Zóét hielden onze ouders ons wel in de jaren vijftig. Met likkoekjes, loeizoetzure zuurstokken c.q. kruidige knabbel-kaneelstokken, en op 31 december met besuikerde oliebollen en appelflappen. Van ons duppie zakgeld togen we maandelijks naar ‘Platje’, het winkeltje in de Zaanstraat voor zwartopwit, toverballen of grote likballen. Of spekkies. Of stroopsoldaatjes, of muntendrop, boerderijdrop, auto-drop, duimdrop, trekdrop of Engelse drop. Of zure matten. Of Bazooka kauwgummi! Of zoethout!
Goede oplossingen ontving ik van Arjen Lobach, Kees Huyser, Anthony Kolder, Jos Mol, Adrie de Koning, Anneke Huijser, Otto Meyer, Mike Man, Han Mannaert,
Luc Sunter, Robert Raat, Hans van Efferen en Peter Waagen.
Hulp gevraagd, de oplossing week37
Al snel herkenden velen deze plek: Haarlemmersluis en op de achtergrond de Prins Hendrikkade met het markante hoekpand bij de Nieuwendijk. Eric-Jan, Robert en ik vonden andere foto’s van deze kraam; allemaal zo’n 30 jaren later gemaakt. Daar zie je dezelfde vrouw mosselen verkopen achter kraam die bijna nog dezelfde is! Volgens één beschrijving heet zij Anna Christina Herman, waarover ik geen gegevens kan vinden. Opmerkelijk is ook dat er nog steeds een haringkar op deze brug staat.
Hulp kwam van Jos Mol, Mike Man, Eric-Jan Noomen, Otto Meyer, Ria Scharn, Arjen Lobach, Hans van Efferen, Harry Snijder, Robert Raat, Peter Waagen, Adrie de Koning,
Hulp gevraagd, de nieuwe
Amsterdammertjes – er staan er nog duizenden, onopvallend maar wel aanwezig. Wie stoot zich daar niet eens aan als je even niet oplet! Al in de 18e eeuw verschenen deze gietijzeren paaltjes met drie kruisen. Destijds bedoeld als afbakening of barrière. Na de Tweede Wereldoorlog werden zij ook gebruikt om ongewenst parkeren tegen te gaan. In 1984 stonden er wel 100.000 Amsterdammertjes in de stad. Door andere (verkeers)inzichten, minder auto’s, intensief parkeerbeheer is al minstens de helft daarvan verdwenen. De overbodige paaltjes worden verkocht aan particulieren. Wellicht heeft u er één in de tuin staan? Of eet u zo’n beroemd paaltje als drop of chocolade?
Op dinsdag 23 september 1924 werd het tehuis voor vrouwen en meisjes ('reddinghuis') officieel geopend. Het Leger des Heils kocht het in 1883 gebouwde herenhuis Weesperzijde 70 van textielbaron Jacques Kattenburg.
Vandaag is dit nog steeds eigendom van het Leger des Heils die er nu Jeugdbescherming en Reclassering in gevestigd heeft. Het pand is gemeentelijk monument.
"Ook de bevolking van 'de Eilanden' heeft nu haar eigen badhuis. De tijd, dat zij zich in de woningen 'in een kom water' moest baden, is voorbij. Dat is een gelukwensch waard." Dat stond in de krant te lezen nadat op zaterdag 27 september 1924 burgemeester De Vlugt een nieuw badhuis op Wittenburg had geopend. Ook wethouder De Miranda was erbij; het was immers zijn initiatief om badhuizen in de stad te bouwen. Van hetzelfde ontwerp van architect Westerman van PW waren gelijke badhuizen verschenen in de Andreas Bonnstraat en Smaragdstraat.
PW had tegelijk een brug tussen Katten- en Wittenburg geslagen, zodat die van Kattenburg niet een enorme omweg hoefden te maken. Door de volksmond werd die brug 'Kippebrug' gedoopt.
Begin 70-er jaren liep het bezoek terug, zó dramatisch dat men in 1975 besloot het badhuis af te breken.
