Week 07 - 2024, de week van Carl Tersteeg

Dagboek van een Amsterdams koopman - 3
Wij volgen Carl Tersteeg die rond de vorige eeuwwisseling in Amsterdam woonde, werkte en zijn vrije tijd doorbracht. Deze keer zien we hem als lid van de oudste zwemclub van het land, de - inmiddels Koninklijke - Zwemclub Amsterdam. In welke baden zwom hij? Daarnaast kunnen wij lezen wat hem aan veranderingen in de stad opviel.

vanaf pag.15
 
over de verkeersdoorbraak Raadhuisstraat
 

over nog meer zwembaden (pag.50-58)

Canon van Amsterdam

De Canon van Amsterdam was een prachtig initiatief uit 2008, dat vanwege kritiek in 2011 al weer offline gehaald werd. Waar sommige vensters achteloos aan voorbij gaan, onvolledige of zelf onjuiste informatie verstrekken - mogelijk doordat er sindsdien nader onderzoek is gedaan - willen wij proberen de stof bij te werken. De komende weken volgen een paar korte schetsen over wat we meer te weten zijn gekomen dan in de canon aangestipt wordt.
Vandaag deel 1, de eerste bewoners en het leggen van een dam in de Amstel.


 

Hulp gevraagd, de oplossing
De winkels leidden naar de oplossing: Sint Antoniesbreestraat. Ph. van der Sluis had op nummer 28 een winkel en J. Boas jr. op 30 een winkel in kruidenierswaren. Rechts naast Van der Sluis’ onderneming ‘In- en verkoop van alle ongeregelde goederen’ zie je de Klovenierssteeg die nog steeds bestaat maar tegenwoordig doodloopt bij de Antoniesbreestraat. Alle panden op de foto zijn allang verdwenen; niet zoals je zou denken voor de metro-aanleg maar al in februari 1950 toen er veel gaten in de Antoniesbreestraat vielen. Jammer dat we geen register hebben van alle genummerde handkarren, anders hadden we geweten wie daar vis verkocht.

Hulp kwam van Eric-Jan Noomen, Maaike de Graaf, Anje Belmon en Mike Man.


(U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank)

Hulp gevraagd, de nieuwe
Een montere hond die doelgericht voorbijloopt. Een enkele Kever, een enkele Daf. De fotograaf wilde de hond noch de auto’s noch de nieuwbouw vastleggen, maar de moderne straatlantaarns; de foto komt volgens de beschrijving uit het archief van het Energiebedrijf. De flats zijn bewoond, rechts staan de vuilnisemmers buiten. Nog maar een paar mensen hebben een auto. Autoliefhebbers zullen in ieder geval het jaartal kunnen bepalen want dat is ook niet bekend. Spelende kinderen, mannen op weg naar ’t werk en vrouwen op weg naar de moderne zelfbedieningswinkel zie ik niet. Was het ’s ochtends heel vroeg? Geen zondag, gezien de vuilnisemmers die op de stoep staan. Aan de einder een wijds vergezicht over de weilanden.

Weet u waar dit is?
laat u het ons weten

100 jaar geleden
De Gemeenteraad gaat akkoord met de voordracht van B&W om het kloppen van kleden op de openbare weg te verruimen met de donderdag en vrijdag tussen 9 en 10 uur in de ochtend.

Het is een drukke week geweest, week 7 in 1924. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland keuren de gemeentelijke begroting voor 1924 af (12-2).
Raadslid Pothuis interpelleert de verantwoordelijke wethouder omdat er niet is ingegrepen toen de SMN een groot schip in Frankrijk in opdracht gaf (13-2).
De Gemeenteraad machtigt B&W enkele straten en pleinen komend jaar te asfalteren. U weet nog wel? Straatklinkers zijn een beproefde munitie bij rellen en om een reactie daarop te verdoezelen geeft B&W aan dat er proeven gedaan worden met geruisloos wegdek (14-2).

