Dit is Barend Baruch Limoenman, juweliersknecht. Hij wilde in 1831 graag met zijn Netje Roosenboom trouwen maar haar vader maakte bezwaar tegen een huwelijk met iemand met zo'n opzichtige Joodse naam. Daar wist Barend wel raad op, wijzigde zijn naam in Citroen en toen was het goed. Dit koppel bracht 14 kinderen op de wereld waarvan een paar flink aan de weg timmerden. We nemen de makkelijkste afslagen maar neem van ons aan dat er meerdere familieleden aanzienlijke figuren waren, bijv. internationaal werkende diamantairs.
Zoon Roelof stond aan de basis van
juwelierszaak Schaap en Citroen.
Zoon Hendrik kreeg een zoon Paul die een bekende schilder, graficus en fotograaf werd.
Zoon Levie kreeg een zoon die fabrikant werd van uiteenlopende zaken als overbrengingen met kepervertanding, granaten tijdens WOI
en daarna automobielen. Die tak veranderde de naam alweer, nu omdat de Fransen zo'n moeite met de uitspraak hadden. Het werd Citroën.
Beide apostelen hebben indirect veel met Amsterdam te maken. Voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostela werd op de Nieuwendijk een kapel opgericht, uiteraard gewijd aan Sint Jacobus de Meerdere. Het bijzondere kruis waaraan Andreas in Patras (Griekenland) gekruisigd werd, leverde Ouder- en Nieuwer-Amstel en Amsterdam de stadswapens op, de eerste met vijf, de tweede met vier, de laatste met drie kruisen. Andreaskruisen om precies te zijn. Heel indirect, inderdaad.
Hendrick de Keyser bracht beide apostelen samen in gevelstenen op zijn dubbelpand Nieuwmarkt 19-21. Toen dat gesloopt werd voor de fabriek van Flesseman verhuisden de stenen naar een opslag, werden schoongemaakt om uiteindelijk in de Sint Luciënsteeg in een blinde muur van het Burgerweeshuis ingemetseld te worden. Dat vond Flesseman achteraf jammer en liet twee kopieën hakken die nu in de hal van het verzorgingstehuis te zien zijn. Voor de originelen gaat u dus naar de Sint Luciënsteeg.
Foto's stenen: VVAG
Hulp gevraagd, de oplossing
Al snel herkenden velen deze plek: Haarlemmersluis en op de achtergrond de Prins Hendrikkade met het markante hoekpand bij de Nieuwendijk. Eric-Jan, Robert en ik vonden andere foto’s van deze kraam; allemaal zo’n 30 jaren later gemaakt. Daar zie je dezelfde vrouw mosselen verkopen achter kraam die bijna nog dezelfde is! Volgens één beschrijving heet zij Anna Christina Herman, waarover ik geen gegevens kan vinden. Opmerkelijk is ook dat er nog steeds een haringkar op deze brug staat.
Hulp kwam van Jos Mol, Mike Man, Eric-Jan Noomen, Otto Meyer, Ria Scharn, Arjen Lobach, Hans van Efferen, Harry Snijder, Robert Raat, Peter Waagen, Adrie de Koning,
Hulp gevraagd, geen nieuwe deze week.
Alex Lisser, Joods diamantwerker en sectiehoofd van de Communistische Partij Holland (CPH) en gemeenteraadslid namens die partij, interpelleert op donderdag 18 september in de Raad de waarnemend burgemeester Wibaut over het politieoptreden tijdens de vrijlating van CPH-propagandisten Brommert en Van 't Reve. Bij de uitgang stond een schreeuwende meute sympathisanten. Een agent kreeg een steen tegen het hoofd, raakte daardoor gewond en trok zijn revolver. Lisser meende dat dit buitensporig geweld was, maar de burgemeester veegde deze klacht van tafel. De agent had juist gehandeld!
In het voormalig bijpostkantoor (architect Corn.Outshoorn) in de Amstelstraat 30-32 organiseert de gemeente vanaf 20 september 1924 een tentoonstelling van gasverwarmingstoestellen. Koddig hoe de gemeentelijke nutsbedrijven elkaar beconcurreren. De neonverlichting op de winkel van het GEW in Amstelstein (Vijzelstraat) roept gebiedend op: "kookt electrisch".
De antwoorden op de vragen betreffende de Doopsgezinde kerk "Bij 't Lam" waren Herengracht, Herengracht 431 en Singel 452. Dat laatste antwoord verlangt een nadere uitleg. Links en rechts van Singel 452 waren gangen naar de inpandig staande kerk. Toen de naastgelegen erven bebouwd werden bedong de kerk dat de gangen konden blijven en alleen overbouwd zouden worden. Singel 452 zelf heeft niet eens een entree aan het Singel.
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Ria Scharn, Marike Muller, Anneke Huijser, Maaike de Graaf, Jos Mol, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Mike Man, Robert Raat, Otto Meyer, Hans van Efferen, Peter Waagen, Kees Leseman,
Deze foto kwam in meer versies voor in de Beeldbank. Doorslaggevend was het scheepswerfje links, of moeten we zeggen voormalig? Met zo'n dukdalf voor de hellingbaan zal er niet veel meer tewater gelaten zijn. De spoorrails sloegen op het spooremplacement van het Oosterspoor ten tijde dat de Nieuwe Vaart dé haven van Amsterdam uitmaakte. Dat werd minder toen de Oostelijke Handelskade aangelegd was en kwam helemaal ten einde toen het IJ-eiland vergroot was en zelfs de KNSM daarvoor koos.
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Mike Man, Ria Scharn, Jos Mol, Robert Raat, Marike Muller, Peter Waagen,
U dacht misschien dat dit een eenvoudige opgave was, deze goed herkenbare kruising van Prinsengracht en Brouwersgracht. Maar de voorste brug bleek toch een nekbreker en zoals gesteld: eerste vraag fout beantwoorden maakte de rest waardeloos. Sommigen mopperden dat we wel erg streng waren. De voorste brug ligt wel 'in' de Brouwersgracht, maar we vroegen naar het water waaróver ze ligt. Dat was destijds de nog ongedempte Lindengracht. De brug erachter is de Lekkeresluis (#59) over de Prinsengracht. Dwars daarop ligt de Papiermolensluis (#57) in de Prinsengracht over de Brouwersgracht.
Op het buurtkaartje is te zien dat de huizen aan Prinsen- en Lindengracht
bijna in een punt eindigden. Op Prinsengracht 2 het café Papeneiland. De pijl geeft de richting aan waarin de fotograaf keek.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Adrie de Koning, Anneke Huijser, Mike Man, Jos Mol, Robert Raat, Otto Meyer, Hans van Efferen, Marike Muller, Peter Waagen, Kees Leseman, Harry Snijder,
Op het gevaar af dat u het vervelend vindt worden, dat gezeur over bruggen..., wij weten er vijf op deze foto. Alleen de meest zichtbare bruggen dan maar.