Het is 1908 en naast tevredenheid over zijn zwemkampioenschap maakt Carl Tersteeg zich druk over de onfrisse manier waarop de N.H.-Kerkenraad zich door sloop ontdoet van de bouwvallige Nieuwezijds Kapel, terwijl de katholieke gemeenschap er wel tot een miljoen voor over heeft om weer in het bezit te komen van hun Heilige Stede.
vanaf pag. 49Droogoksel
Volgens Ensie een niksnut of een lui iemand. Dat moet iets genuanceerd worden. "Er zijn altijd van die droogoksels die er geen sjoege van hebben" is een quote die in de richting van 'niet zo slim' wijst. In elk geval willen u en ik niet voor droogoksel doorgaan.
Hiermee sluiten we dit overzichtje af. Vond u het leuk? Ga dan eens grasduinen op de site Mokums
Deel twaalf van onze miniserie over het preciseren en/of verbeteren van het gestelde in de Canon van Amsterdam.
Deze keer venster 33 over De Pijp. De canon heeft vooral aandacht voor de bohemiens, kleinkunstenaars en prostituees die deze nieuwe buurt bevolkten. Minder aandacht is er voor de miserabele bouw in deze buurt. Terwijl de plannen van Sarphati toch in de goede richting wezen, maar waar door zijn te vroege dood niets van terecht is gekomen. De buitenkant, Stadhouderskade (linksonder) en de Van Campenstraat (in tweeën gehakt door Heineken) geven aan wat hij bedoelde maar de foto linksboven laat zijn Van Campenstraat (rechts) zien - en dan niet eens het mooiste deel - waar de benauwde Gerard Doustraat (links) op uitkomt.
U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank
Hulp kwam van Eric-Jan Noomen, Ria Scharn, Kees Huyser, Arjen Lobach, Kees Leseman, Anneke Huijser, Robert Raat, Mike Man, Jos Mol, Marike Muller, Kees Dalmeijer, Otto Meyer, Peter Waagen.
Hulp gevraagd, de oplossing
De burgervader rijdt in een antieke Spyker over deze bouwlocatie. Voor een enkeling was dit een hint. Samkalden bevindt zich op het voormalige terrein van de Spyker automobielfabriek aan de Amsteldijk. De merknaam is blijkbaar legendarisch, want in 1926 gaat Spyker al failliet. (Het uitgebreide complex wordt overgenomen door een papierfabriek die niemand zich nog herinnert.) In 1970 wordt de eerste paal geslagen voor kantoorgebouw Rivierstaete. Dat klinkt duur, maar dat wordt in halfpagina grote advertenties ontkend ... Al voordat het enorme gebouw (27.000 m2) klaar is, zijn er problemen om huurders te vinden voor de ‘bruidstaart’ of ‘aperots’. Modern is het concept wel, volgens een krant. Het is in Amerika en Engeland dan al gebruikelijk dat bedrijven delen van kantoorpanden huren. In Nederland is dat blijkbaar een noviteit. Op het grote vrijgekomen terrein wordt overigens in de Trompenburgstraat in 1971 al een werkplaats van de Sociale Dienst geopend. Toepasselijk Trompenburg genoemd, vernoemd naar een buitenplaats die ooit hier stond.
Hulp gevraagd, de nieuwe
“Wat krijgen we nou?!”, lijkt het rechter meisje uit te drukken. Beide meisjes hebben geen aandacht voor de fotograaf. Opmerkelijk, want rond de vorige eeuwwisseling was fotografie nog een zeldzaam verschijnsel. Stadsfotograaf Rombouts fotografeerde vaak mensen, ’t liefst spontaan. Blijkbaar oefende de stad in die tijd al grote aantrekkingskracht uit op mensen rondom Amsterdam. Ik neem aan dat het fenomeen ‘dagje uit’ nog niet bestond, maar dat men om praktische redenen naar de stad reisde. Inkopen doen, een zaak regelen, familie bezoeken die naar de stad was getrokken om werk te vinden. Een uitgebreid net van trein- en tramwegen bestond al en stelde hun in staat om die reis simpel en snel te maken. De voorste twee lijken mij twee zussen. Loopt moeder met een grote handtas met de inkopen en boterhammen achter hen? Ik ben geen kenner van klederdrachten. Waar is dit en wie kan ons zeggen waar deze vrouwen vandaan kwamen?
