Week 02 - 2025, de week van de webmaster


Azijnmakerijen

Brouwerij/azijnmakerij De Valk op de Hoogte Kadijk werd opgericht in 1733, maar in 1791 overgenomen door het Rotterdamse bedrijf Van Vollenhoven. Het ging verder onder de naam De Gekroonde Valk (bovenste afbeelding).
Johannes Heysterman begon in 1736 zijn bedrijf De Kroon achter zijn huis aan de Leidsegracht. Zijn kavel liep door tot aan de Raamstraat en zover zou de fabriek ook uitgebreid worden. In 1813 werd het bedrijf overgenomen door Jan Frederick Tack die het tot 1960 uithield.
Algemeen geaccepteerd is de stelling dat het de Joodse immigranten midden 17e eeuw waren die de in azijn ingelegde etenswaren hebben geïntroduceerd. Zij waren bekend met het houdbaar en smakelijker maken van etenswaren met o.a. azijn en pekel.

Uitslag Eindejaarsquiz
Het gezochte woord was
VLOEISTOFDIA
en werd samengesteld door deze 12 prentbriefkaarten:

Vondelpark

Leidseplein

Onze Lieve Vrouwe Kerk

Engelse kerk

IJsclubterrein

Staalstraat

Thorbeckeplein

Oranjekerk

Foeliestraat

Driehoekstraat

Iepenplein

Amstelstraat

Drie winnaars krijgen een lijst toegezonden met drie categorieën boeken: leesvoer, plaatjesboek en niemandalletje. Uit elk der categorieën kunnen zij een keus maken.

Het zijn na loting geworden Mike Man, Kees Dalmeijer en Kees Leseman.

Onderstaand een link naar een trailer van de documentaire Nesjomme, een film die op de IDFA 2024 werd vertoond en nu de filmzalen ingaat. Gebaseerd op talloze getuigenissen brengt deze aangrijpende en ontroerende documentaire van rijk gevarieerd archiefmateriaal uit het interbellum de Nesjomme, de ziel, van Joods Amsterdam tot leven.



U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
Na 10 minuten kwam de eerste oplossing al binnen. Het was niet moeilijk: Vijzelgracht, gezien richting Weteringcircuit.

Hulp kwam van Arjen Lobach, Adrie de Koning, Simon Claessen, Anneke Huijser, Henk Weerensteijn, Kees Dalmeijer, Mike Man, Jos Mol, Anthony Kolder, Otto Meyer, Hans Smit, Ria Scharn, Peter Waagen, Hans van Efferen, Marike Muller, Robert Raat, Kees Leseman,

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Kees Leseman stuurde mij een foto van een vrachtauto. Klinkt niet erg boeiend, maar wel als het om automobielen gaat die (ver) voor de oorlog gemaakt zijn. Ik ben geen kenner, maar waardeer de vaak eenvoudige en/of sierlijke vormen die destijds gebruikelijk maken. Deze Ford straalt sobere eenvoud uit – ongetwijfeld met het idee om een aantrekkelijke, goedkope bedrijfsauto te maken. De foto komt uit het archief van Ford dealer “N.V. Amsterdamsche Garage v/h C.L. de Groot”, ca. 1925. Ik raad u aan om dit album in de Beeldbank te bekijken want je krijgt een werkelijk schitterende stoet van allerhande bedrijfsauto’s te zien!

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Op dinsdag 6 en woensdag 7 januari 1925 brengt Justin Godart, de Franse minister van arbeid en gezondheid een bezoek aan Amsterdam. Hij wil met eigen ogen zien hoe ze problemen - die ook hij in Frankrijk heeft - in ons kikkerlandje oplossen. Godart staat met echtgenote midden op de foto. Burgemeester De Vlugt helemaal rechts en wethouder De Miranda helemaal links. Dat is de man die de belangrijkste vergelijkbare portefeuilles (volkshuisvesting en WSBZ) op dat moment beheert.

