Bruggen, tunnels, vlotbruggen, torenbruggen, te gek om los te lopen
Niemand vroeg erom, maar medio 19e eeuw zag een stroom ontwerpen voor oeververbindingen over het IJ het daglicht terwijl de overheden daarin niet geïnteresseerd leken. Pas ná de Eerste Wereldoorlog. toen de stad huizen bouwde in Noord en er al veel industrie naartoe verdreven was, kreeg Amsterdam interesse in iets meer dan een pont. Een brug kwam er pas in 1957, de Schellingwouderbrug, en een tunnel in 1968, de IJ-tunnel. Het Rijk moest er voor betalen, dus ging de Coentunnel voor...
Hulp gevraagd, geen oplossing
Tja, en toen bleef het stil ... De foto bevat geen aanknopingspunten - op de winkel met marionetten na - om een zoektocht naar de locatie mee te beginnen. Kees Huyser meldde wel dat Wiebinga een reclame-ontwerper was.
Maar zoals eerder gebeurde ... ook na maanden of jaren kan er nog iemand met de oplossing komen. We wachten dus rustig af.
Hulp kwam niet
Hulp gevraagd, de nieuwe
Mijn vader hield van moderne nieuwbouwwoningen. Ik ben daarom opgegroeid met centrale verwarming. Een kachel thuis heb ik nooit gekend. Met het fenomeen kachelsmid ben ik ook onbekend. Op een foto uit 1935 zit hij met zijn maat gewoon op straat te werken. Was het gebruikelijk dat zij hun werkzaamheden op de stoep voor het huis uitvoerden? Blijkbaar wel, de foto maakt geen geënsceneerde indruk. De ene man, nogal net gekleed voor een werkman, kijkt verrast om. “Waar maak jij een foto van?” Van een alledaags tafereel, zou ik antwoorden. Het is juist goed dat er fotografen zijn die alledaagse taferelen vastleggen. In de loop van jaren wordt bijna elke foto bijzonder. Een familielid dat overleden is, een huiskamer met intussen gedateerde meubels, een granieten aanrecht met een geiser, een verdwenen huizenblok waar je tante woonde, een winkel in een straat waar winkels en werkplaatsen al lang verdwenen zijn, een tramstel dat nu in een museum staat, een kachelsmid op straat, enzovoorts.
Mary Pickford en Douglas Fairbanks onderbreken en rondreis door enkele Europese landen door twee dagen (26-27 juni 1924) in Amsterdam incognito onder te duiken. De reis begon in Engeland voor haar nieuwste film Dorothy Vernon of Haddon Hall. Daarna bezoekt in elk geval Pickford Frankrijk, Spanje, Duitsland, Zwitserland, België en Noorwegen.
In dit gat hadden wel drie panden gestaan. We hebben er nog even een foto van opgezocht. We kijken naar het begin van de Buiten Brouwersstraat (oneven kant), hoek Haarlemmer Houttuinen.
Jos Goossens bericht ons dat de sloop gebeurde i.o.v. drukkerij Faddegon, die de bestaande werkplaats reeds op de nrs. 27 t/m 35 had en hiermee wilde uitbreiden.
Faddegon was groot geworden als leverancier van speelkaarten en had een cartonnage-afdeling op het Prinseneiland. Bekend is dat ze die wilde samenvoegen met de drukkerij. Faddegon bouwt overigens alleen een onderstuk op deze plek (zie foto) dat er tot de sanering van de Houttuinen heeft gestaan.
Onderste foto: Speelkaartenmuseum
Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Mike Man, Robert Raat, Arjen Lobach, Jos Goossens, Jos Mol, Adrie de Koning, Ria Scharn, Peter Waagen, Hans van Efferen, Anneke Huijser,
Goede oplossingen kwamen van Jos Mol, Mike Man, Arjen Lobach, Ria Scharn, Adrie de Koning, Anneke Huijser,
In 1903 kwamen de panden Bloemgracht 134-136 vrij door de verhuizing van de lettergieterij van Nicolaas Tetterode naar de Bilderdijkstraat. Ze werden afgebroken en in 1903-'04 vervangen door het pand van quizfoto. Op het tegeltableau staat de tekst: 'Ateliers van Govers & Striethorst Ingang 3e Leliedwarsstraat no. 22'. Het oorspronkelijke pand 134 was in 1641 door Claes Calkoen gebouwd voor zijn textielververij. Tot lettergieterij De Passe & Menne hier in 1840 neerstreek waren hier steeds textielververs actief geweest. Naar de bouwer heette het pand D'Calkoen en de gelijkluidende gevelsteen zat boven het poortje naar de inpandige bedrijfsruimte. De tweede foto links laat de situatie voor 1903 zien.
Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Anneke Huijser, Kees Huyser, Mike Man, Anthony Kolder, Adrie de Koning, Kees Leseman, Ria Scharn, Robert Raat, Jos Mol, Hans Smit, Hans van Efferen, Peter Waagen,
De snelste met het juiste antwoord op de vraag van vorige week was Kees Huyser. De nieuwe opgave komt dan ook van hem. Alhoewel de onderstukken hopeloos verknoeid zijn, doet het ons deugd dat de vensterversieringen van beide panden er vandaag nog steeds zijn. De vraag is:
1. Wat is het adres van het rechtse huis?
2. Wat stond er onder het huisnummer 215 op het gevelbord boven de deur?
"Voor ze mij in zo'n vehikel krijgen, dan moeten ze van goeden huize komen! Maar in tijd van nood is er altijd wel iemand die vindingrijk wordt. Zo ook deze ogenschijnlijk goed georganiseerde taxi-onderneming die door benzineschaarste zich gedwongen ziet tot deze onconventionele service..., personenvervoer per bakfiets. Hoe dat met spertijd geregeld was, wordt niet duidelijk. Het is ook geen ééndagsvlieg, er staat een hele rij van die voertuigen met op een spatbord een nummer dat oploopt tot 19. Dat is toch een serieuze business te noemen?!"
Het lijkt lang geleden dat dit rijtje huizen sneuvelde, maar het is minder dan een eeuw geleden. De vaart der volkeren, u weet wel. Aan het huisnummer 27 is te zien dat deze oude huizen net een nieuw adres hebben gekregen (hint).
1. Welke straat is dit?
2. Het gedeeltelijk zichtbare huis met nummer 27 mocht blijven staan, de huizen links ervan werden gesloopt. Wat kwam ervoor in de plaats?
3. Er bestaat een foto door Jacob Olie van een oudere situatie, waar dat pand rechts opstaat. Heeft u een link?