Week 51 - 2024, de week van de eindejaarsquiz

Vanouds...

We gaan weer quizzen, om het jaar in stijl af te sluiten. Twaalf afbeeldingen over onderwerpen, gebouwen of situaties waarvan de beginletters weer een woord vormen. Het thema heeft met het Amsterdam van ruim een halve eeuw geleden te maken.


U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
In 1908 vormde de Admiraal de Ruijterweg een lint in de polder van de gemeente Sloten. De weg was aangelegd langs de tramlijn naar Zandvoort. Aan de noordzijde begon de bebouwing pas bij de vaart die parallel liep aan het Slatuinenpad. Het café is het eerste huis, gelegen aan de vaart, met huisnummer 1, later hernummerd naar 26. Caféhouder Moolhuijsen komt niet uit Nieuw Amsterdam, zodat ik aanneem dat hij in 1919 met deze cafénaam alvast een voorschot nam op de toekomst. Na de aanleg van de Willem de Zwijgerlaan veranderde de bebouwing hier drastisch en verdween dit rijtje huizen en de vaart.

Hulp kwam van Mike Man, Kees Leseman, Peter Waagen

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Een prachtige stoet brandweerauto’s! Diverse hulpvoertuigen staan opgesteld op een onbekend terrein – zo te zien iets buiten de toenmalige stad. Zeker de achterste wagen is herkenbaar: een ladderwagen. Wellicht zijn er lezers die de andere wagens ook herkennen. Ik hoor het graag! De datering is nogal ruim genomen: 1920 – 1940. Mogelijk dat de foto gemaakt is ter gelegenheid van het jubileum van de brandweer in 1924. 

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Oproep van Paul Graalman

De reeks niet-gelokaliseerde foto's in de Beeldbank is niet oneindig en begint danig te slinken. Hij roept de deelnemers op zelf mee te zoeken naar bruikbare foto's, ook als ze niet in de Beeldbank staan. Dan is het weliswaar geen hulp voor de Beeldbank meer, maar wordt het een beetje een quiz op zichzelf. Geen probleem, zolang u er maar plezier aan beleeft! Plaatsing van foto's steeds ter beoordeling van Paul.

Heeft u een foto?
laat u het hem weten. Sluit de gescande foto als bijlage bij de mail

In 1924 had de Gemeente Amsterdam een prijsvraag uitgeschreven voor een ontwerp van nieuwe monumentale lantaarns voor het paleis op de Dam, ter vervanging van die van Tetar van Elven uit 1844. De jury onder voorzitterschap van Dhr. Six maakt op zaterdag 20 december bekend dat er 73 ontwerpen binnenkwamen waarvan er 68 direct afvielen. Uit de vijf overgebleven ontwerpen koos de jury het modernistische ontwerp van de Rotterdamse architect J.P.L.Hendriks die even daarvoor de Prix de Rome had gewonnen. Hendriks was een Frank Lloyd Wright-adept en wij zijn blij dat ze nooit uitgevoerd zijn. In 1926 werden de bestaande lantaarns geëlektrificeerd en opgeknapt.
Op de foto een proefopstelling in 1926 van een nieuw soort lantaarn op de Dam die ook nooit werd uitgevoerd. Naar de beschrijving van het ontwerp van Hendriks ging het hier om een ander soort lantaarn.

fotoquiz week 50-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Sommigen moeten er nog aan wennen dat de vragen dwingen om niet de gegevens in de Beeldbank over te schrijven maar precies opzoeken wat er gevraagd wordt. De beeldbankfoto richt zich op het kleine pandje rechts van het Wessanen-pand en dat heeft huisnummer 3. Het gevraagde pand heeft als adres Oude Waal 4 (het huisnummer is zelfs op de foto nog goed zichtbaar). Wanneer u dat niet zag, was de verleiding groot om ervan uit te gaan dat het gevraagde pand dan nr.1 moest zijn, ware het niet dat de Oude Waal doornummert omdat de overkant Binnenkant heet en eigen nummering kent. Na 3 komt dus 4.

Eerste correcte melding: 09:40 uur

Goede oplossingen kwamen van Marike Muller, Ria Scharn, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Harry Snijder, Peter Waagen, Mike Man, Jos Mol,



2. Ra-ra

Zoals we verwachtten kregen we foto's aangereikt van Brack's Doelen Hotel gezien over de Amstel. Die werden duidelijk niet bedoeld. Het logement dat "verderop in de straat stond", gaf duidelijk aan dat we een blik in de Nieuwe Doelenstraat bedoelden. De bovenste foto met de nog niet gesloopte toren Swijgh Vtrecht vinden wij de meest sprekende, maar zoals gezegd zijn er vanuit deze hoek meer foto's gemaakt.

Eerste melding: 09:22 uur

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anneke Huijser, Ria Scharn, Maaike de Graaf, Arjen Lobach, Jos Mol, Hans van Efferen, Peter Waagen,





3. Zoektocht

Het ging ons om de hoogste tweeling-halsgevel van Amsterdam, Keizersgracht 606-608. Eigenlijk was het een drieling maar de top van nr.610 is ooit gewijzigd in een lijst. De oorspronkelijke huizen die hier gebouwd werden, waren naar ontwerp van Daniël Stalpaert die ook in één ervan ging wonen. In 1732 zijn 606-610 verbouwd of volledig opnieuw opgetrokken door architect/ aannemer Jan van der Streng als op de middelste foto en zo tekende Caspar Philips ze in 1768 ook voor zijn Grachtenboek (onder). De panden zijn fraai ingericht; kijk nog even naar de details via onderstaande links.
De nummers in de rijksmonumentenindex zijn 2670 en 2671.
Bij deze drieling hoorden ook drie koetshuizen in de Kerkstraat 183-187, ook nu nog helemaal intact met staldeuren.

Bij het oplossen van de juiste locatie hielp de brug in de verte waar een tram over gaat. Daar zijn er gelukkig maar weinig van: Raadhuis-, Leidse-, Vijzel- en Utrechtsestraat, met de Weesperstraat meegerekend vijf.

Eerste melding: 09:28 uur

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Kees Huyser, Anneke Huijser, Ria Scharn, Mike Man, Kees Leseman, Jos Mol, Hans van Efferen, Peter Waagen, Robert Raat,

fotoquiz week 51-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord was Marike Muller. Zoals inmiddels gebruikelijk maakte zij een foto van de levende stad. Onnodig te zeggen dat u deze foto niet in de Beeldbank zult aantreffen. Hier haar vraag:

  1. Waar staat dit omkleedhokje?

2. Ra-ra...

"Een gracht, een ophaalbrug en een kerk daarachter. En wat voor een kerk, een bijzonder ontwerp, zeker voor dié tijd. Het is een heel oude foto; in de gracht wordt een schuit voortgeboomd en zoals dat toen ging..., dat was het enige bewegende object en werd dus onscherp.
Wij willen u nog meegeven dat de ophaalbrug later veranderd is in een vaste brug."

3. Zoektocht...

Mistig, hè? Een markant object in de verte is helemaal weggevallen. U moet het dus van de overige kenmerken hebben.

  1. Welke gracht is dit?
  2. Welke brug is in beeld? (naam én nummer)
  3. Ter hoogte van het walhuisje zien we een hobbel in de weg die op een brugdek lijkt. Over welk water ligt die brug?