Fotoquiz Amsterdam - Theo Bakker's Domein

Theo Bakker's DomeinHieronder staan drie historische foto's of prenten van topografische situaties in Amsterdam en u raadt om welke gebouw, straat, plein, gracht, enz. het gaat. Hieronder staat ook een link, waarmee u de oplossing kunt doorsturen. De foto's of prenten komen uit de rijke collectie van het Stadsarchief Amsterdam. De keuze ligt in principe binnen de Singelgracht of ik ben van mening dat een beetje Amsterdammer de situatie moet herkennen. Als de afbeelding van buiten de Singelgracht is zal dat uitdrukkelijk vermeld worden.

Hieronder drie historische foto's voor week 36. Eén punt per goed antwoord in de competitie die tot week 51 duurt. Stuur uw oplossing vóór volgende week vrijdag via deze link.

1.

 

2.

Ik houd van afwisseling..., dat is u vast niet ontgaan. Maar het gaat steeds over oud-Amsterdam, dat wel.
Deze keer een architectentekening van een gebouw van een beroemde architect.
Een of andere onverlaat heeft er een verdieping op gezet, dus dit fraaie beeld krijgt u niet meer te zien. Die onverlaat heet overigens Gemeente Amsterdam. Genoeg hints?

3.

 

De oplossing van vorige week

1.

Pakhuizen op het Prinseneiland, gezien door de constructie van de Sloterdijkerbrug. We kijken de Galgenstraat in. De foto is van Bernard Eilers.

Afbeeldingsbestand 010186001093

2.

Voor de afwisseling eens de Rechtboomssloot. De fotograaf was George Breitner en hij keek in de richting van de Geldersekade toen hij deze foto kort voor 1900 maakte.

Afbeeldingsbestand 010104000213

3.

Delicatessenwinkel van F. G. Lebbing op Prinsengracht 805-807.
A. Favier maakte deze foto in 1906 maar de afdruk met fraaie zwarting is van later datum. Ook de pui is een keer opnieuw gedaan.

Ik kan wel het adres op de auto wegpoetsen maar als u de rest van de tekst in Google intoetst ploft de oplossing inclusief deze foto op de mat.

We hebben zelfs nog een foto van vóór de verbouwing van Lebbing. Daaruit blijkt dat het grote hoekpand aan de rechterkant van de straat helemaal nieuw opgetrokken is (zie foto hieronder).

Een recente opname van het pand. Lebbing is verdwenen. De straat waar we in kijken is de Nieuwe Spiegelstraat. Foto Google.

Alles over de nieuwbouw van het pand van Lebbing in de PDF van het NAI.

Vernieuwd

Vernieuwd en iets uitgebreid is het overzicht van alle "bazen" van Amsterdam, tot het moment dat ze hun eigen boontjes gingen doppen. Van de ministerialen van de bisschop van Utrecht, de Heren van Amstel tot de graven van Holland in al hun gedaanten van Floris V tot en met Philips II.
Dan laat ik de Oranje-stadhouders achterwege, alhoewel die menig maal probeerden over Amsterdam de baas te spelen. Dat is ze pas gelukt toen we 200 jaar geleden een koninkrijk werden en een Grondwet kregen. De Gemeentewet van 1851 deed de rest.

Klik de afbeeling om te lezen.

Bouwplaatsen

Nog eentje? Wat wordt hier gebouwd? Om u een beetje te helpen heb ik de totaal verbleekte foto uit de Beeldbank "gepimpt". Oplossingen via deze link.

Carol voer weer

De Hoogesluis over de Amstel, gelegen in de Sarphatistraat. Hier onder een tweede foto iets verder weg genomen, die dat duidelijk maakt.
De twee jaartallen op de brug zijn jaren waarin de herbouwde brug op de bestaande maar ingekorte pijlers van de 17de-eeuwse brug werd opgeleverd (1884) en de ingrijpende renovatie, waarbij de restanten van die pijlers vervangen werden door betonnen soortgenoten. Die renovatie werd in 1977 afgerond.

De goede opmerker zag dat Carol de stad uitvoer; bij de overzichtsfoto hieronder is de uurtijd net versprongen.
De snelste oplossing kwam van Robert Raat

Breedste brug

Er wordt vaak beweerd (o.a. Wikipedia) dat de Torensluis de breedste brug van Amsterdam is. Afgezien van mogelijke bijzondere criteria die de mensen die dit beweren hanteren is het onjuist. Met een meetlat en een kadasterkaart kan vastgesteld worden dat er bredere bruggen zijn. Dan kijk ik nog niet eens naar de nieuwbouwwijken en snelwegen aan de rand van de stad. Over diezelfde Singel liggen twee bredere bruggen en niet zo zuinig veel breder!

