Week 14 - 2024, de week van de webmaster

Korenmetershuis

Gildehuis van de korendragers, -zetters, -wegers en -meters
Waar het staat weten we allemaal, de verhalen kennen we ook. Zoals die van de uitgesleten deurpost waar nooit zakken graan binnengedragen zijn. Maar weet u ook wat er hier gebeurde toen in 1798 het gilde opgeheven werd? En over de eindeloze reeks verbouwingen?

Amsterdamse gezegden

Geen Haarlemmerdijkies!

De Haarlemmerdijk was van oorsprong het terrein van scheepvarenden. In de mooie huizen woonden kapiteins maar op straat verkeerde overdag werkvolk dat in de vele pakhuizen rondom of op de Eilanden werkte. 's Avonds waren dat jongelui die op een vrijage uit waren. Kroegen zat en de faam van de buurt is pas de laatste decennia iets opgekrikt. Een 'haarlemmerdijkie' staat voor een smoes en de redenen waarom die verteld wordt verschilt nogal. Het kan op een schuinsmarcheerder slaan, op jacht naar een lekker ding maar ook op een kind dat niet naar bed wil. Degene die het gezegde bezigt wil de ander tot de orde wil roepen.

Canon van Amsterdam

Deel zeven van onze miniserie over het preciseren en/of verbeteren van het gestelde in de Canon van Amsterdam (2008).
Deze keer venster 18 over de firma Blaeu. Misschien weet u nog dat wij eind 2020 en begin 2021 een driedelige serie over vader en zoon Blaeu plaatsten. Voor deze gelegenheid hebben wij die verzameld in een nieuwe PDF. Klik de button hieronder om nog eens te lezen.

 


U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de oplossing
Wat zouden wij zijn zonder Delpher en Stadsarchief? Schatkamer van krantenberichten, foto’s, persoonsgegevens, telefoonboeken, kaarten, enzovoorts. Zonder die twee databanken zouden we hoogstwaarschijnlijk niet kunnen achterhalen waar deze foto gemaakt was. Misschien had de aanstichter van deze brand het nog geweten, maar de magazijnbediende C. B. H. uit Haarlem zou nu 104 jaar zijn. De Nieuwe Haarlemsche Courant berichtte in 1950 over de rechtszaak. Samen met een expeditieknecht hadden ze in mei 1949 bij machinehandel Mahez in de Sint Jacobsstraat 42 een aantal mandflessen collodium afgeleverd. Daarbij brak een fles en het brandbare goedje – een mengsel van ether en alcohol – vloeide over de vloer. Bijna hadden ze alles naar een put weggebezemd, toen de verdachte een sigaret opstak en de lucifer bij wijze van proef – zo verklaarde hij in de rechtbank – in een overgebleven plasje wierp … 
Op de achtergrond zien we de Nieuwezijds Voorburgwal en de ingang naar de Korte Kolksteeg.

Hulp kwam van Arjen Lobach, Peter Waagen, Jos Mol

U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

Hulp gevraagd, de nieuwe
Vandaag een makkelijke foto van een gracht. De medewerker van de Beeldbank wist het blijkbaar niet en heeft deze foto nogal gemakzuchtig ingevoerd met de eenvoudige beschrijving: “Grachtgezicht”. Ook om het jaartal heeft hij zich niet bekommerd: 1880 – 1940. De bomen zijn nog tamelijk kaal en geven daardoor een goed zicht op deze sierlijke bocht. De foto straalt een weldadige rust uit. Een paar karren, verder geen auto of fiets die dit idyllische stadsbeeld verstoort. Ik wilde schrijven: en ook geen mens, maar wie inzoomt ziet één voetganger. ’s Morgens om 5 uur, zou je zeggen, maar het is in de vroege lente, het moet later zijn. Mogelijk een vroege zondagochtend, bijna iedereen slaapt nog. Alleen de onbekende fotograaf en die ene persoon. Waar is dit, is zoals altijd mijn vraag, maar ook: welk jaar zou dit kunnen zijn?

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten



Maandag 31 maart 1924 komt de koninklijke familie in Amsterdam aan. Prins Hendrik bezoekt die dag meteen diamantfabriek Asscher en Juliana bezoekt haar geliefde Artis nog een keer.
De volgende dag, 1 april, bezoekt de familie de Hoogduitse synagoge waar ter ere van dit bezoek een plaquette ingemetseld is (foto). Op woensdag woont de familie in de Stadsschouwburg een voorstelling bij van het toneelstuk Mijlpalen door Het Nederlandsch Toneel. Op donderdag bezoeken prins Hendrik en zijn dochter de nieuwe brandweerkazerne aan de Nieuwe Achtergracht. Zij worden daarbij vergezeld door prinses Elisabeth zu Erbach (1873-1961), een zuster van koningin Emma en dus een tante van Wilhelmina. Later is de hele familie naar Noord getrokken om de NDM en Fokker te bezoeken. Vrijdag bezoekt Wilhelmina de Rijksschool voor Vroedvrouwen en later die dag vertrekt het gezelschap zonder prins Hendrik weer naar huis. Deze bezichtigt op vrijdag de telefooncentrale Centrum (1919; Singel 340).

