Carl kijkt terug op zijn mobilisatie. Het enige lichtpuntje is zijn deelname aan de militaire zwemwedstrijden in de Zaanstreek. De laatste wedstrijd van zijn Het IJ waar hij een medaille won, was al weer van juli 1914. Carl heeft Marie ten huwelijk gevraagd en zij stemt onmiddellijk toe, maar de wederzijdse ouders hebben bezwaren: "Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen". Carl heeft geen toestemming meer nodig maar Marie moet nog maanden wachten. Desnoods doen ze dat maar...
Op de Dam is de bouw van Peek & Cloppenburg begonnen. Een grote verandering van die Dam.
Er zijn rare toestanden over het huis van Cretier op Dam 20. Als Peek al gereed is staat het karkas er nog.
Deze aflevering vragen wij ook uw aandacht voor de inleiding van dit epos over een Amsterdams koopman. Lees bladzijde 2.
De oplossing van de hulpvraag van week 36-37 komt volgende week
Hulp gevraagd, de nieuwe, ook weer voor 2 weken.
Een opmerkelijk beeld: de verkoopster geeft op straat haar kind de borst. Blijkbaar vond de straatfotograaf Rombouts dat ook bijzonder. Praktisch, zouden we nu zeggen, maar destijds ongetwijfeld bittere noodzaak om je baby mee te nemen. Baby geboren, mooi, maar de verkoop moest natuurlijk wel doorgaan! Op haar kar staan schoteltjes met etenswaren. Het is niet goed te zien wat zij verkoopt. Weet u het misschien?
Op dinsdag 9 september 1924 werd op het stadhuis de Schoonheidscommissie geïnstalleerd. Er is al sinds 1896 een waakhond bezig het stadsgezicht onder controle te houden, maar die trad in 1914 af nadat B&W de plannen voor het Tropenmuseum doordrukte. Een ratjetoe van stijlen, een gebouw dat niet past in de omgeving, oordeelde de commissie. De wethouder was woedend: “Het ontwerp had geen krullaria, was in karakter Hollands en de bouwmeester was hoogstaand onder zijn vakgenoten.” Exit commissie. Nu is een nieuwe commissie aangesteld met hetzelfde doel. De meningen zijn verdeeld naar gelang de commissie iemands bouwplannen vernietigt dan wel de liefhebber van stedelijk schoon blij maakt met zo'n oordeel. Bemoeizucht tegen lelijkheid. Het moet dan maar zó!
P.S. De foto's laten zien dat er toch af en toe de vreselijkste zaken werden gebouwd; opvallend vaak speelt de UvA daar een rol in.
Op zaterdag 13 september komt het koninklijk paar aan in Amsterdam om enkele openingen te verrichten en een demonstratie van de jarige beroepsbrandweer bij te wonen.
Allereerst ging men naar de Coenhaven om die met enig ceremonieel te openen. Het zou 1925 worden eer er water toegelaten werd in de cirkelvormige haven met eenrichtingverkeer. Er werd alles gedaan om brand te voorkomen.
Daarna naar de nieuwe Bethlehemkerk op het Zwanenplein in Noord die officieel in gebruik genomen zal worden.
Tot slot naar het IJsclubterrein waar de jubilerende beroepsbrandweer demonstraties zal geven.
Ria zocht met deze blik van de hoek Binnenkant en Kalkmarkt een moeilijke foto uit. De vraag naar de kruising van wateren moest met een stadsplattegrond op schoot leiden naar Oudeschans-Rapenburgwal. Wanneer u aan de rechterhand van de fotograaf de Waalseilandgracht wist, was dat een pluspuntje. De stalen ophaalbrug is de Peperbrug, nr.281 en het meest rechtse hoekhuis staat op de hoek van Oudeschans en Oostersekade.
De tweede foto is van de andere oever van de Waalseilandgracht genomen, naast de Montelbaanstoren.
Dan komt de school pas goed in beeld, GLO 1e klasse nr.71, volgens het Stadsarchief ook wel gebouw Zeemanshoop genoemd. De school op 's Gravenhekje 7 opende in 1894 en is inmiddels weer gesloopt.
Goede oplossingen kwamen van Kees Dalmeijer, Anthony Kolder, Arjen Lubach, Anneke Huijser, Otto Meyer, Mike Man, Jos Mol, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen, Marike Muller,
Zonder de 'spoiler' "vismarkt" dachten wij dat u de foto nooit zou vinden. Er was er een tot 1838 op de Dam, een aan de Geldersekade en één aan de De Ruijterkade. Er is maar één stereofoto van de vismarkt aan de Geldersekade en daarom was deze puzzel makkelijk op te lossen.
Goede oplossingen kwamen van Arjen Lubach, Ria Scharn, Anneke Huijser, Otto Meyer, Mike Man, Adrie de Koning, Jos Mol, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen, Marike Muller,
Deze foto bleek veel moeilijker te plaatsen. Bij zo'n breed water heeft u de keuze tussen IJ en Open Havenfront... en natuurlijk de Amstel. Als het objectief net iets korter was geweest waren links de torens van de Mozes en Aaronkerk in beeld gekomen. We hoefden die niet eens af te snijden. De brug aan de overkant is die over de Nieuwe Herengracht, nr.237, tegenwoordig Walther Süskindbrug. Bij de juiste interpretatie van de foto moet de fotograaf op de brug over de Herengracht hebben gestaan, nr.35, tegenwoordig Hendrick Jacobsz Staetsbrug. Wij waarschuwden al dat de huizen veranderd zijn, maar de percelen bleven gelijk.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Anneke Huijser, Jos Mol, Mike Man, Adrie de Koning, Robert Raat, Hans van Efferen, Marike Muller,
De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Kees Dalmeijer. De nieuwe opgave komt dan ook van hem en hij is met deze foto erg vriendelijk voor de puzzelaars. Wij moesten daar toch een draai aan geven. De vragen zijn:
"Van dit gebouw zijn meer foto's bekend, maar ik omschrijf nu precies wat er op de foto voor mijn neus te zien is. Het gebouw, een machinefabriek, staat op de foto nog met een ruime kade aan een vaarwater. In de beschrijving staat dat dit niet zo blijft maar dat er er diverse spoorrails op de kade komen te liggen. Links van het gebouw is een scheepswerfje. Ik zie een hellingbaan maar er staat een enorme dukdalf in het water voor de werf. Er ligt een schuit in het water en rechts daarvan ligt een zeilvrachtschip, een tjalk denk ik."
Een stemmige foto van een bekend plekje. Wij telden 3 zichtbare bruggen en dus willen we van u weten welke.