Volgens burgemeester Willem de Vlugt en zijn calvinistische voorgangers was dansen onzedelijk en schadelijk voor de gezondheid. En niet alleen in kerkelijke kringen werd er zo over gedacht, ook onder socialisten heerste deze opvatting. Zij zagen hun jongeren liever gemeenschappelijk rond de meiboom dansen. De politieke leiders waren in deze eensgezind: dansgelegenheden waren broeinesten van criminaliteit en prostitutie en vormden een gevaar voor het gezin.
Toch ging de burgemeester er op vrijdag 8 mei 1924 toe over de eerste zes zgn. dansvergunningen af te geven.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Kees Huyser, Marike Muller, Mike Man, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Jos Mol, Otto Meyer, Han Mannaert, Adrie de Koning, Hans van Efferen, Harry Snijder, Anthony Kolder,
De foto werd door J.B.Bickhoff genomen in de doorgang van de Munttoren richting Kalverstraat. Het beplakte huis is Kalverstraat 236, hoek Singel.
Die staking was niet zo maar een staking! Het ging om een van de doorslaggevende acties tegen de beperking van het stakingsrecht. Aan het begin van de 20e eeuw verboden sommige werkgevers het vakbondslidmaatschap van hun arbeiders, terwijl in weer andere bedrijven het verplicht vakbondslidmaatschap gold. Dit leidde in januari 1903 tot een arbeidsconflict in de Amsterdamse haven, dat zich al snel over het land uitbreidde naar andere sectoren. Het klapstuk was de Spoorwegstaking waar de tekening op de voorpagina van Het Volk van 8 februari 1903 (hiernaast) op sloeg. 'Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil'.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Kees Huyser, Marike Muller, Anneke Huijser, Robert Raat, Kees Dalmeijer, Mike Man, Jos Mol, Otto Meyer,
Als we de hele foto laten zien verraadt het pakhuis Singel 2 natuurlijk meteen waar we hier zijn. Een nieuwe brug (Haringpakkersbrug #58) over het Singel, van Prins Hendrikkade naar de Droogbak en verder naar de vernieuwde (gesloopte) Haarlemmer Houttuinen (foto onder) moest het verkeer op topsnelheid naar de uitvalsweg naar Haarlem, enz. de ruimte geven. Een van een lange reeks pogingen om het autoverkeer in een Middeleeuwse stad niet vast te laten lopen.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Kees Huyser, Jos Mol, Mike Man, Marike Muller, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Kees Dalmeijer, Robert Raat, Adrie de Koning, Otto Meyer, Han Mannaert, Hans van Efferen, Harry Snijder, Peter Waagen, Anthony Kolder,
De snelste met het juiste antwoord op de vraag van vorige week was dit keer Ria Scharn. De nieuwe opgave komt dan ook van haar. De vragen zijn:
1. In welke straat rijdt de tram?
De melkboer met zijn gesloten handkar komt van een brug en is op weg naar een volgende brug.
2. Van welke brug komt de kar?
3. Naar welke brug is de kar onderweg?
"Kostelijk plaatje heb ik daar geschoten. Die kinderen die zich verdringen om een drinkwaterpomp op dit plein. Een van de jongens bedient de handgreep, de rest doet zich tegoed aan het water dat hij oppompt. Op de achtergrond staan wat rijtuigen..., opvallend veel eigenlijk. Het plein is omringd door transportbedrijven, koetsenverhuurders en aanverwanten. De pomp is vast bedoeld om de bijbehorende paarden te drenken."
P.S. Er zijn meer foto's van deze pomp gemaakt. Let op de omschreven situatie bij uw keuze.