fotoquiz week 01-2025 - oplossingen


1. Snelste...

Dit is bebouwing op de Nieuwezijds Kolk, die kort na het fotograferen plaats maakte voor een kantoor van Van Gend & Loos. Tot zover gingen veel deelnemers mee. Vraag 2 gaf meer problemen. Als u de term "wettige briefjes" (tussen aanhalingstekens) op uw browser zou hebben losgelaten kreeg u het antwoord in de schoot geworpen. Uit een flink aantal aankondigingen en annonces blijkt dat deze term destijds gebruikt werd door agenten van de Staatsloterij. De krampachtige poging om via de wet op de Staatsloterij het publiek de indruk te geven dat het op dit kantoor allemaal zeer betrouwbaar toeging, geeft te denken dat dit niet altijd zo was. Feit is dat de Staat deze loterij uitbesteedt aan particulieren en dat zelfs in de 21ste eeuw daarbij nog gesjoemeld wordt. De laatste grote rechtzaak was tegen SENS die de prijzen uit alle gegenereerde lotnummers trok, ook die niet verkocht waren. Wanneer een prijs op zo'n lot viel hoefde ook niet uitbetaald te worden. Na SENS kwam de Staatsloterij BV die behalve deze ook een groot aantal andere loterijen organiseert, w.o. Lotto, Krasloten en Eurojackpot. Dat er geen winstoogmerk zou bestaan is onjuist; de BV mag gewoon winst maken. De staat krijgt alleen de kansspelbelasting uitgekeerd (± €190 miljoen p/jr - de prijzen worden netto uitgekeerd). Verder krijgen ook een groot aantal 'Goede Doelen' geld uitgekeerd.

Eerste correcte melding: 10:09 uur

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Mike Man, Jos Mol, Otto Meyer, Peter Waagen, Hans van Efferen,



2. Ra-ra

Het ging ons om deze foto van de Appeltjesmarkt, veèrbonden aan de Groen(te)markt in de Marnixstraat. Hij staat in minimaal twee versies in de Beeldbank.
Er bestaat veel verwarring waar nu precies de fruitmarkt bij de groentemarkt stond en het antwoord is: "op vele plekken". Van de Marnixstraat bij Rozengracht tot rond de laatste insteekhaven naast de ATVA en langs de Lauriergracht. De plek van de foto is langs de Elendsgracht t/o het politiebureau en die is nog steeds bekend als de Appeltjesmarkt.
Op de quizfoto zien we een insteekhaven van de markt met op de achtergrond huizen aan de Nassaukade; links een school op nr.327, nu Kinder Garden.

Eerste melding: 09:19 uur

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Marike Muller, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Han Mannaert, Mike Man, Jos Mol, Anthony Kolder, Otto Meyer, Peter Waagen, Hans van Efferen, Robert Raat,



3. Zoektocht

Eind 60-er, begin 70-er jaren flitsten de plannen voor de leegstaande gevangenis aan de Weteringschans over tafel. Zelfverklaard hotelmagnaat Nicolaas Bouwes diende een plan in voor een groot hotelcomplex waarvoor de schansbebouwing van kantongerecht tot en met Paradiso plat moest. Er werd strijd geleverd tegen deze megalomane plannen waar ook de ludieke actie Bouw es wat anders! ook toe behoorde. Vergelijkingen met Manhattan of Hoog Catarijne in hartje Amsterdam moesten de publieke opinie rijp maken voor torpedering van de hotelplannen. Dat lukte uiteindelijk in 1974.

Eerste melding: 09:16 uur

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Adrie de Koning, Mike Man, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Marike Muller, Ria Scharn, Jos Mol, Hans Smit, Otto Meyer, Peter Waagen, Hans van Efferen, Robert Raat,

fotoquiz week 02-2025 - nieuwe opgaven

1. Eerste...

De snelste met het goede antwoord was Ria Scharn. Zij stuurde deze foto met de vragen:

  1. Waar staat de fotograaf?
  2. Welke steeg is dit?

2. Ra-ra...

"Ik sta in de bouwput van een groot gebouw dat heel modernistisch in stalen balken zal worden opgebouwd. Daarom bevreemdt mij de enorme hoeveelheid hout in deze bouwput, onder andere als stutten om de wanden van de bouwput overeind te houden. Het zijn allemaal mannen die nieuwsgierig naar de werkzaamheden kijken. Achter hen een ander groot gebouw dat al af is en klassiek gebouwd werd..., van steen..., met een koepel."

3. Zoektocht...

We zullen maar eerlijk bekennen dat we de in grote letters geschilderde firmanaam overschilderd hebben. Wij vonden dit een apart stel pakhuizen met die klokgevels.

  1. Wat is het adres van deze tweeling?