Week 49 - 2024, de week van Carl Tersteeg


Dagboek van een Amsterdams koopman

Luchtvaarttentoonstelling ELTA
Van 1 augustus tot 14 september 1919 vond aan de overkant van het IJ bij de Papaverweg de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam plaats. Carl besluit met Marie een kijkje te nemen en de capriolen van de vliegeniers te bekijken. Ze gaan met de speciale pont naar het tentoonstellingsterrein en niet met de drukke Tolhuispont. Marie is namelijk in verwachting van het tweede kind.
"Met ons gezinnetje gaat het goed. Vorige week op 10 november hebben we een flinke en gezonde zoon gekregen. Daar zijn we heel gelukkig mee en we hebben hem Carl genoemd. Waarschijnlijk komt hij later in de zaak en dan is het handig dat de naam C. Tersteeg kan blijven bestaan."







Wonderbaarlijke spijziging
Waarom dicht bij elkaar zich twee gevelstenen bevinden die de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging tot thema hebben? Het kan niet zo zijn dat het bij het ontstaan van deze buurt armoe troef was, integendeel. De kostbare stenen in beide gevels laten het tegendeel vermoeden. Het thema is ontleend aan alle vier de evangeliën die verhalen over de spijziging van zo'n 5000 mensen met vijf gerstebroden en twee vissen. De aanwezigen hebben dan zoveel gegeten dat niet alles op is. Nadat de restanten opgehaald zijn, hebben ze er twaalf manden voor nodig die tot de rand gevuld zijn.
De bovenste steen heeft u vaker gezien en zit in de gevel van Binnen Dommersstraat 13, in de zijgevel zijde Vinkenstraat. De iets minder bekende steen zit in de gevel van Binnen Brouwersstraat 22 en is in 2022 gerestaureerd door Wil Abels.
Het thema heeft de mensheid vanaf de Romeinen tot de moderne mens beziggehouden.

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
Hans herkende meteen de plek! Zijn grootouders woonde op de Orteliuskade. Bijna op de hoek stonden deze panden in de Jan Evertsenstraat. Amsterdam eindigde hier tot ver in de jaren 50. Hans merkt scherp op dat de man er smetteloos uitziet en mogelijk geen melkboer is – al kan hij natuurlijk zijn beste werkkleding aangetrokken hebben voor de foto. Bovendien draagt de kar geen naam van de melkhandel, zoals gebruikelijk. Aannemelijk is daarom dat hij rondreed om reclame te maken voor de flessenmelk van de Holland.

Hulp kwam van Hans Smit

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Een werkfoto gemaakt in opdracht van de Algemene Nederlandse Electriciteits-Maatschappij voorheen Groeneveld, Ruempol & Co. Heeft u daar ooit van gehoord? Ik niet, maar het Amsterdamse bedrijf legde vanaf ca. 1900 overal elektriciteitsnetten in steden aan en bouwde “complete electrische installatiën” in fabrieken, concertzalen, theaters en op terreinen, schepen, enz. In 1919 kreeg zij bij een onderhandse aanbesteding door B & W Sloten de “electrificatie van de gemeente” als grote klus, begroot op 350.000 gulden. Van dit werk zijn 21 foto’s bewaard in het Stadsarchief. Sloten was destijds nog zelfstandig, maar sinds 1922 behoort ook dit beeld tot Amsterdam.

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten


Dat wat vandaag de alledaagse praktijk is, was 100 jaar geleden een landelijke primeur. In het modemagazijn Gerzon in de Kalverstraat werd op maandag 1 december 1924 het allereerste postkantoor in een particulier gebouw geopend. Filatelisten die speciaal kantoorstempels verzamelden, schreven:
Amsterdam. 1 December j.l. is in het modemagazijn der bekende firma Gerzon in de Kalverstraat, op de 3e verdieping, een voor het publiek toegankelijk bijkantoor der Posterijen geopend. De dagteekeningstempel van dit knusse bijkantoortje is een typen-raderstempel van het tegenwoordige model, met den datum in een dwarsbalk, b.v. -1 XII 4 N en omschrift in de dubbelring: AMSTERDAM MAG. GERZON 1924.
In 1927 werd het kantoor aangevuld met een rijkstelegraaf- en telefoonkantoor en in 1935 werd de hele handel weer opgeheven.

fotoquiz week 48-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Dit is de Snoekjesgracht en het huisnummer van het hoekhuis is 2. Rechts kijken we de Snoeksjessteeg is die tot de Sint Antoniebreestraat loopt. Dat is de dwarsstraat in de achtergrond. In het verlengde van de Snoekjessteeg ligt de Nieuwe Hoogstraat. De mensen die huizen van de Snoekjessteeg meenden te zien, hebben het mis, want die zijn op de foto niet zichtbaar.

