Groots en meeslepend wilde hij leven... Jan Wilmink, zoon van een Zwolse schoenmaker, in 1908 gebombardeerd tot directeur van de Koninlijke Hollandsche Lloyd. Hij wist hoe de hazen liepen, hem moesten ze hebben toen de zieltogende Zuid-Amerika Lijn gered moest worden. Met kapitaal van de Nederlandsche Handel Maatschappij werd de KHL opgetuigd en Wilmink deed de ene miljoenenaankoop na de andere. In 1921 nam hij ontslag en verliet het zinkende schip, de NHM, het Rijk en de gemeente Amsterdam met de strop achterlatend. Die laatste hield er als troostprijs twee monumentale gebouwen aan over, het hoofdkantoor op de Prins Hendrikkade, hoek Martelaarsgracht en het Lloyd Hotel op de Oostelijke Handelskade.
Wilminks meest tot de verbeelding sprekende stunt was de kidnap van een Duits schip dat door de KHL gekocht was maar waartegen de Engelsen tot 1920 bezwaar maakten. Op een zogenaamde proefvaart gaf hij de stuurman opdracht in volle vaart de haven uit te varen, de stomverbaasde Engelsen op hun oorlogsschip met open mond achterlatend.
Hij kwam er nog mee weg ook...
Hulp gevraagd, de oplossing
Een kade, een vaart en links nog weinig bebouwing – het leidde velen naar de Ringvaart. Anneke en Tom ontdekten ook de watertoren aan de Amsteldijk vaag op de achtergrond. De huizen aan de Ringkade - later de Transvaalkade – die we rechts zien dateren van rond de eeuwwisseling. Aan de Ringdijk links stonden toen ook al huizen, maar die staan net buiten beeld. Verderop was de Watergraafsmeer nog tamelijk onbebouwd. Rombouts stond op de Oetewalerbrug, de brug die de Linnaeusstraat verbindt met de Middenweg. Op de vraag wat daar verkocht werd, kwamen helaas geen reacties.
Hulp kwam van Marike Muller, Pieter Klein, Kees Huyser, Arjen Lobach, Mike Man, Robert Raat, Anneke Huyser, Harry Snijder, Tom Tand, Kees Dalmeijer,
Hulp gevraagd, nóg een oplossing
Deze versierde OVvV-wagen draait de Breestraat uit, de Emmastraat in. De fotograaf stond met zijn rug tegen de voormalige remise van de AOM.
Hulp kwam van Arjen Lobach en Mike Man.
Foto: Nat.Archief / Het Leven / Spaarnestad Photo
Hulp gevraagd, de nieuwe
Bijna 10.000 foto’s van het oude archief van Het Vrije Volk zijn een paar jaar geleden in de Beeldbank geplaatst. Via het digitale platform Vele Handen zijn deze foto’s beschreven aan de hand van de soms summiere informatie in het krantenarchief. Locaties ontbraken vaak, maar die waren meestal meteen te herkennen of makkelijk te achterhalen. Een enkele locatie bleef echter ook na lang zoeken onbekend. Dit archief bestaat overwegend uit ‘klein nieuws’ foto’s die de krant zelden haalden. Nu geven zij een mooi beeld van de (veranderende) stad. Ruim 1600 foto’s zijn van Jan Peeterse waaronder deze foto die hij op 14 oktober 1953 maakte. “Water halen bij een bluskraan omdat de waterleiding gesprongen is”, luidt de beschrijving. Héél klein nieuws en je zult er niets over vinden in de krant. Waar staan deze mensen met emmers?
Op dinsdag 15 juli 1924 opent het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs zijn deuren in de Gabriel Metsustraat 16. Het is een samenvoeging van de Quelliniusschool, de Teekenschool voor Kunstambachten en Dagteekenschool voor meisjes in het gebouw van dit laatste instituut. Deze school, de 'Kunstnijverheidsschool', staat aan de basis van de huidige Rietveld Academie in de Fred Roeskestraat.
Op woensdag 23 juli 1924 torpedeert de Gemeenteraad het voorstel tot vergroting der klassen in het GLO tot 42 leerlingen. In plaats daarvan wordt in dezelfde zitting besloten tot een maximum van 37.
Veel heeft het niet geholpen; uw webmaster zat in een klas van 42 en deze foto uit 1951 laat iets dergelijks zien.
