Week 28 - 2024, de week van Carl Tersteeg

Dagboek van een Amsterdams koopman

De nieuwbouw van het Scheepvaarthuis laat Carl Tersteeg schrikken. Zijn ze net naar een prima pand verhuisd, wordt er naast ze alwéér gesloopt. Met Marie wandelt Carl naar de Dam waar het warenhuis De Bijenkorf gebouwd gaat worden. Het ontwerp daarvoor toont een steeds groter gebouw en dat doet veel Amsterdammers schrikken. In de Raad worden vragen gesteld...

vanaf pag. 72


Waalse Hugenoten gingen niet alleen naar de Republiek, op de vlucht voor vervolging om hun geloof. Als ze voor de republikeinse economie niet nodig waren gingen ze in 1624 bijvoorbeeld met het schip Nieu Nederland mee naar de nieuwe kolonie overzee in Noord-Amerika. In New York is nog steeds een kleine organisatie actief die deze migratie - onder bescherming van de Republiek - memoreert en dit jaar 1924 herdacht dat het 300 jaar geleden was dat de emigranten aankwamen. De kolonie werd in 1674 onder dwang aan de Engelsen overgedragen en de vesting Nieuw-Amsterdam werd omgedoopt in New York. Bekijk via de link hieronder hun uitgebreide YouTube-film daarover, helaas alleen in het Engels. En bekijk ook nog het item in de rubriek 100 jaar geleden.


U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, geen oplossing
Helaas, geen locatie gevonden. Arjen Lobach en ik hadden het gevoel dat dit niet Amsterdam was. Het is een onscherpe foto. De letters op de villa zijn niet te lezen. Wel zijn de opschriften op enkele bakfietsen enigszins te ontcijferen. Het viercijferige telefoonnummer leidt naar de enige OVV-winkel buiten Amsterdam: Bussum, Landstraat 33. Hoewel de lantaarnpaal sterk lijkt op exemplaren in Bussum en het dorp vol met kronkelige straten vol staat met schuin geplaatste hoekpanden, kan ik dit markante pand daar niet vinden. Niet Amsterdam, niet Bussum … waar dan ook: trapten de melkventers helemaal op eigen kracht naar Amsterdam Zuid??

Hulp kwam niet


Nog een foto van een OVV-wagen in een optocht..., ietsje eerder, in 1913 t.g.v. 100 jaar zelfstandig koninkrijk Nederland, ergens in Amsterdam. Weet u waar? Klik de foto voor maximale resolutie.
Foto: Nat.Archief / Het Leven / Spaarnestad Photo

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Fotograaf Rombouts ‘betrapte’ meestal mensen in het straatbeeld met zijn handzame, snelle Kodak-camera. Deze foto lijkt een uitzondering. De mensen zijn hier meer op afstand afgebeeld. Rechts woningblokken met enkele winkels en links leegte met enkele huizen; ongetwijfeld is het daar nu ook volgebouwd. Wat doen die twee mannen op de platte schuit? Een man zit achter een gedekte tafel met enkele schalen (?) voor zich. Ik neem aan dat zij iets verkopen, maar wat? Iets bederfelijks, gelet op het doek dat boven de eenvoudige kraam is gespannen. En waarom op een schuit? Had je dan geen ventvergunning nodig? Een tweede man lijkt niet mee te doen, hij kijkt naar de fotograaf. Een brede loopplank ligt uitnodigend klaar voor klanten. Misschien dat Rombouts er iets kocht.

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

Op maandag 7 juli 1924 bezoekt een delegatie van New Yorkse Comité Wallon Huguenot in Amsterdam de Waalse kerken en het Waalse weeshuis. In de inleiding hierboven stipten wij reeds de YouTube-film aan over deze migratie.

fotoquiz week 25-2024 - oplossingen


1. Snelste...

Dit is brug 80, de Entrepotdoksluis in de Hoogte Kadijk, gezien naar de Sarphatistraat. Het eerste perceel links achter de brug is dat van werf 't Kromhout waar tegenwoordig tevens een museum is. Wanneer u nog twijfelt, hebben wij hieronder een link die u meeneemt naar de andere kant van de brug waar u op de borden kunt lezen wat er achter de ingang te vinden is. Van Han Mannaert ontvingen wij nog een foto van het gereconstrueerde hek voor de werf met de naam van eigenaar Daniël Goedkoop erop.