De fotograaf stond met de rug tegen de buitenring van de Ronde Lutherse kerk en fotografeerde in 1931 Kattengat 7. Nr.9 was al afgebroken en 7 zou volgen. Op beide percelen werd een nieuw pand gebouwd, maar niet voor eeuwig. In de 70-er jaren werd heel Kattengat oneven zijde afgebroken en aan een verbreed Kattengat in hotel Sonesta opgenomen, Op de achtergrond van deze foto is de nieuwbouw van De Arbeiderspers Hekelveld 15 te zien, gebouwd in de periode 1929-'31. Er wordt vaak beweerd dat dit het einde was van de vele stegen en sloppen die onder de noemer 'Hemelrijk' bekend zijn. Een deel van Groot Hemelrijk bleef echter ook naast De Arbeiderspers voortbestaan (zie PW-kaart 1937; rechtsonder).
Op de tweede foto een kijkje vanaf de Stroomarkt richting Kattengat.
Midden op de foto de brede gevel van Stroomarkt 31 met daarachter een uitgang van Groot Hemelrijk.
Goede oplossingen kwamen van Maaike de Graaf, Mike Man, Anneke Huijser, Marike Muller, Robert Raat, Ria Scharn, Han Mannaert, Kees Dalmeijer, Hans van Efferen, Arjen Lobach,
De betreffende erepoort werd op de Nieuwmarkt opgericht, hier spiegelend in het water van de Kloveniersburgwal. Het gebeurde in 1879 toen koning Willem III zijn nieuwe echtgenote Emma kwam voorstellen in de hoofdstad.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anneke Huijser, Ria Scharn, Otto Meyer, Mike Man, Jos Mol, Adrie de Koning, Marike Muller, Robert Raat, Han Mannaert, Kees Dalmeijer, Hans van Efferen, Peter Waagen,
In 1860 nam B&W enkele rigoureuze besluiten om èn De Nederlandsche Bank èn het Binnengasthuis ter wille te zijn. De Oude Turfmarkt werd recht getrokken en ging aansluiten op het Rokin. Daarvoor werd een grote inham gedempt waarop de kraamkliniek van het BG en de nieuwbouw (arch. Froger) van DNB kwam. Van de verlegde Oude Turfmarkt naar het Rokin oneven zijde werd een nieuwe brug #202 gelegd waarvan op de quizfoto alleen de brugleuning te zien is. Daarachter is nog de Grimnessesluis te zien die pas in 1868 afgebroken werd. In de loop der jaren nam brug #202 de naam Grimnessesluis over. Velen schreven braaf over dat dit een basculebrug was maar op de tweede foto is toch duidelijk zichtbaar dat het een vaste brug is en dat ook altijd is gebleven.
Daarachter wisten wij nog drie bruggen en die zijn op de onderste foto zichtbaar. Wij vroegen naar de verdwenen brug die naar de entree van het Oudezijds Heerenlogement voerde.
Het Heerenlogement werd in 1874, samen met de boogbrug afgebroken, maar een foto uit 1938 laat zien dat er een houten noodbrug voor in de plaats was gekomen, zij het op een iets andere plek. Overigens was er ooit (1947) nog een brug #219 in de Gevleweg over het Verbindingskanaal in de Nieuwe Houthaven. Ook die is weer verdwenen toen dat gebied in de 90-er jaren werd ingericht voor woningbouw.
In de Grimburgwal liggen nog #201 (Sleutelbrug) over de Oudezijds Voorburgwal en #218 over de Achterburgwal.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anneke Huijser, Anthony Kolder, Ria Scharn, Mike Man, Han Mannaert, Otto Meyer, Adrie de Koning, Robert Raat, Jos Mol, Kees Leseman, Kees Dalmeijer, Marike Muller, Hans van Efferen, Peter Waagen, Arjen Lobach,
De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Maaike de Graaf. De nieuwe opgave komt dan ook van haar. De vragen zijn:
"Dit is geen schoolreisje! Een boot vol kinderen, ja, dan denk je daar gauw aan. Nee, het is wat anders. De gemeente had de betaalde reisjes afgeschaft en vervoerde iedereen voortaan gratis. Dit was het gevolg..., massa's kinderen namen de gelegenheid te baat. De bootslieden hadden de grootste moeite om ze van de boot te weren. Dat kon pas nadat ze hadden vastgesteld dat de koter die dag al vaker meegevaren was."