Voortbordurend op de zoekprent van vorige week hier de geschiedenis van Maison de Bonneterie. Voltooide geschiedenis, want in 2014 trok de derde generatie bedrijfsvoerders de stekker uit dit luxe modepaleis dat in 1889 door een Duits echtpaar hier gevestigd was. Het begon in Kalverstraat 181, op de hoek van de Olieslagerssteeg. Nr.179 volgde een paar jaar later en de benedenverdiepingen werden samengevoegd. In 1893 stak de Bonneterie de steeg over na aankoop van Kalverstraat 183. Dit was al een groot warenhuis met een achteruitgang op het Rokin. Hier werd op de plek van 5 percelen een grote nieuwbouw neergezet. Waar beide gebouwen elkaar raakten kwam een grandioze lichtkoepel. Wereldoorlogen en crises vraten aan het succes van de Bonneterie en de formule werd regelmatig bijgesteld. Krampachtig is geprobeerd 'met de tijd mee te gaan' door net als de Bijenkorf de shop-in-shop formule in te voeren. Allemaal kleine specialistische winkeltjes in deze grote winkel. Het heeft niet gebaat. De winkels in Amsterdam en Den Haag zijn verhuurd, de kleinere afgestoten. Maar..., de Bonneterie is niet failliet gegaan!
Hulp gevraagd, de oplossing
Anneke kwam als eerste met exact dezelfde foto uit de Beeldbank, maar met een andere beschrijving. Geen Jordaan, geen 1913 … maar Valkenburgerstraat, 1899! De Gezondheidsdienst maakte dit soort foto’s in voorbereiding tot onbewoonbaar verklaring. Net zoals de Jordaan was dit een gangenrijke buurt. Deze straat telde er al 16. Nummers 118 – 124 lagen aan de Vlielandersgang. Opvallend dat deze gang eerder als Vierlindegang op de kaart stond; de namen lijken fonetisch op elkaar! Deze en andere gangen zijn al begin 1900 gesloopt vanwege de mensonterende, onhygiënische omstandigheden. Halverwege jaren 20 werd de hele straat gesaneerd en verbreed. Bij de aanleg van de IJ-tunnel werd dit de toegangsweg en wederom werd de straat verbreed…
Hulp kwam van Anneke Huijser, Jos Mol, Mike Man
Hulp wordt de rest van de maand niet meer gevraagd. U ziet vanzelf wanneer Paul weer iets nieuws heeft.
Een ingewikkeld steekspel in de Gemeenteraad. De communist Lisser (CPH) neemt de strijdbijl op tegen afvallig geloofsgenoot (NI, nu NH) en SDAP-er Hijman Overst. Lisser beweegt het niet-partijgebonden raadslid Alfred Weiss (Middenstanders) een motie in te dienen tegen Overst, omdat die een bezoldigd vakbondsbestuurder (Bond van Transportarbeiders) is. Zo'n persoon hoort volgens Lisser niet thuis in de Raad. De motie wordt op woensdag 22 april 1925 verworpen en B&W doet verder niets met deze hetze omdat dit niet echt een bijbaan is.
Op zaterdag 25 april 1925 brengt filmacteur Tom Mix (Thomas Hezikiah Mix) een bliksembezoek aan Amsterdam. De video hieronder vertelt meer over hoe die dag verliep. Op dat moment is eeuwige cowboy Tom Mix de best betaalde acteur in Hollywood. De volgende dag gaat het door naar Berlijn waar ook een paar fans wonen.
Wij hadden u een aardig eind op weg geholpen naar de 'vijfling' van Justus Vingboons op de Herengracht van 400 t/m 408. Justus was de nauwelijks minder beroemde broer van Philip Vingboons die de Amsterdamse variant van het classicistische woonhuis op een smal maar diep perceel ontwikkelde. Met deze vijfling volgde Justus dat principe: wel de natuurstenen gevel maar niet de pilasters die Philip altijd toepaste. Het rijtje is voor verschillende kopers gebouwd in 1665 in de Vierde Uitleg. Alleen 402 en 408 kwamen min of meer ongeschonden door de eeuwen heen. 402 kreeg een afwijkend driehoekig timpaan in de top en 408 verloor z'n stoep. Dat laatste is in 1972 hersteld.
Dit was projectontwikkeling avant la lettre.
Eerste melding: 06:39 uur
Goede oplossingen kwamen van Marike Muller die de slaap niet kon vatten, Kees Huyser, Anthony Kolder, Otto Meyer, Jos Mol, Adrie de Koning, Anneke Huijser, Ria Scharn, Jos Mol, Mike Man, Arjen Lobach, Robert Raat, Peter Waagen,
De drukke winkelstraat was de Kalverstraat, waar tot de sloop deze herberg De Koperen Toonbank op de hoek van het Spui stond. In 1885 verrees hier de nieuwbouw van Focke & Meltzer, ontworpen door de nog jonge architect Hein Berlage.
Eerste melding: 08:08 uur
Goede oplossingen kwamen van Marike Muller, u weet wel, van morgenstond met goud in de mond, Anneke Huijser, Kees Huyser, Anthonie Kolder, Adrie de Koning, Ria Scharn, Mike Man, Jos Mol, Arjen Lobach, Robert Raat, Peter Waagen, Kees Dalmeijer,
Bij de aansluiting van de Derde op de Vierde Uitleg zag de stad zich genoodzaakt in de Prinsengracht een schutsluis te bouwen om het lage polderpeil van de Jordaan af te sluiten van het stadspeil van 5 duim hoger. De sluis staat onder meerdere namen bekend; meestal als Schermschoolsluis maar ook als Kleine Brouwerssluis. De laatste in elk geval als naamgever van de stenen boogbrug over de Prinsengracht.
Wij mogen vandaag nog steeds graag wijzen op een restant van de oude sluiskolk aan de westzijde van de gracht, recht voor café De Pieper. Als u het weet is die extra kade rechtsonder te zien op de quizfoto. De kleine en inmiddels dichtgemetselde doorgang bevond zich in brug#67 die recent de naam Angenietje Swarthofbrug kreeg.
Eerste melding: 09:16 uur
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Ria Scharn, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Robert Raat, Peter Waagen, Jos Mol, Mike Man,
"Ik kijk naar een markt, een handelaar die zijn waren op straat heeft uitgestald. Ik zie bloempotten, schenkkannen, grote inmaakpotten en kristallen karaffen. Een matrone onderhandelt met de koopman, die tegen de zon een muts heeft gevouwen van een krant. Het publiek stelt schijnbaar belang in de onderhandelingen, staat in elk geval aandachtig te kijken en te luisteren. Een jongen heeft de fotograaf in de gaten. Achter de scene een houten huisje, misschien een politiepost? Op de achtergrond een fraaie dubbelgevel in Hollandse Renaissance. Het gaat allemaal tegen de vlakte..."