100 jaar geleden
Op zaterdag 16 februari 1924 opende in het IJ-paviljoen in Noord een tentoonstelling ter demonstratie van de oeverbinding tussen de IJ-oevers naar idee en ontwerp van Ir. S.Snuyff uit Zandvoort. Ter afwisseling gaat deze verbinding onder water door.

 

fotoquiz week 06-2024 - oplossingen

1. Snelste...

Het net uit beeld blijvende water van de Herengracht kon nog even voor problemen gezorgd hebben. De fotograaf legde de huizen met de oneven nummers vast met de twee halsgevels op resp. nummer 281 en 283. Rechts daarvan zien we het Kwaadgeldsteegje dat een achteruitgang vormt of vormde voor het huis Singel 322. De steeg komt ook voor als Quaetgeltsteegje en Groene Kaarssteegje.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Ria Scharn, Carol de Vries, Kees Dalmeijer, Maaike de Graaf, Anneke Huijser, Arjen Lobach, Jos Mol, Marike Muller, Mike Man, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,


De foto kunt u weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank

2. Ra-ra

Deze foto maakte Gaston Braun in 1864 vanuit de koepel van het paleis op de Dam in westelijke richting. Behalve dat de Nieuwe Kerk daarvan een groot deel afdekt zien we onderaan de Nieuwezijds Voorburgwal. Wat daarbij opvalt zijn de twee wel erg barokke gevels van een meubelfabriek. Die gevels zou u gekend hebben wanneer u de PDF over de geschiedenis van brouwerij De Hooiberg gelezen had. Die tekst staat ook nog steeds op de linker van de twee panden, boven de ingang. Achter alweer een nieuwe gevel schuilt daar vandaag Die Port van Cleve.
De foto zit twee keer in de Beeldbank en beide oplossingen zijn uiteraard goed gerekend.

Goede oplossingen kwamen van Anneke Huijser, Anthonie Kolder, Kees Dalmeijer, Marike Muller, Robert Raat,

3. Zoektocht

De fotograaf keek over de Kloveniersburgwal naar de oneven huisnummers tussen de Nieuwe Hoogstraat (met brug 224-Bushuissluis) en Zandstraat. Het fronton van de neo-classicistische gevel vindt u - zwaar verbouwd - op nummer 53. De gevelrij wordt ongeveer halverwege onderbroken door de Onkelboerensteeg. Op nr.55, het huis met de tuitgevel is tussen de guirlandes de gevelsteen De Korenbloemen aangebracht, met alleen de letters DKBN. Gijsbreght nam u al eens mee naar deze steen.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Anthony Kolder, Arjen Lobach, Ria Scharn, Anneke Huijser, Adrie de Koning, Mike Man, Jos Mol, Robert Raat, Hans van Efferen, Peter Waagen,

fotoquiz week 07-2024 - nieuwe opgaven

1. Snelste...

De snelste met de oplossing van de opgave van vorige week was Kees Huyser. Hij stelt u hier een nieuwe foto voor om op te lossen.

1. Welk water is dit in de voorgrond?

2. Aan welke straat staan de huizen in de achtergrond?

2. Ra-ra...


"Ik schoot deze hilarische foto op een boogbrug aan een breed water. Zou wel eens de Amstel kunnen zijn. Hoofdmoot is een wel heel apart gezelschap in badkleding. Ik zie diverse tekstbanden over schouders als bij een Miss-verkiezing maar teksten als Miss Poes, Miss Chien, Miss Punt en Miss Bruik werpen een heel ander licht op dit zaakje. Over 'zaakjes' gesproken..."

3. Zoektocht...

Dit lijkt moeilijk te worden maar er zijn aanwijzingen die naar een eenvoudige oplossing leiden. Wat te denken van de dracht van de geestelijke? Zou hij dan voor een kerk staan?

1. Waar staat de geestelijke?

2. De ingang van welke kerk zien we links?