Op zaterdag 5 april 1924 wordt directeur Oderwald in het zonnetje gezet. Hij werkt inmiddels 50 jaar bij de Stoomvaartmij. Nederland (SMN), klom van klerk op via procuratiehouder tot hij in 1912 directeur van 'de Nederland' werd.

 

fotoquiz week 13-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Ai, niet goed gecontroleerd. De zoekterm *cherpbier bood wel degelijk de oplossing en verwees naar banketbakker Scherpbier op de Bloemgracht 132, hoek Derde Leliedwarsstraat. De fotograaf staat aan de overkant in de Tweede Bloemdwarsstraat en kijkt richting brug 120 over de Bloemgracht, tegenwoordig Atlas Maiorbrug genoemd. Die naam verwijst naar de werkplaats van Willem Blaeu op het hoekhuis tegenover de bankerbakker.

zelfde PDF als bij de canon

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Hein Bruning, Kees Huyser, Kees Dalmeijer, Jos Mol, Han Mannaert, Marike Muller, Arjen Lobach, Mike Man, Adrie de Koning, Greet van Looij, Robert Raat,

U kunt de afbeeldingen weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

2. Ra-ra

De vrachtboot Amsterdam krijgt een detachement vrijwilligers van het Korps Koloniale Reserve aan boord om naar Curaçao te brengen. De foto is gedateerd op 1829 maar het korps bestond van 1890 tot 1951. We stelden dat de fotografie in 1829 nog niet bestond maar dat geldt alleen voor Nederland (1839) terwijl in Frankrijk Niépce al in 1926 een bruikbare foto produceerde.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Arjen Lobach, Jos Mol, Mike Man, Ria Scharn, Kees Dalmeijer, Han Mannaert, Otto Meyer, Marike Muller, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Robert Raat,

3. Zoektocht

Dat er in de Beeldbank van deze locatie een foto te vinden is, moest u tijdgenoten van de fotograaf van deze prent zoeken. U vond die bij Andries Jager of Jacob Olie. Het is de Utrechtsestraat met nr.117 op de hoek van de Prinsengracht. De dames 'beklimmen' dus brug 75 over die gracht. De twee dames in dracht hebben elk een koffertje mee, die in het midden heeft dat thuis gelaten maar de inhoud op haar hoed ondergebracht.

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Arjen Lobach, Marike Muller, Anneke Huijser, Kees Leseman, Kees Dalmeijer, Jos Mol, Han Mannaert, Mike Man, Adrie de Koning, Robert Raat,

fotoquiz week 14-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met het goede antwoord op de opgave van vorige week was Ria Scharn. Zij geeft toe dat het steeds moeilijker wordt om een foto uit de Beeldbank te halen die niet met een of andere zoekmachine te herkennen is. Volgens haar is het met deze foto gelukt.

1. Welke straat is dit?

2. Ra-ra...


"Ik kijk over de lengte van een kade langs water. De kade is kaal op een rijtje miezerige bomen na,die vlak bij elkaar staan. Dat moet ook wel want aan de kade staan hoofdzakelijk pakhuizen en die moeten goederen van schepen kunnen ontvangen. Op de kade kan je bij wijze van spreken een kanon afschieten. Behalve een paard-en-wagen zonder koetsier staan er twee mannen, die eerst met elkaar stonden te praten tot ik de camera installeerde. Ik wacht er nog op dat een der mannen de mand die hij torst op de grond zet en er op gaat zitten om mijn gedoe beter te kunnen volgen. In de wazige verte ligt dwars in het water een betrekkelijk groot zeilschip, een tweemaster. Is dat toch niet wat groot voor dit kanaal? Of is het een gracht?"

3. Zoektocht...

Zo..., afgelopen met "makkies". U krijgt wel een uitgangspunt mee. Dit café-restaurant-zalencentrum dook hier in 1910 voor 't eerst op, bracht het tot drie panden naast elkaar en verdween in 1918 alweer van het toneel. Sindsdien waren hier talloze ondernemingen te vinden, allemaal horeca.

1. Welke straat is dit?

2. Wat was de naam van het café-restaurant ten tijde van de foto?