Na navraag bij de Dienst IVV van de gemeente Amsterdam kwamen de volgende cijfers op tafel:
De in 1648 gebouwde Torensluis is ter hoogte van het smalste punt, de kant van de Torensteeg, 36,50 meter breed. De brug is niet overal even breed en loopt taps uit naar een breedste punt van 41,90 meter aan de kant van de Oude Leliestraat. De riantste doorvaart is in het midden met een breedte van 5,96 m en hoogte van 2,35 m boven NAP.
tekening: DIVV

De in 1792 gebouwde vaste brug over de Heiligewegssluis is vier keer verbreed en/of verlaagd en meet vandaag over de enige doorvaart 45,48 meter. Die doorvaart is 6,83 m breed en 1,80 m boven NAP hoog.

De in 1767 gebouwde Muntsluis als vaste brug over het Singel werd vier keer verbreed en/of verlaagd en meet over de enige doorvaart 63,05 meter. Het meten van deze brug is niet eenvoudig want beide brugleuningen liggen niet tegenover elkaar en lopen ook nog in verschillende richtingen. Daarom is de maatstaf van DIVV om te meten over de doorvaart nog niet zo gek bekeken.
De doorvaart is 6,35 m breed met een hoogte van 1,72 m boven NAP.

Beide laatste bruggen werden in 1903 versterkt om de elektrische trams van de Gemeente Tram Amsterdam met bijwagens te kunnen dragen. Bij de Torensluis zou dat ondenkbaar zijn. Het is van de drie genoemde bruggen de zwakste en gesloten voor voertuigen met een asdruk boven de 1000 kg.

Met dank aan Ruud Ryter van afdeling Beheer & Onderhoud DIVV (Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer)

Deze week honderd jaar geleden

3 september 1914 - de officiële opening van de begane grond van de Bijenkorf op Dam 1.
Op 3 september 1914 opende Goudsmit de benedenverdieping vast, ondanks dat de bouw nog niet geheel voltooid was. De volledige opening zou pas in 1915 plaatsvinden.
Tegelijk met de opening aan het Damrak brak de Bijenkorf met de joodse traditie van de zaterdagsluiting.

Op de foto links staat de Bijenkorf nog in de steigers. In de verte de noodwinkel.


 

Op deze tekening van H.M.J. Missët de panden van de Bijenkorf op de Nieuwendijk

Simon Philip Goudsmit opende al in 1870 zijn manufacturenwinkel aan de Nieuwendijk en breidde die enkele malen uit. Dat deed hij met Abraham Salomon Polak, zijn compagnon. Toen de firma een grote verbouwing van zijn panden aan de Nieuwendijk wilde opstarten betrok zij een noodwinkel op een recent gedempt deel Damrak, daar waar later het Beursplein zou komen (zie foto hieronder).
De locatie leverde een niet onaanzienlijke omzetstijging op, waarmee het Damrak een veelbelovend alternatief werd voor de vestiging aan de Nieuwendijk. De sloop van de beurs van Zocher was in 1903 voltooid waarop de directie van de Bijenkorf (Arthus Isaac Goudsmit) vergunning vroeg en kreeg een nieuw warenhuis op die plek te bouwen. De panden aan de Nieuwendijk werden afgestoten.

De architect die de opdracht voor de verbouwing aan de Nieuwendijk had gekregen, Jacques A. van Straaten Jr, werd nu aan het ontwerpen van een warenhuis aan het Damrak gezet. Hij kreeg assistentie van een tweede architect, B.A. Lubbers. De eerste steen werd op 30 oktober 1912 gelegd. Na problemen tussen Van Straaten en de warenhuisdirectie werd de eerste ontslagen en maakte Lubbers de rest in z'n eentje af. Dat beperkte zich overigens tot het interieur.

Zieook: http://www.amsterdamsegrachtenhuizen.info/gracht/dm/dm0101/?tx_sbtab_pi1[tab]=2
en ook: http://rijksmonumenten.nl/monument/518426/de+bijenkorf/amsterdam/

Oude afleveringen

Week 01

Week 14

Week 27

Week 40

Week 02

Week 15

Week 28

Week 41

Week 03

Week 16

Week 29

Week 42

Week 04

Week 17

Week 30

Week 43

Week 05

Week 18

Week 31

Week 44

Week 06

Week 19

Week 32

Week 45

Week 07

Week 20

Week 33

Week 46

Week 08

Week 21

Week 34

Week 47

Week 09

Week 22

Week 35

Week 48

Week 10

Week 23

Week 36

Week 49

Week 11

Week 24

Week 37

Week 50

Week 12

Week 25

Week 38

Week 51

Week 13

Week 26

Week 39

Oudejaarsquiz

Weeknummers die dit jaar nog moeten verschijnen betreffen opgaven van vorig jaar.
Het heeft geen zin oplossingen van oude quizvragen in te sturen. De uitslagen zijn immers al gepubliceerd.

Wilt u deze quiz elke week ontvangen? Dat kan ! U kunt zich op de mailinglijst laten zetten via deze link.