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Kees Huyser, Jos Mol, Ria Scharn, Kees Leseman, Marike Muller, Kees Dalmeijer, Arjen Lobach, Otto Meyer, Mike Man, Robert Raat, Adrie de Koning, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Wij moesten de foto weer bewerken omdat er een embargo op rust en niet gedownload kan worden. De foto toont de Westerstraat t.h.v. de Tweede Boomdwarsstraat. Het hoekhuis met huisnummer 120 is tabakszaak 'De Rookende Moor' en op nr. 122 het koffiehuis van de wed. P. van Bladeren waar melk net zo duur is als bier. Of dat dan ook 'stout' of 'lager' is waarvoor reclame op de ruit geschilderd staat, is de vraag. De Westerstraat kent al heel lang een markt. Vroeger een weekmarkt om en om met die op de Lindengracht op woensdag en zaterdag. Daar is de activiteit op deze foto een voorloper van.
Diverse deelnemers waren creatief en vonden andere foto's van marktsituaties
maar daar mankeerde steevast de prijslijst van dranken in het koffiehuis.
Foto: J.L.Scherpenisse / SAA
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Otto Meyer, Mike Man, Marike Muller, Ria Scharn, Adrie de Koning, Jos Mol, Robert Raat, Peter Waagen,
De voorganger van dit huis Herengracht 126 werd in 1615 door Bartholomeus de Moor gebouwd in de Derde Uitleg. Rond 1760 liet Jan Baalde het huis afbreken en vervangen het door dit van de foto. Rond het middenrisaliet is het uitbundig versierd met beeldhouwwerk en op de eerste verdieping kwam een borstbeeld van een "moor", vrij naar de familienaam van de eerste bouwheer en waarnaar het huis ook "'t Moortje" of "de Moriaan" bleef heten.
De nummers 124, 126 en 128
werden in 1916 gesloopt en vervangen door het Boekhuis van de 'vereniging met de lange naam'. De complete gevel van nr.126 werd op Frankendael gedropt in het depot van Monumentenzorg. Onlangs werd de gevel of delen ervan aangeboden om toe te passen in een restauratieproject. Kasteel Nyenrode ontfermde zich intussen over de 'blauwe kamer' en het Boekhuys haalde de Moor uit de gesloopte gevel naar binnen (onderste foto).
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Kees Leseman, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Ria Scharn, Otto Meyer, Mike Man, Marike Muller, Jos Mol, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,
De snelste met het goede antwoord op de foto van vorige week was Anneke Huijser. De nieuwe foto komt dus van haar. Deze foto zal u niet veel problemen bezorgen. Het gaat dan ook om de vervolgvragen. Die zijn:
1. Waar is dit?
Het gaat ons om de eerste twee huizen van rechts die volledig op de foto staan, dus achter de stoep rechts. Wij willen iets over de bewoners weten. Wij kennen de geschiedenis van beide huizen, dus u bent vrij in uw keuze van de namen der bewoners.
2. Noem een markante bewoner van het pand met de horizontale banden in de gevel.
3. Idem dito voor het tweede huis daarachter met de hoge stoep.
"Dit is een tekening, maar zo natuurgetrouw en juist van perspectief dat er waarschijnlijk een foto aan ten grondslag ligt. We zien een ophaalbrug, een enkele wip. Er passeert net een slede met een groot vat erop, getrokken door een paard. De menner nauwelijks zichtbaar ernaast. Achter de brug een walhuisje van een beurtvaarder. Door de hamei zie ik een toren en daar tussenin nog een brug met daarop een koets. Omdat het een tekening is geworden had de maker de vrijheid te spelen met de stoffering. De meeste mannen in beeld dragen een steek zodat we de situatie rond het jaar 1800 kunnen plaatsen."
Ook deze foto zou u wel eens bekend kunnen voorkomen. Het venijn zit 'm vandaag in de vervolgvragen.
1. Welk water zien we in de voorgrond?
2. Wat is de naam van de onderneming in het eerste huis rechts van de brug?
3. Over welk water ligt de brug?
4. In het midden zien we op de achtergrond (achter de rechter kaapstander) de zijkant van een huis. Op die plek staat vandaag een hotel, maar hoe heet de plek sinds de late Middeleeuwen?
Dit is deze keer zo'n makkelijke foto dat het om het juist beantwoorden van de overige vragen gaat om vermeld te worden.