Week 02 - 2024

Enquête
Vragen, klachten en opmerkingen leiden ertoe dat wij u de keuze laten over de opmaak van deze weekkrant. Vroeger was de quiz gecombineerd met het redactionele deel. Sommigen gaven in het verleden aan dat zij die quiz ballast vonden en dat bracht ons ertoe vorige week de twee afdelingen te scheiden. Het gevolg nu is opnieuw klachten en opmerkingen. Deze week zijn beide afdelingen gecombineerd en aan u de keus hoe we het de komende weken gaan publiceren...

- / -

Oudejaarsquiz... de prijs
Na veel vijfen en zessen is door het lot bepaald dat Kees Dalmeijer als winnaar uit de bus kwam. Omdat hij al een abonnement op Ons Amsterdam heeft, gaat het proefabonnement naar Harry Snijder. Het eerste nummer krijgt hij in februari.

Het geheim van het onttakelde torentje op de Weesperpoort
In 1812 werd het torentje van deze poort gedeeltelijk gesloopt en kwam er een seintoestel op te staan... een semafoor. Daarmee kon de Franse bezetter geheime boodschappen met Parijs uitwisselen. Daar waren de Amsterdammers niet blij mee maar na het vertrek van de Fransen pikten ze het idee toch op om stormwaarschuwingen en andere bijzonderheden voor o.a. de scheepvaart uit te wisselen.

 

Hulp gevraagd, de oplossing
(onder redactie van Paul Graalman)
De foto werd gemaakt op het Begijnhof. De gevels zijn van panden v.l.n.r. 28, 27, 26. Nummers 27 en 26 dateren van ongeveer 1740 en hebben een sierlijke hals- en klokgevel in Lodewijk XIV-stijl. Neem een verrekijkertje mee voor nummer 27: het topfronton is bijzonder fraai, met een voorstelling van de Heilige Maagd met kind en gouden kroon.

Een foto van de geveltop van Begijnhof 27 (bron: VVAG) leverde Anthony Kolder.
over nr.27

Hulp kwam van Anneke Huijser, Anthony Kolder en Anje Belmon.


(U kunt de afbeelding weer klikken voor de maximale resolutie in de Beeldbank)

Hulp gevraagd, de nieuwe
Feest! Kinderen van de Kindervereniging Rozenkwartier staan opeengepakt rond hun vaandel, samen met buurtbewoners. Een onbekende fotograaf legde het vast, echter zonder vermelding van een adres. We zien duidelijk huisnummers 19 en 23 en een schoenmaker op nummer 21. Ongetwijfeld is dit de Jordaan, maar niet de Rozenstraat ... De schoenmakerij biedt geen oplossing: winkels en bedrijfjes in de Jordaan stonden meestal niet in de beroepengids.  

Waar is dit?
laat u het ons weten

100 jaar geleden, 10 januari 1924 Begin van het Strauss-feest in het Concertgebouw. Dat heeft niets te maken met de Strauss-familie uit Wenen maar met de Duitse componist Richard Strauss (1864-1949). De feestelijkheden zijn t.g.v. zijn 60ste verjaardag en hij komt zelf het Concertgebouworkest dirigeren, naast Willem Mengelberg en Karl Muck. Hoogtepunt op 24 januari wordt de Nederlandse première van de opera Ariadne auf Naxos die zal plaatsvinden in de Stadsschouwburg. Strauss dirigeert zelf een 37 man sterk ensemble van het orkest dat de opvoering door de Weense Staatsoper zal begeleiden. De zaal zit bomvol, zelfs de duurste plaatsen van ƒ15.-.

Een vriendelijk doch dringend verzoek en talloze andere opmerkingen doen ons nederig terugkeren naar de vermelding van de goede oplossingen van de diverse quizvragen. Ziet u..., er wordt geluisterd.

fotoquiz week 01-2024 - oplossingen

1. Snelste...

We staan hier in de Sint Luciënsteeg gezien naar de Kalverstraat. Helemaal links de achterkant van gebouw Concordia met daartussen de Nieuwezijds Voorburgwal, de naam die ook op het straatnaambord op het café staat. De huizen aan de noordzijde van de steeg zijn allemaal gesloopt voor de bouw van modehuis Gerzon.

Goede oplossingen kwamen van Kees Huyser, Ria Scharn, Simon Claessen, Kees Dalmeijer, Anthony Kolder, Adrie de Koning, Arjen Lobach, Hans Olthof, Mike Man, Jos Mol, Marike Muller, Robert Raat, Greet van Looij, Harry Snijder, Peter Waagen,

2. Ra-ra

Ook van deze opgave waren meerdere oplossingen mogelijk, met allemaal hetzelfde beeld als resultaat.

Stereofoto's door Pieter Oosterhuis:
010007000130 en 010007000136

Stereofoto's door Gaston Braun:
010007000135 en 010007000126

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Kees Huyser, Anneke Huijser, Kees Dalmeijer, Ria Scharn, Adrie de Koning, Anthony Kolder, Mike Man, Jos Mol, Harry Snijder, Peter Waagen,

3. Zoektocht

Dit is de Keizersgracht, gezien van brug nr.36 in de Amstel naar het westen. De voorste brug in beeld is nr.37 in de Utrechtsestraat en daarachter is de welfbrug nr.38 te zien die in 1908 afgebroken en opnieuw opgebouwd is.
Dan het profiel van brug 37: die brug is in 1875 verlaagd voor de paardentrams die in 1877 door de Utrechtsestraat gingen rijden. Correct zijn de oplossingen die vaststellen dat dit nooit een welfbrug is geweest, want hij lag over een schutsluis. De inkleuring van het oude profiel is van onze hand, maar is op de bouwtekening gestippeld aangegeven en geeft aan hoe de oorspronkelijke brug er uitzag.

pag.7 e.v.

Goede oplossingen kwamen van Arjen Lobach, Anneke Huijser, Ria Scharn, Anthony Kolder, Mike Man, Robert Raat, Jos Mol, Peter Waagen,

fotoquiz week 02-2024 - nieuwe opgaven

(Klik de foto voor een vergroting)

1. Snelste...

De eerste oplossing met het goede antwoord kwam van Kees Huyser. Hij stuurde deze foto als nieuwe opgave en zijn vraag is: Waar is dit?
Kees moest wat namen wegpoetsen om er een raadplaat aan over te houden.

2. Ra-ra...

"Dit gebouw is betrekkelijk nieuw. Het staat wel in de stad maar om deze foto te maken moest ik me er buiten begeven. Achteraf zal blijken dat deze foto zo'n beetje de enige is waarop hekken in de doorgang te zien zijn. 's Nachts waren die gesloten en ze werden weggehaald toen de stedelijke accijnzen vervielen. Door de poort is een lange rechte straat te zien die eigenlijk een dijk is. Ik wil de foto terugzien mèt de hekken."


(Klik de foto voor een vergroting)

3. Zoektocht...

1. Welke gracht is dit?

2. Welke brug is dit?

3. Naar welke straat wijst de pijl?