weekblad-logo

week 1-2017

Uitslag Eindejaarsquiz 2016

De oplossing is:


 

 

Onze columnist Gijsbreght heeft de loting verricht. Het jaarabonnement op Ons Amsterdam gaat naar Adrie de Koning. Hij heeft daarvan inmiddels bericht ontvangen. Met dank aan de deelnemers die buiten mededinging deelnamen, omdat ze al een abonnement hebben.

De uitgebreide uitleg over de foto's, eveneens samengesteld door Ria Scharn, vindt u via deze link of klik de omslag links

Fotoquiz snelste

De snelste met het goede antwoord op de opgave van vorige week was Gerard Beerman. Hij zag geen kans op tijd een nieuwe opgave in te sturen en daarom komt die deze week van Ria Scharn. Het is een foto van eind 19de eeuw. De foto is gepimpt, ook al om de herkenbaarheid voor Google's zoeken op afbeelding te dwarsbomen. De vraag is:

Waar is dit?

Oplossingen via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

De foto bood wat weinig houvast wat omgeving betreft. Het perspectief maakt het geheel wat onoverzichtelijk. Als u onderstaande - veel bekendere - foto bekijkt zou u direct geweten hebben dat dit het "kippebruggetje" over de Realengracht was: de Drieharingenbrug van Prinseneiland naar Realeneiland. Daar komt de brug uit op de Vierwindendwarsstraat.

Beide foto's: Stadsarchief Amsterdam (SAA)

Goede oplossingen kwamen van Gerard Beerman, Aschwin Merks, Ria Scharn, Minne Dijkstra, Arjen Lobach, Adrie de Koning, Anneke Huijser, Otyto Meyer, Jan Snijders, Robert Raat, Anthony Kolder en Ruud Fontijn.

Fotoquiz: Ron's keuze

Het zou best kunnen dat we dit hoekje eerder langs zagen komen. Doet er niet toe...

Weet u waar dit is?

Uw oplossing via deze link

Oplossing: Anja's keuze

De fotograaf staat op de Palmgracht en kijkt met ons de Kromme Palmstraat in. Huisnummer 60 op de hoek is vervangen door nieuwbouw. De magnifieke pui met opkamer is niet gehandhaafd (zie foto onder). De gevelstenen in 60 en 62 komen uit andere panden.

Beide foto's: Stadsarchief Amsterdam

De deelnemers die op de Driehoekstraat gokten, hebben niet gelet op de afbuiging van het straatje. De Driehoekstraat buigt - gezien van de Palmgracht - naar rechts, deze Kromme Palmstraat naar links.

Goede oplossingen kwamen van Anna Denekamp, Ria Scharn, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Adrie de Koning en Robert Raat.

Heeft u ook een opvallende foto gevonden?

Laat ons meegenieten en stuur hem naar de redactie. Graag via deze link en alléén via deze link a.u.b.

Fotoquiz Waar? Wat?

Dat waren nog eens tijden. Als fotograaf was je een bezienswaardigheid en kon je rekenen op grote belangstelling. Uit het pakhuis rechts is het voltallige personeel de straat op gestroomd om toch vooral op de foto te komen.

Welke straat?
Welk bedrijf?

Oplossingen graag via deze link

Foto: BMZ; bron: Stadsarchief Amsterdam

Oplossing vorige week

Is dat toeval? Ja, het is toeval dat deze poort ook in de Eindejaarsquiz zat. We kijken naar de toegangspoort van de Agnietenkapel ofwel Atheneum Illustre aan de Oudezijds Voorburgwal, nu in gebruik bij de UvA.

De quizfoto (1920) komt uit de Beeldbank SAA en de kleurenfoto (2016) is gemaakt door ©Klaas Schoof.

Goede oplossingen kwamen van Ria Scharn, Minne Dijkstra, Harry Snijder, Roeland Koning, Kees Huyser, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Otto Meyer, Carol de Vries, Hans van Noort, Hans van Efferen, Ger Schoolenaar, Hans Goedhart, Robert Raat, Jan Burgers en Adrie de Koning.

Met de camera op pad...

De fotograaf legde het prille begin van een nieuwbouw vast. Welke..., dat is natuurlijk de vraag. Achter de schutting is een gracht. En ja, dit is binnen de Singelgracht.

Wat wordt hier gebouwd?
Aan welke gracht verrijst die nieuwbouw?
Helpt u de Beeldbank a.u.b. met het juist benoemen van de zijstraat aan de overkant?

Uw oplossing graag via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Foto van vorige week

Dat viel mee. Carol fotografeerde de vijf huizen aan de Keizersgracht tussen Leidsegracht en Molenpad.

Het Molenpad is de voormalige schans van de tijdelijke aansluiting tussen Derde en Tweede Uitleg, de Leidsegracht de vergraven vestgracht. Aan het Molenpad allerlei industrie en stadswerven. Alleen deze vijf huizen waren gerooid. In het tracé van de Leidsegracht stond de geschuts- en klokkengieterij van Hemony. De woning van Hemony stond achter deze vijf huizen. Zie de plattegrond.

Goede oplossingen kwamen van Erwin Meijers, Hans van Efferen, Anna Denekamp, Gerad Beerman, Minne Dijkstra, Ria Scharn, Arjen Lobach, Anneke Huijser, Otto Meyer, Han Mannaert, Robert Raat, Harry Snijder, Adrie de Koning en Ruud Fontijn.

Hulp gevraagd: Vele Handen

Op het Velehanden project Amsterdamse Monumenten beschrijven vrijwilligers foto’s uit de collectie van Monumentenzorg voor de Beeldbank van het Stadsarchief.
Meedoen is leuk èn leerzaam. Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom! Klik hier.

Nog maar weer eens een geveltop.