Eerste melding: 11:19 uur

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Robert Raat, Mike Man, Jos Mol, Marike Muller, Hans Smit, Hans van Efferen, Anneke Huijser, Peter Waagen,

2. Ra-ra

U bent deze foto vast wel eens tegengekomen en hij is ook in deze quizpagina wel eens langsgekomen. Het gaat hier om de omstreden demping van de Vijzelgracht in 1933-'34. Omstreden omdat er met de gewonnen ruimte niets is gedaan; het verkeer perste zich als vanouds over nagenoeg dezelfde weghelft. De demping was om verkeerstechnische redenen, samen met het Rokin en verbreding Muntplein.

pag.30-33

Eerste melding: 09:40 uur

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Robert Raat, Mike Man, Marike Muller, Jos Mol,





3. Zoektocht

Het streepje Ronde Lutherse kerk verklapte dat dit het Singel is. We hebben aan de kerk meteen een referentiepunt op welke hoogte de trapgevels links staan. Het is niet De Dolphijn, want die staat verderop. Het zijn Het Wapen van Vrislant op nr.62 en het pand links is nr.64. Beide gevel zijn in de 19e eeuw vervangen door nieuwe replica's.
Op nr.64 kwam, meteen na de restauratie, Herman Bavink te wonen. De geboren Drent Bavink werd in 1902 hoogleraar Christelijke dogmatiek aan de VU, als vervanger van Abraham Kuyper. Aanvankelijk woonde hij in de Watergraafsmeer maar verhuisde met zijn gezin naar Singel 64.
Het pand werd door Royal Goedewaagen vereeuwigd in een miniatuur-huisje in de trant van de KLM-huisjes. U hoeft niet business class te vliegen om er een te bemachtigen.
De brug in de verte is brug#14 over de (Nieuwe) Haarlemmersluis, nu een vaste, toen een ophaalbrug. De waterloop die rechts op het Singel uitkwam, was het Kattegat, na demping (1867-'70 i.v.m. demping NZ Achterburgwal) Koggestraat genoemd.

Eerste melding: 09:16 uur
Middelste foto: © Walther Schoonenberg

pag.2-4

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Anthony Kolder, Otto Meyer, Fons Baede, Robert Raat, Mike Man, Ria Scharn, Anneke Huijser, Marike Muller, Jos Mol, Adrie de Koning, Kees Leseman, Peter Waagen,

fotoquiz week 49-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord was Arjen Lobach, maar hij liet het zoeken naar een nieuwe opgave aan nummer twee over: Robert Raat. Diens vragen bij deze foto zouden niet misstaan hebben als zoekplaatje:

  1. Waar kunnen wij deze vogels vinden?
  2. Wat is de reden dat hun positie in de loop der tijd is gewijzigd?

2. Ra-ra...

"In deze buurt is veel gesloopt sinds deze foto gemaakt werd, maar het café of wat het toen ook was staat er nog. Dat mag ook niet weg, want het strijdt om de eer van oudste café in de stad. Die vraag wordt voorlopig niet beloond, maar oud is de kroeg zeker. Op de foto staat ook nog een tehuis van het Leger des Heils in een straat die ooit schans aan de stadsrand was. Heeft u hier voldoende aan?
Er zijn meer foto's van dit punt maar ik bedoel die met de handkar van een straatventer."

3. Zoektocht...

Schokkend, dit hoogteverschil tussen brugniveau en kade daarachter. Vandaag is dat nauwelijks veranderd.

  1. Welke gracht is dit?
  2. Welke brug is dit? (naam en/of nummer)
  3. De brug ligt tussen twee stegen met verschillende namen. Welke?