgevel rechts en de buurman met lijstgevel staan er nog. Beide rijksmonument. De drie panden in het midden (tussen steeg en gang) sneuvelden voor een groot kantoorgebouw. Links daarvan een lijstgevel die er ook nog staat..., ook een rijksmonument..., met een naam.