Weet u waar dit is?

Door de foto te klikken kunt u in de Beeldbank weer inzoomen

Uw oplossing graag via deze link

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Wanneer u op een later tijdstip deze foto in de Beeldbank bezoekt kan het zijn dat de beschrijving er al onder staat. Het raadsel is dan al door iemand opgelost.

Vele Handen: oplossing vorige week

Vorige week maakte deze rubriek plaats voor de Eindejaarsquiz.

Column - Als ik later groot ben..., wil ik beieren

ls Amsterdams jochie met een gezonde portie  overbeweeglijkheid - die toen nog geen ADHD heette  - struinde ik heel Mokum af op zoek naar geluid. Ik was namelijk een melomaan. Ik sloeg al vroeg aan het musiceren en ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Ik luisterde graag naar de straatartiest die met zijn orgeltje met aap of met zijn trekzak rondtrok. Sommigen namen een vrij simpel instrument mee: Zang! Alleen, met zijn tweeën of met een groepie.  Of nog unieker: de vingerfluiter of kunstfluiter.
We gooiden vanaf ons balkon muntjes naar ze, gewikkeld in krantenpapier en soms moest ik het centje zelf gaan brengen en danste ik naast de artiest een paar minuutjes mee.
Ik werd groter en kocht in de Gerard Doustraat bij muziekwonder Robino – hij speelde bijna álle instrumenten! -  een ouwe bügel. Na een jaartje oefenen werd ik lid van een der Amsterdamse harmonieën en speelde ik daar de cornet en de piston. Op het laatst mocht ik zelfs solo’s blazen en zat ik op een podium in de open lucht in het Vondelpark lekker te musiceren met een complete harmonie als begeleiding.
Bij een aantal kerken mocht ik, na lang aandringen even een uurtje op het kerkorgel spelen; ook dat was een fijne ervaring.  Later leerde ik nog meer instrumenten  bespelen. Slaginstrumenten, blaasinstrumenten, tokkelinstrumenten, strijkinstrumenten en ga zo maar door. Nu heb ik alle instrumenten wel gehad, dacht ik zo. Totdat ik ineens bedacht dat ik het grootste instrument op deze aarde nog niet had gehad..., de beiaard!

Overal hoor je die fijne beiaard, dat typisch Nederlands-Vlaamse instrument!  Met mooie wijsjes speciaal bewerkt of gecomponeerd door de Nederlandse beiaardier. Wat een apart wereldje leek me dat. Waar ik woonde, stond zelfs een zeer aparte beiaard. Bij de meeste beiaards zie je namelijk niet veel omdat de man die op de stokken slaat om de klokken te bewegen, hoog in de toren zit! Maar op Plein 40-45, waar ik vlakbij woonde, zag je op het Vrijheidscarillon de ‘klokkenmepper’ zoals hij zichzelf noemt, van dichtbij zitten. Dat leek me wel wat!
In Amersfoort bleek de eerste beiaardschool van de hele wereld te zitten en daar er reclame werd gemaakt voor een amateuropleiding met gratis kennismakingsles, toog ik naar die stad. Daar kreeg ik les van Mathieu Polak en na een aantal lessen mocht ik mee de toren in. Goh,…wat een geweldige ervaring was dat! Na een jaar lessen zat ik zomaar te beieren op de hoogste beiaard (Utrechtse Dom), de oudste beiaard (Speeltoren Monnickendam), de glazen beiaard (In Vleuten, met glazen klokken!) , op de Oude Wester (samen met Reinier Sijpkens die elke dinsdag meetrompettert vanuit zijn bootje op de Prinsengracht) en ga zo maar door!  En warempel,….op een miezerige regendag mocht ik met beiaardier Klaas de Haan, via een meegebracht laddertje mee naar de beiaardcabine waar ik  jaren geestdriftig naar had geluisterd. ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ speelde ik. Gysbreght was intens gelukkig!

 

V.l.n.r. de orgelman met zijn aapje en de kunstfluiter.

Onder v.l.n.r. het Vrijheidscarillon op Plein 40-45 en Reinier Sijpkens.

Deze week honderd jaar geleden

Zaterdag 30 december 1916 - De politie van bureau Stadhouderskade maakte bekend dat zij twee van drie verdachten van oplichting voor een bedrag van ƒ120.000,- hebben aangehouden en opgebracht. Het drietal, waarvan er minstens één banden had met station Weesperpoort, had een kassier aangesproken i.v.m. spoiedige aankoop van een grondstuk door Staatsspoor nabij station WP. Zij toonden "bewijzen" dat de Staatsspoor een formidabel bedrag zou gaan betalen voor het grondstuk en dat de kassier voor ƒ120.000,- het optierecht kon verkrijgen. De goedgelovige trapte er in, stelde het bedrag ter beschikking en stelde later vast dat het grondstuk slechts een-zevende deel van het voorgespiegelde bedrag waard is en dat bovendien de spoorwegmaatschappij helemaal niet geïnteresseerd is. De kassier deed aangifte bij de politie die gisteren tot actie overging. Een van de drie verdachten lag ziek op bed; hij kreeg een agent als wachtpost voor de deur. De beide anderen zijn vanmorgen ter beschikking gesteld van justitie. De kranten staan er vandaag bol van.

Oude afleveringen

Hieronder weer een keuzemenu naar oude afleveringen van het jaar 2017. De keuze 2016, 2015 of 2014 leidt naar de laatste aflevering van het betreffende jaar, met onderaan een eigen menu voor dat jaar.

2014 2015 2016 wk01 wk02 wk03 wk04 wk05 wk06 wk07 wk08 wk09 
 
Aanmelden voor deze digitale uitgave    -    Afmelden voor deze digitale uitgave