De stadsomroeper, de ratelaar, de lantaarnopsteker, de voddeboer, de dienstbode, de scharensliep, de schillenboer, de melkslijter, de min, de bruggetrekker en de sigarenmaker.
In oude tijden waren er beroepen die ik, op een enkele na, niet meer meemaakte, of alleen uit de overlevering kende.
Goede oplossingen ontving Gijssie van Arjen Lobach, Kees Huyser, Adrie de Koning, Robert Raat, Jos Mol, Otto Meyer, Anthony Kolder, Anneke Huyser, Mike Man, Han Mannaert, Hans van Efferen, Hans Smit en Peter Waagen.
U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank
Hulp kwam van Kees Leseman, Tom Tand, Luc Sunter, Mike Man,Hulp gevraagd, de oplossing
De stoet staat opgesteld op de Ringkade, later Transvaalkade. Op de achtergrond zie je de Spoorbaanstraat, later Wibautstraat, en rechts een deel van de locomotiefloods van het depot Weesperpoort. Oude treinen, auto’s schepen, ja, ook oude brandweervoertuigen vind je op het wereldwijde web! Luc en ik identificeerden de diverse voertuigen, van voor naar achter: tankautospuit (Daimler Benz ,1921), radiowagen (Ford, zelfgebouwd, 1924), koolzuurspuit 55 (electrisch, Mercedes, 1913), stoomspuit Argus (electrisch, Mercedes, 1909), autoladder (Daimler Benz, 1922). De foto is dus zeker in of na 1924 gemaakt. Kees las dat er in 1926 kritiek was op de radiowagen. Een lid van het brandweercorps vond het een paradewagen die nog nimmer gebruikt was ...
Hulp gevraagd, de nieuwe
Buiksloterham, dinsdag 18 augustus 1953. De was is gedaan, de teilen hangen buiten. Een man scharrelt rond. Enkele fietsen staan tegen de muur. De mannen zullen aan het werk zijn bij een van de vele scheepsbedrijven die Noord destijds nog had. De achtertuinen zijn nogal rommelig en er ligt her en der wat puin. Achtertuinen zijn lastig om te localiseren. Maar de Kerstvakantie komt er aan en dan heeft u vast tijd over om wat uitgebreider te zoeken. Fijne dagen!
De reeks niet-gelokaliseerde foto's in de Beeldbank is niet oneindig en begint danig te slinken. Hij roept de deelnemers op zelf mee te zoeken naar bruikbare foto's, ook als ze niet in de Beeldbank staan. Dan is het weliswaar geen hulp voor de Beeldbank meer, maar wordt het een beetje een quiz op zichzelf. Geen probleem, zolang u er maar plezier aan beleeft! Plaatsing van foto's steeds ter beoordeling van Paul.
Heeft u een foto?
laat u het hem weten. Sluit de gescande foto als bijlage bij de mail
In Het Volk van 29 december 1924:
"De vrij krachtige zuid-wester storm, die zaterdag na de middag begon te woeden en tot diep in de nacht bleef bulderen en loeien, heeft op het Buiten-IJ een aanvaring veroorzaakt tussen de Duitse s.s. „Rugia" en de Nederlandsche stomer „Venezuela". De „Rugia" is nabij de Coenhaven geankerd [andere kranten beweren ´aan de grond gezet´], om bij kalmer weer haar reis voort te zetten. De s.s. „Venezuela", die aanvankelijk was doorgevaren, is later teruggekeerd, daar de aangerichte schade herstel in een dok noodzakelijk maakte. De lichtboei K, die bij deze aanvaring in de verdrukking was gekomen, is gezonken.
Het Duitsche stoomschip „Max Bernstein", met een lading hout van Leningrad naar Amsterdam, is te IJmuiden binnen gekomen met groote schade aan dek. Het schip was door het stormweer geteisterd en had een mast verloren.
Ook in de stad heeft de storm heel wat schade aan schoorstenen, daklijsten enz. aangericht. Op verschillende plaatsen zijn schuttingen van bouwwerken omgewaaid, o.a. van de bouw van de NHM in de Vijzelstraat - foto onder). Ettelijke malen moest de brandweer uitrukken om hulp te verlenen."
Voor de meesten van ons was dit altijd verboden terrein en daardoor geheimzinnig. Het voormalige Marineterrein is nu tot openbare ruimte gemaakt met deze omkleedcabines, opdat het geen bende wordt op de zonneweide. Zwemmen doet u in het Oosterdok.
Eerste melding: 09:16 uur
Goede oplossingen kwamen van Kees Leseman, Ria Scharn, Arjen Lobach, Otto Meyer, Anneke Huijser, Hans van Efferen, Mike Man, Jos Mol, Robert Raat,
De combinatie ophaalbrug, bijzonder kerkontwerp en bewegingsonscherpte van een vaartuig kon alleen naar deze foto leiden. De Nieuwe of Ronde Lutherse Kerk (Adriaan Dortsman) bepaalde welke brug over het Singel in aanmerking kwam.
Goed gevonden was de tweede foto links. Er val te discussiëren over het unieke ontwerp van de kerk, de waterstaatskerk Mozes en Aaron. De bewegingsonscherpte van een voortgeboomde schuit is er ook en deze Blauwbrug werd eveneens vervangen door een vaste.
Eerste melding: 09:56 uur
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Arjen Lobach, Marike Muller, Ria Scharn, Hans van Efferen, Peter Waagen, Robert Raat,
We konden wegpoetsen zoveel we wilden, dat dit de Prinsengracht is bleek uit veel meer kenmerken. Maar welke brug is het dan? De vaag zichtbare Westertoren geeft het antwoord: de afstand tot de toren maakte andere bruggen onwaarschijnlijk. Maar ook de brug over een dwarsgracht hielp daarbij. Dit is brugnr.65, de Berensluis voor de Berenstraat. De hobbel, inderdaad een Jordaanse dwarsgracht, is op de foto de nog niet gedempte Elandsgracht.
Op de tekening van J.M.A.Rieke
daaronder dezelfde situatie (uit ongeveer dezelfde tijd) vanaf de overkant.
Eerste melding: 09:33 uur
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Kees Leseman, Otto Meyer, Jos Mol, Mike Man, Marike Muller, Hans van Efferen, Peter Waagen, Robert Raat, Adrie de Koning,
"Twee kerken in één shot. Je zult dat niet vaak kunnen doen in Amsterdam, maar het kan... zoals hier te zien is. Achter de pastorie van de kerk in de voorgrond is de toren van een protestantse kerk te zien. Die is zó hoog dat de kerk in dit perspectief even hoog is als de toren in de achtergrond. Twee geloven op een foto, dat gaat nog net."
Wij zijn benieuwd of het u lukt ook nu weer een andere foto te vinden die aan de omschrijving voldoet.
In een ver verleden hebben wij deze foto al eens laten zien. We vragen nu wat aanvullende informatie.