Hier zit ik dan in mijn nieuwe kantoor in de Langestraat 94 in Hilversum. Twee dagen geleden hebben we dan tenslotte Amsterdam verlaten. Het gaat mij wel aan het hart, Amsterdammer in hart en nieren die ik ben, maar het is mij niet gelukt daar een passende locatie voor ons bedrijf te vinden. Bovendien wilden we niet het risico lopen om over een aantal jaren opnieuw te moeten vertrekken voor de bouw van weer een ander groot pand. Amsterdam blijft slopen en bouwen en in de oude stad zijn veel panden verdwenen en met hen de bedrijven die daarin gevestigd waren. Binnenkant 7 moet worden afgebroken voor de uitbreiding van het Scheepvaarthuis en valt binnenkort met de aangrenzende panden 8 t/m 11 onder de slopershamer.
Amsterdamse Grachtenhuizen exit?
Het is zeer de vraag of de weduwe van Erwin Meijers bereid is verder de kosten van het behoud van de website van Erwin Meijers te betalen. U dient er rekening mee te houden dat per 1 januari de inhoud niet langer te zien is. Als er ontwikkelingen zijn, zullen wij u zeker op de hoogte houden. Er is op dit moment al veel onbereikbaar of werkt niet meer. De beste resultaten bereikt u nog steeds door een adres in te typen en tussen de hits te zoeken of Erwin er iets over gepubliceerd heeft.
Feminisme anno 1901
Het Handelsblad van 25 februari 1901:
"De rustverstorende sigaret
Tegen drie uur Zaterdagnamiddag zat voor een der spiegelruiten van 'Polen' in de Kalverstraat te Amsterdam een eenigszins zonderling gekleede jongedame. Haar blouse was met gouden banden belegd, op haar borst prijkte een oranjerozet, aan haar zijde stond een wandelstok, doch het ergst: in haar mond stak een dampende sigaret.
De feministische verschijning trok zoozeer de aandacht van het publiek dat een tweetal agenten er niet in slaagde de passage vrij te houden. Toen het kopje koffie gedronken was, begaf de jonge dame (ook haar haar was kortgeknipt) zich in de Kalverstraat, rustig haar wandelstok bewegend en rustig sigaretten rookend. Het publiek evenwel, zeer onrustig, drong op, zodat ten slotte een stevige menigte achter de rookende aanholde. In de Reguliersbreestraat was het zwart van menschen. Een paar maal dreigden de agenten, tot vier aangegroeid, met de wapenstokken. De rookende wandelaarster met de gouden oplegsels, het korte haar, de oranjerozet, den wandelstok, en de sigaret, bleef kalm doorrooken, bekeek het Thorbecke-standbeeld, omringd door een woelende menigte, wandelde de Vijzelstraat in, waar de trams moesten stoppen, om geen ongelukken te veroorzaken, kwam opnieuw in de Kalverstraat terecht, thans begeleid door vier agenten, twee rechercheurs en een inspecteur. Het gedrang was nu zoo geweldig, dat de rookende jonge dame verzocht wordt mee naar het politiebureau te gaan, hetgeen zij eerst formeel en trots weigerde, de sigaret tusschen de tanden geklemd, doch wat zij ten slotte toch deed, omjoeld en omdraafd door een massa. Later bleek dat de jonge dame vermoedelijk niet goed bij haar zinnen was, althans men oordeelde het gewenscht haar, begeleid door familieleden, die aan het politiebureau gekomen waren, naar het Wilhelmina-gasthuis te brengen."
Dit bericht werd massaal door de landelijke pers overgenomen. Op de onderste foto een vervolg: grote demonstraties voor vrouwenrechten.
Hulp gevraagd, de oplossing
Toch niet zo moeilijk als ik gedacht had … S. Claessen kwam al snel met de juiste locatie. We zien hier de achtertuinen van Korenbloemstraat gezien vanaf de Pinksterbloemstraat. Op de achtergrond twee kleine woonblokken, links Weegbreestraat, midden Floraweg. Floradorp werd eind jaren 20 gebouwd. Amsterdam ging ‘tuindorpen’ aanleggen in de pas geannexeerde gemeentes om bewoners uit de verkrotte en verpauperde binnenstad te huisvesten. Kleine huisjes, veel kamers vanwege de grote gezinnen, maar wel een tuin.