Goede oplossingen kwamen van Anthony Kolder, Kees Huyser, Ria Scharn, Anneke Huijser, Kees Leseman, Adrie de Koning, Robert Raat, Arjen Lobach, Jos Mol, Mike Man, Han Mannaert, Otto Meyer, Harry Snijder, Peter Waagen, Hans van Efferen, Marike Muller, Tom Tand,

U kunt de afbeelding beter klikken voor de juiste weergave in de Beeldbank

2. Ra-ra

Of deze foto geënsceneerd is weten we niet, maar Leon Boedels, directeur van Flora in de Amstelstraat, maakt er een act van. Hij is dan ook, naast directeur, acteur en artiest. Hij staat hier echter voor het hek van de galerij of luifel voor de ingang van de Stadsschouwburg.

Goede oplossingen kwamen van Kees Dalmeijer, Ria Scharn, Anneke Huijser, Marike Muller, Mike Man, Jos Mol, Adrie de Koning, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,

U kunt de foto klikken om in de hoogste resolutie te bekijken.

3. Zoektocht

De foto en het krantenbericht maken duidelijk dat van 1937 tot zeker eind 1942 in de voormalige Nieuwe Karsenboom een theater gevestigd was. De specialiteit waren revue's, de directeur was Otto Blankenstein. Door het uitgesproken Joodse karakter van het etablissement was het aan het begin van de bezetting Duitse militairen verboden het te bezoeken en het einde van de activiteiten begin 1943 hoeft dan ook geen verdere uitleg meer. Blankenstein, Duitse Jood die in 1933 naar Amsterdam vluchtte, was in juli 1940 met zijn vrouw Erna Herz verder gevlucht naar Chili en daarna door naar de VS om in 1947 weer naar Amsterdam (alleen) teruggekeerd. Een half jaar daarna keerde hij zelfs naar Duitsland terug. Met dank aan Kees Leseman die er echt een zoektocht van maakte.

Goede oplossingen kwamen van Anthony Kolder, Anneke Huijser, Kees Huyser, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Arjen Lobach, Marike Muller, Robert Raat, Anthony Kolder, Jos Mol, Kees Leseman, Mike Man, Otto Meyer, Han Mannaert, Hans van Efferen, Peter Waagen,

fotoquiz week 26-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het juiste antwoord op de vraag van vorige week was Anthony Kolder. De nieuwe opgave komt dan ook van hem. Hij was in een milde bui en zocht een makkelijke foto uit. Deze situatie vindt u vandaag nagenoeg ongewijzigd terug. De vraag is:

1. We zien een hoekhuis. Aan welke straten staat het?

2. Ra-ra...

"Een vroege vorm van markt..., nog zonder kramen en marktmeester. De waren uitgestald op een kar of op straat, ruimte genoeg want dit was ooit een gracht die nu gedempt is. De kar met de meeste klandizie lijkt midden op een kruising te staan. Erachter zie ik een sigarenwinkel, daarnaast een koffiehuis maar daar kan je ook een biertje krijgen. Vijf cent... net zo duur als een glas melk. Wat verandert er toch veel in net een eeuw."

3. Zoektocht...

Deze drie stuk-voor stuk bijzondere panden uit de Derde Uitleg zijn gesloopt om plaats te maken voor een kantoorkolos. We willen het hebben over het middelste pand, met uitbundige gevelversiering, snijraam met lantaarn en een gevelsteen. Bij de afbraak is de gevel in zijn geheel opgeslagen maar - voor zover wij weten - nooit hergebruikt. In 2019 adverteerde Monumentenzorg met brokstukken van de gevel "voor een ieder met een goed idee".

1. Wat was het adres van het middelste pand?

2. Wat was de bijnaam van het pand (ontleend aan de naam van de opdrachtgever)?

3. Wat stond op de gevelsteen?

4. Welk kantoorpand kwam ervoor in de plaats? (opdrachtgever)