Rechtspleging in het oude Amsterdam
Na een korte inleiding over asedom en natuurrecht concentreert dit stuk zich op de rechtspraak in het Amsterdam van de 15e tot eind 18e eeuw. De schout, de baljuw en de schepenen komen voorbij en u leert wat 'aan de kaak stellen' inhield. De rechtspraak professionaliseert pas door het wetboek van de Fransen, de Code Pénal, dat in 1811 van kracht wordt. Dit wordt na 1813 bijna één op één vertaald in het Nederlands en vormt tot 1881 de basis voor de toenmalige rechtspraak. En ook het nieuwe Wetboek van Strafrecht lijkt sprekend op het oude.
Canon van Amsterdam
Deel twee van onze miniserie over het preciseren en/of verbeteren van het gestelde in de Canon van Amsterdam (2008).
Vandaag venster 5, de stenen stadsmuur die in 1482 in opdracht van keizer en landsheer Maximiliaan van Oostenrijk gebouwd zou zijn. Maximiliaan was de regent van zijn zoon met Maria van Bourgondië die als 4-jarige kleuter erfgenaam van de titel werd. Amsterdam was voor 1482 al begonnen met de verstening van de muur maar door geldgebrek (oorlogen, Hoekse en Kabeljauwse twisten) was die blijven steken...
Hulp gevraagd, de oplossing
Voor de oorlog waren er al plannen voor een uitgebreide woonwijk aan de zuidkant van de stad. Pas in 1955 startte de aanleg van de tuinstad Buitenveldert. In 1958 / 1959 werden de woningen op de foto gebouwd: de Kastelenstraat. We kijken oostwaarts vanaf Henkenshage (destijds Gageldonk genaamd) richting Noordbrabantstraat.
Controleer ook nog deze foto met de juiste beschrijving.
Hulp kwam van Robert Raat en Mike Man
Hulp gevraagd, de nieuwe
Het huis van Stan Scholten en mw. Moes-Scholten luidt de beschrijving van deze foto van een onbekende fotograaf. Dat roept al meteen twee vragen op: wie waren deze mensen en welk huis op de foto was van hen? Een speurtocht naar deze namen in Delpher levert alleen het echtpaar P. E. Scholten en F. E. Moes op. Maar beiden kan ik niet vinden in het Stadsarchief.
Zaterdag 23 februari 1924 opent een ere-tentoonstelling in het Stedelijk Museum t.g.v. de a.s. 50ste verjaardag van Martin Monnickendam (1874 – 1943). Er hangen vijftig schilderijen uit de periode van 1896 tot 1924. Op de foto de Joodse schilder op zijn verjaardag op 6 september 1924. In 1890 wordt Monnickendam toegelaten tot de Rijksacademie. Hij schildert aanvankelijk in de stijl van de Larense School en heeft zijn eerste overzichts-tentoonstelling in 1907. In dat jaar wordt hij ook lid van Arti.In 1908 wordt Monnickendam toegelaten tot de Parijse Salon. Vanaf 1910 wordt zijn werk kleurrijker en verandert de stijl.
Het Stadsarchief bezit een grote collectie tekeningen en aquarellen.
Dit werd een slagveld! Elke inzender wist haarfijn dat we hier op de Westelijke Eilanden zijn, maar toen kwam het neer op het benoemen van wat er hier te zien is. Vraag 1 ging om het water in de voorgrond en dat is de Bickersgracht. Vraag 2 ging over de huizen in de achtergrond en daar ging het mis. Die staan aan dezelfde gracht en hebben ook het adres Bickersgracht, ook al staat er een hele hoop walbebouwing tussen.
Arjen Lobach weet nog te vertellen
dat die straat ook wel Achterommtje genoemd werd.
Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Arjen Lobach, Jos Mol, Anneke Huijser, Wim Huissen, Robert Raat, Mike Man, Leo van der Meer, Han Mannaert, Hans van Efferen, Peter Waagen,
Dan nog een flink aantal dat in de goede buurt stond maar de straat niet als Bickersgracht herkende.
Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Kees Huyser, Anthony Kolder, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Marike Muller, Maaike de Graaf, Ria Scharn, Robert Raat, Otto Meyer, Mike Man, Jos Mol, Harry Snijder, Peter Waagen,
Een foto van reverend Lucas van de Episcopale kerk op de Groenburgwal, omringd door hooggeplaatste militairen en adellijke personen. Ze komen volgens het bijschrift een Nederlandse vlag aanbieden maar of dat werkelijk zo is? De kerk zat al sinds 1771 op die plek waar de Lakenhal tot dan gevestigd was. In 1829 werd het nieuwe gebouw van de foto in gebruik genomen en ook dat is veel eerder dan deze foto van tussen de wereldoorlogen.
Goede oplossingen kwamen van Adrie de Koning, Arjen Lobach, Kees Huyser, Anneke Huijser, Mike Man, Anthony Kolder, Marike Muller, Ria Scharn, Robert Raat, Otto Meyer, Jos Mol, Han Mannaert, Harry Snijder, Hans van Efferen, Peter Waagen,
"Ik, Jacobus, sta op een pleintje dat vroeger een exotische naam had maar in 1913 een nieuwe kreeg. De bebouwing is nog veel ouder, is van hout en staat er scheefgezakt bij. Op de hoek is een huisje met onderin een kapper, wat je altijd aan de schuine rood-witte strepen kan zien. Links staat een eveneens oeroude vrachtauto..., alles lijkt me hier oud. Behalve de straat waar de kapper aan staat, dat is redelijk nieuwe bouw van laat 19e eeuw"