Hulp kwam van Simon Claessen, Arjen Lobach, Peter Waagen,
Hulp gevraagd, de nieuwe
Dorpen afgesloten van de buitenwereld, Marken onbereikbaar, Afsluitdijk dicht, Rijksweg 2 tussen Amsterdam en Loenersloot nog potdicht, 003 overbelast. De kranten stonden er begin januari 1963 vol van. Op 4 januari maakte J. de Nijs van Anefo deze aandoenlijke foto. Het verkeer ploegt zich door de drab, het jongetje schuift onverstoorbaar sneeuw. Een mooie foto om het oude jaar uit te luiden. Wie weet krijgen we nog sneeuw… Fijne jaarwisseling!
Weet u waar dit is?
laat u het ons weten
Foto: © Nationaal Archief, CCO
Op 14 december 1924 nam de Tweede Kamer een wijziging van de rijwielbelasting aan. Die belasting was op 1 augustus opnieuw ingegaan. Die noodzaakt 1,7 miljoen fietsers vóór 1 januari 1925 het plaatje van 1924 te vervangen door een nieuw. Werklozen krijgen een gratis plaatje maar mogen dan zondags niet fietsen en ter onderscheiding zit er een gat in geponst. Er ontstaat een run op postkantoren om zo'n plaatje voor ƒ2,50 te kopen. Minister Colijn verbergt niet dat deze actie bedoeld is om de deplorabele stand van de staatskas te verbeteren. Ondanks dat het hier om een personele belasting gaat, geldt het fietsplaatje voor het rijwiel en moet vast op het stuur gemonteerd zijn.
Voor degenen die schamperden dat het firmaopschrift Tatgenhorst en Drielsma de clou weggaf..., de quiz is moeilijk genoeg. Zonder dat was het helemaal niet zo helder dat dit de Czaar Peterstraat van een eeuw geleden is, ondanks onze hint dat het echt binnen de Singelgracht te zoeken is. Dat 'eeuw geleden' schatten wij aan de GEB-electricien die een gloeilamp van een lantaarn verwisselt.
Eerste melding: 09:02 uur
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Adrie de Koning, Marike Muller, Ria Scharn, Anthony Kolder, Robert Raat, Simon Claessen, Kees Dalmeijer, Arjen Lobach, Mike Man, Otto Meyer, Luc Sunter, Jos Mol, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Een enkeling probeerde nog de Mozes en Aaronkerk op te voeren maar het gros kwam uit op deze Onze Lieve Vrouwekerk op de Keizersgracht, de katholieke Redemptoristenkerk.
Op de site Amsterdamse Grachtenhuizen vindt u ook de geschiedenissen van de voor deze kerk gesloopte huizen.
Eerste melding: 09:18 uur
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Marike Muller, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Mike Man, Jos Mol, Adrie de Koning,
Dit is de Keizersgracht met brug#51 in de Leliegracht. Die heeft geen naam, ook niet onofficieel. Het gebouw in de steigers is het dubbelpand dat de gebroeders Cooyman in 1624-'25 lieten bouwen door architect en kunstenaar Jacob van Campen. Tijdens de verbouwing van eind 19e eeuw werd er een verdieping opgezet om het pand geschikt te maken als school. Dat werd de allereerste HBS in Amsterdam, maar was aanvankelijk alleen voor jongens.
Eerste melding: 09:10 uur
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anneke Huijser, Marike Muller, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Ria Schrn, Anthony Kolder, Jos Mol, Robert Raat, Kees Dalmeijer, Kees Leseman, Mike Man, Otto Meyer, Hans van Efferen, Peter Waagen,
"Mandenvol appels, alle soorten. Ik zie ook kisten, ook met appels. Dit is een markt, want in de achtergrond staan zeildoeken kramen. Ervoor poseren volwassen mannen..., met petten. Ze horen duidelijk bij de appels want sommigen torsen kisten of manden. Opzij staan een paar heren met hoed. Bazen natuurlijk. Ze horen wel bij de markt maar distantiëren zich van het werkvolk. Hoe noemden ze deze markt ook alweer?"