Mobilisatie 1914
Carl is één van 200.000 mannen die gemobiliseerd worden
bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt ingekwartierd op fort Krommeniedijk van de Stelling van Amsterdam en schrijft de eerste week twee brieven naar het thuisfront met een verslag hoe die hectische eerste week van de mobilisatie verliep. Voor Ria aansluitend reden om de effecten van de oorlog op het neutrale Nederland te bekijken.
U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank
Hulp kwam van Mike Man, Arjen Lobach, Hans van Efferen, Kees Leseman (geen locatie, wel aanvullende info), Robert Raat (verkeerde locatie, namelijk HM)
Hulp gevraagd, de oplossing
Achter het hoofdkantoor van de ARM aan de Overtoom 397 – 399 lag een groot stallencomplex met 6 als nummer. Andere foto’s vonden we niet, maar de telefoongids van 1915 gaf uitsluitsel. Arjen constateerde dat meerdere foto’s in de Beeldbank met dit adres feitelijk de stallen van de AOM zijn, Overtoom 373. Robert Raat opperde Overtoom 177, waar de Hollandse Manege was. De Overtoom was blijkbaar een prima plek voor paardenstallen! Kees Leseman stuurde een krantenartikel waarin de wagen werd beschreven: “Het inwendige van den wagen is ruim en luchtig, de brancard rust op veeren, zodat schokken uitgesloten is”. Het klinkt als een plezierritje…
Hulp gevraagd, de nieuwe, vast voor week 35
Heeft ook de scharensliep onvoldoende werk in de crisistijd? De foto is van 1934. Of was hij gewoon moe van een dag lopen met die grote, ongetwijfeld zware kar. Al die slijpmachines uit die jaren hebben enorme vliegwielen. Dat jaagwiel werd door de man zelf aangedreven; in de zomer vast zwaar werk. Zijn pet ligt op de kar. Hij had die toch als een soort kussentje kunnen gebruiken? Zijdelingse vraag: wat is het merk van die prachtauto rechts?
Weet u waar dit is?
laat u het ons weten
Meer over de scharensliep...
Zaterdag 23 augustus 1924 verscheen een deurwaarder in begeleiding van helpers bij het pand Buiten Brouwerstraat 19 waar driehoog-achter de communist Hermans wegens een huurschuld van bijna een jaar uit zijn woning gezet moest worden. Ook de uitzetting loopt al bijna een jaar maar de Gemeente Amsterdam heeft nu de handen van het geval afgetrokken. De bewoners zijn niet thuis dus wordt toegang verschaft en een hijstouw aangebracht. Op dat moment komt Hermans thuis, bedreigt deurwaarder en helpers met een schoenmakersleest, gaat zijn woning binnen, snijdt het hijstouw stuk en hangt bij wijze van rode vlag een rode lap aan het hijsblok. De deurwaarder vraagt de politie assistentie te verlenen. Die zet de straat af en sommeert tevergeefs Hermans zijn verzet op te geven. Na diens weigering begon de politie met revolvers het zolderraam met scherp te beschieten. De agenten die via de trap naar boven wilden, kwamen mevrouw Hermans halverwege tegen die gereed stond een ijzeren kachel naar beneden te laten rollen. Achter haar stond ook Hermans klaar om zware voorwerpen naar beneden te gooien. De politie dreigde hen gericht neer te schieten, waarna het echtpaar zich gewonnen gaf. Alleen de man werd in hechtenis genomen en afgevoerd naar bureau Warmoesstraat.
De fotograaf stond gewoon op de Nieuwendijk en keek de Haringpakkersteeg in. Die heette tot 1913 Kapelsteeg naar de Sint Jacobskapel die hier ooit stond, maar daar hadden we er al zoveel van in Amsterdam dat deze steeg een andere naam kreeg. De associatie met de Haringpakkerij is wat vergezocht want de steeg komt op het Damrak uit waar nooit een haring te zien (of te ruiken) was.
Goede oplossingen kwamen van Robert Raat, Anneke Huijser, Jos Mol, Maaike de Graaf, Arjen Lobach, Mike Man, Adrie de Koning, Marike Muller, Otto Meyer, Hans van Efferen, Harry Snijder,
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Robert Raat, Anneke Huijser, Mike Man, Marike Muller, Jos Mol,
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Ria Scharn, Arjen Lobach, Anthony Kolder, Robert Raat, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Kees Leseman, Mike Man, Jos Mol, Marike Muller, Hans van Efferen, Peter Waagen, Harry Snijder,
De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Robert Raat. De nieuwe opgave komt dan ook van hem. Een ongebruikelijke opgave die alleen mogelijk is omdat deze tuin voor iedereen toegankelijk is... na het betalen van entree dan. Zijn vragen zijn:
"In de periode 1912-'14 is hier 'de man met de moker' lang geweest. Nu rest nog steeds een grote modderpoel met een schutting er omheen en op het stadhuis weten ze nog steeds niet wat ze met die plek moeten beginnen. Rondom is wel al het een en ander nieuw neergezet, klaar voor de toekomst. Op het trottoir staat een - nu flink in de weg staande - rode kiosk. Op de schutting valt mij de reclame voor BUK op: Bereid Uit Klapper. Ooit van gehoord?"
Cornelis Springer tekende derde kwart 19e eeuw een heel schetsboek vol met van alles en nog wat. Hier een blad van een blok van 100 waar er nog 91 van over zijn. Wij pakten een deel van het vel, omdat wij het een mooi zoekplaatje voor deze week vonden. Te zien is een typische renaissancegevel met vier vensterassen. U moet het deze week van de - na jaren deze weekkrant bezocht te hebben - hier opgedane architectonische kennis hebben. Een ding vooraf: het is geen ontwerp van Hendrick de Keyser, maar van een volger. Nog wat..., deze tekening zit niet in de Beeldbank maar in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum. Er is wel een foto van dit pand in de Beeldbank, maar die ziet u volgende week bij de oplossing.
1. Wat is het adres van dit huis?